ISSN 1308-8483
Mısır ununun Avrupalı hali polenta / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 30.12.2015    


Mısır ununun Avrupalı hali polenta



Mısır ununun başrol oynadığı Avrupalı bir tarife ne dersiniz? Adı polenta.
Polenta İtalyan mutfağıyla ünlenmiş olmasına karşın tüm Avrupa’da farklı isimlerle anılan irice öğütülmüş mısır unudur, mısır irmiği olarak da adlandırılır. Aynı zamanda mısır unuyla hazırlanmış bir çeşit lâpa-püre olan eşlikçinin de adıdır. Bu eşlikçi türlü hallere girerek bambaşka lezzetlere de imkan verir; fırında ve yağda kızartılıp lezzetli atıştırmalıklar hazırlandığı gibi, sıcakken etlerin yanında püre gibi sunulur. Soğutulmuş haliyle açık büfe davetlere de yakışır.

Mutfağınızda mısır unu kullanmayı seviyorsanız polentayı da seversiniz. Her ne kadar Karadeniz’in kuymak ya da mıhlamasına uzaktan bir serzenişte bulunsa da çok ayrı bir lezzet olduğu aşikar. Çıkış noktası mısır unu ve bulamaç tekniği ile pişirme olunca çağrışımlar kaçınılmaz tabi. Neyse, ben anlatayım siz karar verin kimin kime ne kadar benzediğine!

Önce malzemeler:

250 gr. iri çekilmiş mısır unu (iri çekilmişi yoksa normal mısır unu da olur)
İki yemek kaşığı tereyağı (veya üç yemek kaşığı zeytinyağı)
100 gr. dil peyniri
100 gr. kaşar peyniri
Bir bardak süt
Üç bardak kadar su
Kararınca tuz

İçine tuz attığımız su kaynama noktasına gelince acele hareketlerle mısır unu suya bırakılır. Tencerenin biraz büyükçe olmasında yarar var zira sürekli karıştırılacağı için rahat hareket etmek gerekiyor. Mısır unu ağırlaşmaya başladığında önce tereyağı veya zeytinyağı hangisini kullanıyorsanız ilave edilir, sütü ve rendelenmiş peynirleri de konur, tahta kaşıkla karıştırmaya devam edilir. Hiç pütür yapmadan tencerenin dibine yapışmadan, tahta kaşığın etrafında toplanacak şekilde sertleştiğinde kısık ateşte biraz daha çevrilir. Bu süreç yarım saati buluyor.

Sonra polenta hamuru ya da püresi mi demeli, tepsiye ya da tahta üzerine alınır, sıcakken üzeri düzlenir soğumaya bırakılır. Yarım saat içinde soğuyup sertleşen pişmiş polenta hamurunu artık istediğiniz gibi kesip biçim şekil verip kızartabilir, fırınlayabilir veya biraz daha peynir rendesine bulayıp soğuk tüketebilirsiniz. Soğuk tüketimde seçenek çok aslında, kıyılmış maydanoz, biberiye, dövülmüş ceviz, fıstık ya da Hindistan cevizi ile kaplanarak çeşitlemelere girilebilir.

Kare küp ya da uzun dilimler halinde kızartıp lezzetli atıştırmalıklar hazırlamak her koşulda lezzetli ve de kurtarıcı. Başta da belirttiğim gibi sıcakken et yemeklerinin yanında eşlikçi yapacaksanız içine baharat veya yeşil kokulu otlar da kıyabilirsiniz.
Püre halinde kullanımında biberiye, maydanoz, taze kişniş veya reyhan yaprakları çok başka bir hava katıyor. Fırın haline de kırmızıbiber ve kekik yakışıyor. Eğer peynirlerin kokusunu hissetmek hoşunuza gidiyorsa, sade baharatsız pişirmenizi önerebilirim. Tereyağı ve peynir kokusunun fırından çıkarkenki hali mutfaklara şenlik benden söylemesi… Yılbaşı sofraları ve özel sofralar için de uygun bir çeşit, denemeye değer.

Yeni yıl evlerimize, ülkemize ve tüm dünyamıza barış ve bereket getirsin. Amin.

Mutlu yıllar




















Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


4914










   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)