Yaygaralı omlet Frittata
Kısaca İtalyan omleti derler frittataya. Ha, bir de şunu derler; frittata omletin tavada değil fırında pişenidir. Biraz daha kalınca olanı, çeşnisi bol olanı filan…
Niye yaygaralı? Çokça çırpılıp çalkalanarak ev halkının dikkatini çekmesi olabilir mi? Frittata ile omletin ortak noktada buluştuğu en önemli malzeme yumurta olduğu için bunca yaygara. Bizim klasik omletimiz ile menemenimiz arasındaki fark ne ise omlet ile frittata farkı odur kanaatimce! Frittata omletten öte börek tadında güçlü bir lezzet. Sözü uzatmadan tarife geçelim de karar sizin olsun.
Klasik bir frittata tarifi:
5 Yumurta
Yarım çay bardağı süt
Bir adet kuru soğan
2 Adet orta boy haşlanmış patates
Bir adet yeşilbiber (kırmızı / sarı da olabilir)
4 – 5 parça kuru domates
2 – 3 Yemek kaşığı rendelenmiş peynir
14 - 15 tane orta irilikte kültür mantarı
Birkaç dal maydanoz
Birkaç dal taze kekik (yoksa bir tatlı kaşığı kuru kekik)
Tuz, karabiber
2 – 3 kaşık zeytinyağı veya tereyağı
Gelelim hazırlanışına:
1- Kuru soğan minik minik doğranır tavada zeytinyağıyla kavrulmaya bırakılır.
2- Mantarlar ve yeşilbiber istenilen boyutta doğranıp kavrulmakta olan soğanlara ilave edilir.
3- Haşlanmış patatesler de soyulup istenilen boyutta, tercihen tavla zarı doğranıp mantarların üzerine bırakılır.
4- Bütün bu malzemeye taze ya da kuru kekik yaprakları, tuz, karabiber ve sıcak suda biraz bekletilmiş kuru domatesler eklenir. Bir iki karıştırıp ocaktan indirilir. Soğumaya bırakılır.
5- Diğer tarafta, yumurtalar çukur bir kaba kırılır, tuzu karabiberi de eklenip iyice çırpılır. Çırpılan yumurtalara kıyılmış maydanoz, süt ve rendelenmiş peynir ilave edilir. Bu sırada fırın 180 derece ısıtılır.
6- Tavada soğumakta olan mantarlı patatesli sebze sotesinin üzerine çırpılmış yumurtanın bir kısmı dökülüp karıştırılır, bu karışım uygun bir fırın kabına aktarılıp yayılır. Kalan yumurtanın tamamı kabın üzerine dökülüp fırında 20 – 25 dakika kadar pişirilir. Arzu eden bu aşamada biraz daha peynir rendesi ekleyebilir.
7- İyice kızaran frittata fırından çıkarılır, kek gibi dilimlenerek servis edilir. Sıcak ya da ılık olarak yenir.
Ben, pek çok isim taktım ona; Eğleniyoruz işte, damak tadınız hangisine uygunsa…
Ta ta tata Frittata, filinta omlet frittata, zeytinli turşulu frittata, yaygaralı omlet frittata, patatesli frittata, mantarlı frittata, otlu fritttata, pırasalı frittata, salamlı sosisli frittata, tavuklu frittata gibi uzayan bir frittata listesi…
Genel yöntem belli, yumurta ve soğan başrolde. Yardımcı unsur fırın... Diğer tatlandırıcılar değişken. Rokalı, pazılı, ıspanaklı, sarımsaklı, baharat ve bezelyeli, karnabaharlı, kuşkonmazlı ve de havuçlusunu bile yapabiliyoruz. Diyorum ya zengin bir yumurta yemeği bu. Adı ne olursa olsun, eminim benzerlerini zaten yapmaktasınız, hatırlatayım dedim! Afiyetle…
www.ascifok.com
|