Minecraft Sunucuları, Minecraft Survival Sunucuları, Minecraft PvP Sunucuları, Minecraft Box PvP Sunucuları, Minecraft Skyblock Sunucuları, Minecraft Towny Sunucuları

   ISSN 1308-8483

Minecraft Sunucuları, Minecraft Survival Sunucuları, Minecraft PvP Sunucuları, Minecraft Box PvP Sunucuları, Minecraft Skyblock Sunucuları, Minecraft Towny Sunucuları

CAN DOSTLARIMIZ SOKAK HAYVANLARI / Sebahattin Karaca
  Yayın Tarihi: 13.12.2015    


CAN DOSTLARIMIZ SOKAK HAYVANLARI


“Dört basanları da, kanatlı olup uçanları da ben yarattım. Onların rızkını ve korumasını da size emanet ettim.”

TRT İzmir Kent Radyo’da yapımcı Meral Ünür ile can dostlarımız sokak hayvanları hakkında yaptığımız canlı yayındaki röportajı, sizlerle yazılı olarak da paylaşmak istedim. Çocukluğumdan beri, aynı dünya’yı ve aynı dönemi paylaştığım sokak hayvanlarına karşı hissettiğim sorumluluk, duyarlılık ve onların yaşamına olan saygım hep yüksek seviyelerde oldu. Ağzı ve dili olan konuşamadığı için bakışları ile duygularını anlatmaya çalışan sokak hayvanlarının her bakımdan onlara yardımcı olmak çok güzel bir duygudur. Herkesin bu duyguyu yaşaması dileğimle...




- TRT Kent Radyo İzmir 99.1 Fm bandında “Küçük Dostlarımız” programında bu hafta konuğumuz Foça’nın değerli turizmcisi, yerel tarih araştırmacısı ve sokak hayvanları için yaptığı çalışmalarla hayvanseverlerin yakından tanıdığı Sebahattin Karaca.

Kendisi ile Foça’nın simgesi can dostlarımızdan konuşacağız…

Hoşgeldiniz…

1) Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

1951 Keskin doğumluyum. Ankara Otelcilik Okulu ilk mezunlarımdanım. Yarım asırdır turizmin içindeyim. Foça’da yaşıyorum. Otel işletiyorum.

2) Hayvanlarla ilgilenmeye ne zaman başladınız?

Çocukluğumda. Evet çocukluğumda, ailemizin her türlü hayvanı vardı. Kedi – köpek – at – eşek – katır – manda – inek – koyun – kuzu – tavuk - cücük. Kısaca sürünün içinde geçti çocukluğum. En çok da atları severdim. 14 yaşıma kadar at sırtından inmedim. Onları çok severdim. Hele bir tanesi vardı, ne adını unuttum, ne yelesini. Kaşlarının üstünde siyah çizgiden dolayı adı sürmeliydi. 1966’da Ankara’ya geldim. Yatılı okula yerleştim. Onlardan kopmak zor oldu. Teselliyi sokak hayvanlarında buldum. Onları sevdim. ekmeğimi, suyumu paylaştım. Sevgimi verdim. Bugünlere geldik.

3) Foça’nın ambleminde yer alan fokların hikayesi ile başlayalım. Neden fok yer alıyor?

Foça’nın antik adı Phokaia’dır. Yani foklar diyarıdır. Dolayısıyla (Phokaia) Foça ismi buradan gelir. Fokların yaşadığı alanlar başta Sirenkayaları olmak üzere koruma altındadır. Nesli hızla azaldı. Orta çağda korsan gemileri etinden ve yağından faydalanmak için avladılar. Günümüzde ise balıkçılar ağlarımızı parçalıyor diye avladılar. Çevredeki balık çiftlikleri ağdan yapılmış havuzlara saldırıyor diye uzun namlulu silahla öldürdüler. Sayıları azalınca korumaya alındılar. Şimdi ise seyrekte olsa tek tük görünüyor.

Ambleme gelince: zannediyorum 1994 veya 95’di. Foça Belediye Başkanlığı Foça Amblemi ile ilgili bir ödüllü yarışma düzenledi. Bu yarışmayı doğanın yeşili denizin mavisi ve içindeki fokları, iyi temsil ettiği gerekçesiyle şimdiki amblemi yapan bir yarışmacı kazandı.


4) Foça deyince foklar dışında aklımıza başka hangi can dostlarımız gelir?

Foça deyince akla önce foklar gelir. Sonra kediler. Arkasından sokak köpekleri gelir. Bunlar bizim olmazsa olmaz can dostlarımızdır.

5) Foça’daki her kedinin kendi balıkçısı olduğu doğru mudur?

