FOÇA ÞEHREMÝNÝ’NÝ ARIYOR / Seyfi GÜL
Seyfi GÜL

Seyfi GÜL

FOÇA ÞEHREMÝNÝ’NÝ ARIYOR



29 Mart yaklaþýyor. Türkiye’nin yasalarla yerel yönetim oluþturulan tüm yerleþim birimleri gibi Foça da yeni yerel yöneticilerini seçecek. Seçilmiþ yerel yöneticiler arasýnda da görevlerinin özelliði dolayýsýyla en önemli sýrayý Belediye Baþkanlarý alýyor.

Cumhuriyet öncesi ve Cumhuriyetin ilk yýllarýnda Belediye Baþkanlýklarýnýn adý Þehremaneti (Þehir Emaneti), Belediye Baþkaný’nýn ise Þehremini (Þehir Emini) idi. Belediyeler sýnýrlarý içinde yaþayan halkýn iþ hayatý, sosyal iliþkileri ve ortak yaþamýnýn ekonomik, sosyal ve yasal gereklerini hak, adalet, hukuk ile düzenleme görevini yüklenmiþ, bu görevi yaparken kentin olanaklarýný halký adýna emanet edinmiþ ve halký adýna kullanmaya yetkilendirilmiþ kurumlardý. Bu kurumlar yasalar çerçevesinde olduðu kadar vicdani karaktere dayalý iþ, icraat, iþlem ve faaliyetler yaptýklarý için belediyenin baþýna halk arasýnda saygýn, çok güvenilir, namuslu, dürüst, erdemli olduðu genel kabul görmüþ biri getirilir ve bunun adýna da Þehir Emini (Þehremini) denilirdi.

Zaman içinde Þehremaneti Belediye Baþkanlýðý, Þehremini’de Belediye Baþkaný ünvanýný almýþ olsa da, yasalar zamana uygun deðiþikliklerle pek çok yeni nitelik ve görevler yüklese de, halkýn Belediye Baþkaný’ný þehrin en emin, en güvenilir insaný olarak görmek inancý deðiþmemiþtir. Dürüst, herkese eþit ve adil yaklaþan, hak yemeyen bir yönetimle birlikte þeffaflýk, öncelikle kendi halkýna hesap verebilirlik baþkanlardan beklenen temel kavramlar olmaya devam edegelmiþtir. Ayný seçimde belirlenen meclis üyeleri baþkanla birlikte çalýþan onu doðru iþlerde destekleriyle güçlendiren, ama yanlýþ iþler de engel olmasý gereken bir heyet olarak varolagelmiþtir.

Belediye Baþkanlarý ülkenin genel seçimlerinde etken olan siyasi karakterden ziyade, yerel çevrede tanýndýðý özelliklerin, güvenilirliðin, iþ yapabilirliðin, samimiyetin, sosyal hayata katýlýrlýðýnýn dikkate alýnmasýyla seçilme özellikleri taþýr. Bu nedenle ülke genelinde baþarýlý olamamýþ siyasi partilerin yerel adaylarý dahi kiþisel özellikleri nedeniyle büyük oy farklýlýklarýyla seçilebilme þansýna sahiptir. Baþkan yerel anlamda halka önderlik, öncülük ve sözcülük eder konumdadýr.

Sokakta, çeþme baþýnda, otobüs duraðýnda, sinemada, tiyatroda, spor karþýlaþmalarýnda, bayramlarda, kutlamalarda, çarþýda, pazarda yani kentin her noktasýnda her an karþýnýza çýkmasý, bir derdiniz olduðunda günün her saatinde ulaþabileceðiniz bir iletiþim yolunu kurmasý hem ona hem orada yaþayanlara güven verir. Halk için yapýlan konserlerde, toplantýlarda yeni yeni protokoller oluþturmak yerine halkýn arasýnda oturmasý, halkýn içinde olmasý istenir. Hakkýnda haklý yada haksýz, çýkmýþ yada çýkabilecek her türlü þaibe için kendisine oy vermiþ vermemiþ herkesin tatmin olabileceði cevaplarý, çok açýk ve herkesin ulaþabileceði usullerle vermesi beklenir. Her þeyden önce yapabileceði sözü vermesi, verdiði sözü gecikmeden gerçekleþtirmesi gerekir.

Foça gibi yerleþimlerde yaþayanlarýn büyük bölümü maddi beklentilerden çok yaþadýklarý ortamýn huzurlu olmasýný ister. Doðal ortamýn çýkar çevrelerine peþkeþ çekilmemesine özen gösterirken seçtiði yerel yönetimin de bu iþlere alet olmamasýný bekler. Sahilde, kafede, evinde, kentin ve kentte yapýlanlarýn güzelliklerinden söz etmek ister. Herkesin kullanmasý için yapýlan yerlerin zamanla birileri tarafýndan iþgal edilmesini benimsemez. Seçim zamaný gecekondularý gibi dükkan çýkmalarýnýn artmasýný, yaðmurdan güneþten koruyacak tentelerin bir süre sonra iþyerinin doðal uzantýsýymýþ gibi kapatýlmasýný, yaya kaldýrýmlarýnýn zapt edilmesini, masalarýn ayrýlan yerlere deðil de denizin dibine kadar sýralanmasýný, kendisi için yapýlan yerlerden yararlanmak için neredeyse birilerinden izin almak gerekeceðini dert etmek istemez. Belediyenin bir taraftan yararlý bir iþ yaparken, diðer taraftan kendisine zarar vermesini arzu etmez

