ÝYÝ KÖTÜ BÝR ÞEYLER OLUYOR FOÇA DOLUYOR / Seyfi GÜL
Seyfi GÜL

Seyfi GÜL

ÝYÝ KÖTÜ BÝR ÞEYLER OLUYOR FOÇA DOLUYOR



Foça nihayet yaza ulaþtý. Kýþý býrakmak istemeyen hava, rüzgarýyla, soðuðuyla, yaðmuruyla 10 Haziran’a kadar direndi. 15 Nisan’larda, Mayýs baþlarýnda yüzmeye meraklýlar deniz sezonunu açmayý ertele erteleye bir hal oldu.

Bugün 14 Haziran 2014 Cumartesi. Okullar kapandý. Karneler alýndý. Evi olanlar için 3 aylýk Foça yaþamý baþladý. Birkaç günlüðüne, ya da günübirlik gelenler için özel araçlar, midibüsler, otobüsler ve ÝZBAN trenleri výzýr výzýr iþliyor. Hepsi dolu.

Uzun yýllar sivil trafiðe kapalý tutulduktan sonra açýlan “Askeri Yol” esaslý bir onarýmdan geçti. Kat kat asfaltlandý. Foça’ya geliþ gidiþin önemli bir trafik yükünü üstlenmeye baþladý. Ancak her iki yanýnda asfalt bölümden sonra býrakýlan derin düþük banketler olasý kazalarýn habercisi gibi. Buralarýn asfalt seviyesinde doldurulmasý, özellikle geceleri sürücülerin basit hatalarýný telafi edebilir. Can ve mal kayýplarýný önleyebilir.

Foça’nýn üç sorunlu noktasýndan birinde de düzenleme baþladý. Deðirmenlik caddesi üzerinde ESHOT otobüslerinin dönüþ noktasý olarak kullandýðý kavþak daha emniyetli bir hale getiriliyor. Bu hýzla Uður Mumcu kavþaðýna trafik lambalarý, benzinlik önündeki kavþaða da benzer bir düzenleme yapýlmasý çok güzel olacak.

Foça’da bir süpermarket üçüncü þubesini, bir diðeri baþka bir markayý satýn alarak ikinci þubesini açtý. Büfe, kafe, internet kafe iþleriyle uðraþan bir esnaf mekanýný eksikliði duyulan büyükçe bir manavla ihtiyaç malzemeleri bölümlerinden oluþan markete dönüþtürdü. El deðiþtirmesine raðmen birkaç market, iþleri büyüterek devam ediyor. Ýzinli izinsiz seyyar satýcýlar gün geçtikçe artýyor. Salý pazarý dolu. Yeryüzü Pazarý’na raðbet var. Baðarasý pazarýna gidenler de var.

SÝT nedeniyle izin verilmeyen inþaatlar, yeni imara açýlan alan ve merkez dýþýnda temin edilen arsalarla ivme kazandý. Yeni binalarýn hemen hepsi taþ kaplama, havuzlu ve lüks binalar. Müteahhitler Foça’ya ilgiyi deðerlendirmek için ev yapmak istiyor. Arsa bulamýyor.

Gerenköy sapaðýna yapýmý projelendirilen büyük bir Outlet bölgenin daha fazla çekim alaný olacaðýna iþaret ediyor. Maðazalarýnýn tamamý Foça mimarisine uygun taþ binalardan oluþacak Foça Outlet hem bölgeye hem çevre il ve ilçelerden geleceklere hitap edecek.

Ýzmir karayolundan Foça’ya kadar olan bölümde kahvaltý bahçeleri, kýr evleri, kýr düðün bahçeleri, lokanta, restoran ve benzerlerinin sayýsý artmaya devam ediyor. Kimi aile iþletmeleri kimi þirket. Bölge turizmine önemli katký saðlamaya baþladýlar.

Satýn alýnýp restorasyonu yapýlarak yeniden yaþanýlan Tarihi Taþ Evler ilçenin fotoðraflarýný övünçle süslüyor. Ýki elin parmaklarý kadar dokunulmayaný var. Onlarda çeþitli sorunlarý aþýp yeni ve kendisini ayaða kaldýracak sahiplerinin yolunu gözlüyor.

Ýzmir BÞB’nin büyük katkýlarýyla Foça surlarý tamamlanmak üzere. Özellikle gece kente apayrý bir hava katýyor.

Foça’nýn marka isimleri markalarýný korumaya yaz kýþ müdavimlerini aðýrlamaya devam ediyor. Yeni açýlýp marka olma yolunda ilerleyenler de var.

Buraya kadar her þey güzel. Ama para akýþýnýn artmaya baþladýðý her yerde olduðu gibi Foça’da da sevimsiz þeyler olmaya baþladý.

Bir vatandaþ sabahýn köründe yüksek gerilim hattýnýn en tepesine çýktý. Yürekleri aðza getirdi.

Daha önce görmediðimiz manzaralarla karþýlaþmaya baþladýk. Bir gün izine çýkan erler meydanda birbirine girerken, baþka bir gün esnaftan iki genç ellerinde sopalarla sokak ortasýnda birbirlerine saldýrdýlar. Gezmeye, dinlenmeye, Foça’yý içlerine sindirmeye gelenlerin fal taþý gibi büyüyen gözlerinin önünde hem de. Tartýþtýðý bir iþletmeci tarafýndan “Benim mekanýmýn önünden geçmeyeceksin. Yoksa seni …” diye tehdit edildiðini iddia eden Foçalý vatandaþlar var.

Uyuþturucu satýcýlarý yakalandý birkaç kez. Tehlike geldi geliyor sinyalleri vererek.

Gerenköy Ilýpýnar Kozbeyli bölgesinde sinekleri, kokuyu haber yapmak zorunda kaldýk. Dayanýlmaz hale geldiðinden. Yukarýdaki güzellikleri sýfýrlamaya neden olduðundan

Termik santraller yükselmeye, cüruf daðlarý büyümeye devam ediyor.

Ýki ölümlü bir trafik kazasý Foça’ya yasa dýþý unsurlar mý hakim olmaya çalýþýyor þüphesini býrakarak hafýzalarda yerini aldý.

Seçim zamaný yapýlan bir dernek lokali yýkýldý. Kaçak yapý olduðu için. Onlar da diyor ki. Foça’nýn günah keçisi olarak mý seçildik. Ýlgililer yetkililer etrafý görmüyor mu. Meydandan, sokaklara, parklara, su kemerlerine, Pazar yerine, banka bitiþiklerine, tuvalet diye teslim edilip çýkmalarla eklerle çirkinlik abidesine dönüþenlere ve daha nicelerine. Bir bakýn diyorlar. Meydan, park, kaldýrým iþgalleri, kaldýrýmlara kaçak yapýlar, teraslar hatta katlar yerinde dururken. Kanunun kestiði parmak acýmaz. Ama, amasý var diyorlar.

Akdeniz’in, Ege’nin geliþimini tamamlamýþ gözde yerlerinden sonra Foça geliþmeye yelken açan, bu arada bir koyup on kazanayým diyenlerin gözdesi olma yolunda ilerleyen bir alan.

Bu alanda þimdiden iyi kötü bir þeyler oluyor.

Ve olan biteni beðensekte beðenmesekte Foça doluyor.


Seyfi GÜL




19 Haziran 2014 Perþembe / 2572 okunma



"Seyfi GÜL" bütün yazýlarý için týklayýn...