Minecraft Sunucuları, Minecraft Survival Sunucuları, Minecraft PvP Sunucuları, Minecraft Box PvP Sunucuları, Minecraft Skyblock Sunucuları, Minecraft Towny Sunucuları

   ISSN 1308-8483

Minecraft Sunucuları, Minecraft Survival Sunucuları, Minecraft PvP Sunucuları, Minecraft Box PvP Sunucuları, Minecraft Skyblock Sunucuları, Minecraft Towny Sunucuları

SONUÇTAN GELEN MUTLULUK / Sebahattin Karaca
  Yayın Tarihi: 7.7.2016    


SONUÇTAN GELEN MUTLULUK



Haziranın sonuydu; bir başka yazı için masa başındaydım. 40 yıllık dostum Mimar Suat YILMAZ, yanında bir arkadaşı ile ziyaretime geldi. Yanındaki arkadaşını, Baykan Bey olarak tanıttı.. Kısa süreli “hoşgeldin, beş gittin“ sohbetinden sonra, arkadaşım Suat, bir anda konuya girdi ve bana “Baykan Bey Yenifoça'da bir otel yaptı” dedi. Konuyu anlattıktan sonra (herhalde yarım asırdır yapmış olduğum otelcilikten gelen tecrübelerime istinaden) “göstereceğin yol, vereceğin bir tavsiye var mı“ diye sordu.

Yenifoça'yı avucumun içi gibi bildiğimden, Baykan Bey’e oteli Yenifoça’nın neresine yaptığını sordum.

O da bana, belediye eski binasının karşısında yaptığını söyledi ve bu arada da otelin ismini ve resimlerini gösterdi. Otelin ismini ve resimlerindeki rengi görünce, mutluluktan şaşkına döndüm. Otelin ismi Foça Mor'du ve konseptinde sadece mor rengi hakimdi



BU İSİM AKLINIZA NEREDEN GELDİ ?

Baykan Bey’e “affınıza sığınarak size bir şey sorabilir miyim?” dedim.

Baykan bey; “elbette buyurun” demesi üzerine, kendisine; ”Foçamor Butik Otel” ismini neden verdiğini ve otelin her tarafında; mobilyadan, tekstilden anahtarlığa kadar neden mor renk kullanıldığını sordum.

O da bana ,”Ortaçağ’da Foça Moru“diye bir yazı okuduğunu ve bu yazıdan çok etkilendiğini söyledi.

Ben de kendisine bu defa etkilenme sebebini sordum.

Baykan bey yazıda, Yenifoça'da şap üretimi yapıldığını, şaptan mor rengin sağlandığını, bu durumun orta çağda yaşandığını, 50 işçi ile maden çıkartıp şap üretilmeye başlamasına karşın, 40 senede çalışan işçi sayısının 3000'e eriştiğinde, Yenifoça'nın kurulduğunu, e bu hikayenin kendisini etkilediğini anlattı.

Yazının sonunda ise, endüstride kullanılan mor renginin Foça’da üretilen şaptan yapıldığını, bu anlamda morun anayurdunun Foça olduğunu öğrendiğini, bu gelişmelerden Foça adına mutlu olduğunu ifade etti. Mor renge, sahip çıkılmasının, her alanda mor rengin yaygınlaştırılmasının yazıda önerildiğini anlattı. Tüm bunların kendisini ve ailesini etkilediğini, bu bağlamda mor konseptini kullandıklarını ve otelin de adını “Foça Mor Butik Otel” koyduklarını söyledi.

İtiraf edeyim, içimde bir anda duygu seli oluştu, mutluluktan yüzüme sevinç ifadesi yansıdı, ne yapacağımı bir an şaşırdım. Çünkü Baykan Bey’in bahsettiği yazıyı, yabancı kaynaklardan, keyifli bir araştırma sonucu iki sene önce yazmış ve yayınlamıştım. Yerimden kalktım, raftan bir dosya indirdim, kendisine uzattım. Dosyada ilk defa 27.03.2014 tarihinde yayınlanmış, ”Orta Çağda Foça Moru” hikayesi vardı. Şöyle bir göz gezdirdikten sonra bu defa şaşkınlık o’nun yüzünde belirdi. Birbirimize bakıştık, Foça turizmi içerisinde konaklama tesislerinin önemini, turizm ekonomisini ve yaşanan kriz dahil olmak üzere pek çok konu hakkında görüş alışverişinde bulunduk.



MASAMA DÖNDÜM

Misafirlerimi uğurladıktan sonra çalışma masama oturup düşünmeye başladım. İçimden, ”evet, işte bu, işte yazının gücü bu“ diyordum. Konuşulan her şey, eskiden de uçar giderdi. Hele şimdiki modern çağda internetin dünyayı döndürdüğü zamanda konuşulan her şey, üç beş dakikada kaybolup gitmektedir. Kayıp olmayan, kalıcı olan, bir yerlere yazılmış ve yayınlanmış yazılardır. Bu yazının dışında yazmış bulunduğum pek çok yazıdan esinlenerek, başta seçilmişler olmak üzere, yazılarımın idarecilere ve özel teşebbüse ilham kaynağı olduğunu gördüm.

Yazıya tekrar dönüldüğünde ve son paragrafına göz atıldığında, aşağıdaki paragrafla bittiği görülür.

Bugüne gelindiğinde Foça’nın mor renkle daha sık, daha çok buluşmasını sağlamak, her alanda kullanımını teşvik etmek, bu çerçevede yaygınlaştırmak, yetkili yetkisiz Foça’ya değer veren herkesin görevi olmalı diye düşünüyorum. Foça’nın tarihten gelen “mor” rengine sahip çıkılmalı, her alanda kullanımı yaygınlaştırılmalıdır.

Bu bağlamda, pek çok yazıdan gerek bölgemizde gerek başka yerlerde istifade edildiğini gördükçe seviniyorum.

Yazıların işe yarıyor olduğunu görmek bana keyif veriyor ve beni mutlu ediyor.






Sebahattin Karaca

sebahattinkaraca35@hotmail.com
www.sebahattinkaraca.com

3405










   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)