Foça Belediyesi çevre yerleþim birimlerinin katýlýmýyla artý sorumluluklar edinmesi yanýnda çok büyük olanaklara da kavuþmuþ görünüyor. Bu olanaklarý doðru kullanacak bir yönetim özellikle gençlerin iþsizlik sorununa büyük ölçüde çözümler üretebilir. Foça merkez sýnýrlarý içinde açýlamayacak üretim tesisleri, fabrikalar Yeni Foça, Baðarasý, Gerenköy ve diðer uygun alanlarda kurulabilir. Bu konuda özendirici çalýþmalar yapmak, yerel ürünleri bu bölgede iþlemek isteyecek firmalarý davet ederek yer göstermek ve alt yapýlarýný hazýrlamak yeni yönetimden beklenecek konular arasýndadýr. Tabii bu çalýþmalarý da ne pahasýna olursa deðil yöre insanýnýn özellikle dikkat ettiði çevre konusundaki duyarlýlýðýný göz ardý etmeden yapmak zorundadýr.

Doðal ve tarihi sit alaný dokusu nedeniyle yeni yerleþimlere yýllardýr direnen Foça, kendisine katýlan yeni alanlarla bu konudaki beklentilere çözüm üretecek avantajlarda elde etmiþtir. Görünen odur ki Foça’ya yakýn bu alanlarda istense de istenmese de yeni yapýlar, yaþam alanlarý oluþacaktýr. Belediyenin þimdiden bu yerleri planlarý dahiline almasýnda, alt yapýsýndan yerleþim düzenine kadar müsaade edebileceði kýstaslarý belirlemesinde fayda vardýr.

Foça Baþkaný’ný arýyor. Ararken siyasetin çarklarý dönüyor. Bu çarklar ortak savunulmasý gereken deðerleri de öðütüyor

Foça’da herkesin destek vermesi gereken ve yýpratmamasý için özen göstermesi gereken unsurlar var. Baþta da Foça’nýn sporcularý. Foça’da gerek coðrafik þartlar ve gerekse nüfus özellikleri nedeniyle birkaç branþtan sadece birer takým var. Kendilerine rakip olacak, hazýrlýk maçý yapacak nitelikte dahi ikinci bir takým yok. Ýþte bu takýmlar Ýzmir’in 200-300 bin nüfuslu her biri ayrý bir þehir büyüklüðündeki bölgelerinin takýmlarý ile mücadele etmeye ve baþarýlý olmaya çalýþýyorlar. Bu takýmlar bulunduðu çevreler itibariyle ya bir þirket/kurum takýmý, yada maddi olarak çok büyük bütçe olanaklarýna sahip belediyelerin destek verdiði takýmlar. Bazýlarýnýn maçlarýna Foça nüfusunun yarýsýna yakýn taraftarý geliyor. Yýllarýn Göztepe’si eðer maçlar harici bir formülle üçüncü lige çýkmasa idi, futbol takýmýmýzla belki de ayný grupta mücadele edecekti. Takýmlarý çalýþtýran hocalarýmýz dahil sporcularýmýz belediyenin deðiþik birimlerinde çalýþmaya devam ederken diðer yandan Foça’yý olabildiðince iyi þekilde temsil etmeye çalýþýyorlar. Sadece belediyenin desteðiyle varolmaya çalýþan ve göreve kim gelirse gelsin benzer çalýþmalarý yapmak zorunda olacaðý bu tür ortak unsurlarý seçim ortamýnda bile tartýþmalarýn dýþýnda býrakmak, yýpratmamak gerekiyor.

Küçük yerlerde belediye her þeydir. Her þey belediyeden beklenir. Belediye saðlýktan, eðitime, yol, elektrik, su hizmetlerine, kumsala köpek sokmamaktan çam aðaçlarýndaki hastalýkla mücadeleye, atýklardan arýtma sistemlerine, çöpünden pazar düzenine, sinema, tiyatro, sosyal faaliyetlerden spora her þeye katýlmak, katkýda bulunmak zorundadýr. Bunlardan bazýlarý kendi yetkileri ve görev alaný dýþýnda bile olsa düzgün ve yeterli iþlemesini saðlamasý belediyeden talep edilir.

Neredeyse her konuyu içeren belediyecilik, baþkanýnýn kiþilik ve dinamizmine baðlý olarak durmaksýzýn çalýþýlan bir makamda olabilir, yan gelip yatýlarak rant kapýlan bir yerde.

Foça; bu yoðunlukta iþlerin üstesinden gelebilecek, halkýnýn beklentilerine çözümler geliþtirebilecek, haklý yada haksýz bir sürü suçlamaya, eleþtiriye boðulacak, iþ yapsa da yapmasa da hep hedefte olacak, her þeye raðmen hedeflerinden, projelerinden sapmayacak, sabýrlý, dayanýklý, enerjik ve þehir emini özelliklerini kaybetmemek için direnecek baþkanýný arýyor..

Foça Þehremini’ni arýyor.

Baþkanýn yapacaðý iyi iþlerden pay çýkaramayacaðýmýzý ama kötü iþlerde pay sahibi olacaðýmýzý da düþünerek, “elim kýrýlsaydý da oy vermeseydim” deme durumuna da düþmemek için seçmen olarak bizim iþimiz zor ve sorumluluðumuz da çok aðýr. Ayný zamanda memleketin gidiþatý konusunda merkezi yöneticilerimize bir mesaj da içereceði açýk olan bu seçimler için hepimize kolay gelsin.


Seyfi GÜL




5 Mart 2009 Perþembe / 2748 okunma



"Seyfi GÜL" bütün yazýlarý için týklayýn...