Çok doğru. Hemen hemen her kayıkçının kendi kedisi var. Bunun dışında beslediği sokak kedileri de var. Kediler hassas kulakları ve içgüdüleri ile uzaktan gelen motorun sesine göre sahibini anlar. Teknenin bağlanacağı noktaya gider, teknenin yanaşmasını bekler. Bunun dışında şayet diğer kediler de gelirse onlar daha mesafeli durur. Önüne atılacak ıskarta balıkları bekler.



6) Foça’da can dostlarımız için yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

Ben ve çalışma arkadaşlarım zorda olan sokak hayvanlarının açlık ve susuzluklarına çare olmak için bir çalışma yaptık. En çok gidip geldikleri güzergah üzerine, yayalara mani olmayacak şekilde besleme yeri yaptık. Kapları koyduk. Her gün duruma göre 2-3 kere kuru mama koyuyoruz. Su kaplarını fırçalayıp temizliyoruz. Temiz su koyuyoruz. Hepsi alıştı. Karınları acıkınca veya susayınca gelip yeyip içiyorlar ve tekrar alıştıkları – yaşadıkları bölgelerine dönüyorlar. Burası onlar için lokanta oldu.

7) Sizi örnek alan esnaf arkadaşlarınız oldu mu?

Maalesef olmadı. Yani tek - tük kapılarının önüne su koydukları oluyor. Ama bu iş ara sıra ile olmuyor. Bu işte, diğer işlerde olduğu gibi, devamlılık gerektiriyor.

8) Sizce insanlar hayvanlara yardım etmek için aylık ne kadar bir bütçe ayırmalıdır?

Evet o çok göreceli bir şey. Hayvan sevgisi her insanın içinde olması gerekir diye düşünüyorum. Anne babaların veya okulda bu sevginin aşılanması lazım diye düşünüyorum. Bu sevgi olduktan sonra verdiği bir lokmada-bin lokmada aynıdır. Yani lokmadan önce sevgi gerekiyor. Onların itilip kakılmadan kurtulması gerekiyor. Arkasından en çok sevgiye ihtiyaçları var. Siz onlara bir kere şefkatle yaklaşın. Onlar size hemen dost gözünüzün içine sevgiyle bakmaya çalışıyorlar. Bütçe konusuna gelince, can dostlar için yaptığınız işin kapsamına göre maliyet değişiyor. Ben bu işi maliyetine bakmadan gönülden yapıyorum.



9) Malumunuz kış geldi kapıya dayandı. Çok yakında istesek de istemesek de eksi derecelere inen hava sıcaklıkları, çetin hava durumu koşulları sokakları barınılmaz hale getirecek. Çok geç olmadan sokağınızda, mahallenizde yaşayan hayvanlar için elimizdeki imkanlar ile neler yapabiliriz?

Çok önemli bir soru teşekkür ederim. Evet kış aylarında hayvanlar aç ve susuz kalmanın yanı sıra aşırı soğuklarda donmakta, hastalanmakta ve ölmektedirler. Herkes küçük küçük katkılar koyabilir. Çevreyi ve kimseyi rahatsız etmeyecek şekilde herkes kuytu ve yağmur - rüzgar almayan yerlere eski bir battaniye – karton – mukavva gibi şeyler koyabilir. Sokak hayvanlarını soğuktan ve donmaktan koruyabilirler.

10) Foça’da sokakta yaşayan hayvanlarla ilgili tabloyu anlatmanızı istesem nasıl anlatırsınız?

Ben Foça’da sokak hayvanlarının iyi korunduğunu düşünüyorum. Tabii münferit olumsuz olaylar, her yerde olduğu gibi zaman zaman Foça’da da oluyor. Lakin genele bakmak lazım. Genelde, Foça’da bir hayvan barınağı var. Foça Belediyesi Veterinerliği bu konuda oldukça duyarlı. Ayrıca Foça Sokak Hayvanları Sevenler Derneği de var. Dernek başkanı sayın Huriye Kuruoğlu ve arkadaşları, imkanlar dahilinde iyi çalışıyorlar. Sahipsiz sokak hayvanlarına her anlamda sahip çıkıyorlar. Münferit hayırsever ve hayvanseverler de var. Tablo çok çok mükemmel değil. Daha iyi olabilir mi? Evet olabilir. Bunun için belki daha iyi organize olmak gerekir.

11) Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Evet var. Yaradan demiş ki; dört basanları da, kanatlı olup uçanları da ben yarattım. Ama onların rızkını ve korumasını da size emanet ettim.

Hayvan sevgisi çok önemlidir. İnsana – doğaya – yaşlıya – özürlüye – hayvana ve hayvanlarında yaşama haklarına saygı gösterme bilincinin genişleyerek, tüm ülkemize ve dünyaya yayılmasını dilerim.





Sebahattin Karaca

sebahattinkaraca35@hotmail.com
www.sebahattinkaraca.com

2725










   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)