Foça’nın Belalı Çukuru
1989 yerel yönetim seçimlerini kazanarak Foça Belediyesi başkanlık koltuğuna oturan Nihat Dirim, koltuğu devir aldığında başlanmış ve devam etmekte olan üç kritik proje dosyasını masasında buldu.
Miss Globe Foça
Bunlardan ilki, sözleşmesi yaklaşık bir yıl önce yapılmış ve gerçekleşmesine 2-3 ay kalmış bulunan “Uluslararası Miss Globe Foça” yarışmasıydı. Bu yarışmanın bütçesi ağırdı. Konuyla ilgili olarak Belediyenin düzenlediği halk toplantılarında kadınların pek de oralı olmadığı, erkeklerin ise şiddetle yapılmasını istediği bir yarışmaya dönüştü. Zaten bir sene önce, Foça Belediyesi ve Organizatör Süha Özgermi arasında imzalanmış sözleşmeye göre yapılması şarttı. Aksi taktirde çok büyük bir tazminat ödenmesi gerekiyordu. Ayrıca Foça, basının diline düşecekti. Bu kesindi. Ancak nasıl anılacak bilinmiyor, konunun kim bilir nerelere çekileceği ise ön görülemiyordu. Sonuç itibariyle Başkan Nihat Dirim, başlattığı diyaloglar ile kurduğu ekibin olağan üstü çalışması akabinde yüzünün akı ile yarışmanın yapılmasını sağladı.
Bedesten Oteli
Yeni seçilmiş yönetiminin masasında duran ikinci dosya ise Bedesten’le alakalıydı. Şimdiki Bedesten’in bulunduğu alanda, “Korunması Gereken Küçükdeniz” siluetine aykırılık teşkil edecek şekilde yapımı devam eden beş katlı otel projesi mevcuttu. Beş katlı bir yapının, adı üstünde Küçükdeniz’in doğasına ve siluetine uymayacağı kesindi. Ayrıca yerinin ise 1. Derece Arkeolojik sit alanı olan kale içinin devamı niteliğinde olması; üzerinde bir zamanlar Foça ekonomisinin bel kemiği olan Ticari Tuz Depolarının gabarisinin aşılacağı, bunun sonucunun da gelecek açısından Foça için endişe verici olacağı inancıyla, yatırımcı firmanın itirazlarına rağmen, son iki katın inşaatının durdurulmasını sağladı. Bu uğurda verdiği mücadele ve elde ettiği sonuç Foçalı nezdinde çok taktir topladı.
Denizkent
Bir proje daha vardı ki; onun adı da Denizkent Kooperatifi idi. Karmakarışık bir yapısı vardı. Tüzüğünde yazıyordu. Seçilmiş Belediye Başkanı aynı zamanda kooperatifin de başkanlık görevini yürütecekti.
680 konutluk bir projeydi. (Daha sonra Nihat Başkan 480 konuta indirdi.) Belediye öncülüğünde kurulmuştu. Arsası ise gecekondu önleme Pilot Bölgesi olarak hazineden ücretsiz (Bila bedel) alınmıştı. Bunun anlamı şuydu. Belediye alanın planlamalarını yapacak, parseller oluşturulacak ardından kurulacak bir komisyon tarafından, Foça’da ikamet eden evi, barkı, malı, mülkü olmayan yoksul ailelere dağıtılacaktı. Bu şart ve amaçla Hazineden herhangi bir bedel ödemeden alınmıştı. Arsanın bu amaçla kullanılmadığını, kooperatife verildiğini, bu bağlamda üye kayıtlarının ve para girişlerinin yapıldığını, inşaatların başlatıldığını, yolların açılma aşamasında olduğunu, su irsaliye hattının kazıldığını gören Maliye, alacak davası açmış arsanın bedelini Belediyeden istemişti. Nitekim yıllar sonra Belediyenin kooperatife hiçbir dahli olmadığı halde arsanın alınış amacına aykırı kullanıldığı gerekçesiyle mahkeme kararı gereği, arsanın bedeli Belediye tarafından Maliyeye ödendi.
Bu Madalyonun Bir Yüzüydü. Diğer Yüzü İse Daha Vahimdi.
İki dönem Belediye başkanlığı görevini yürüttüğü sırada Foça’nın tarihine, doğasına, turizmine, balıkçılığına, foklarına, geleneklerine sahip çıkan bir anlayış sergiledi. Foça’ya dört yüz yataklı beş yıldızlı Club Phokaia otelin yapılması, 11 Eylül futbol sahası, kanalizasyon, Katı Atık Depolama alanı, sokak arası yağmur suyu drenaj kanalları, Balıkhanenin düzenlenmesi, sosyal tesisler, pasaj ve dükkanlar, yeni mezarlık, bugün Foça’nın yeşil yüzü olan ağaçlandırma çalışmaları, yeni yollar, parke imalatı ve döşemeleri, bugünkü sanayi sitesinin yerinin alınışı, Foça’nın her neresinde kaynak suyu çeşmesi varsa tamamından suyun akmasını temin için dağlardan kilometrelerce uzayan su boruları ile kendi yolundan akmasını sağladı.
Antik Kent Phokaia ile şu an içinde yaşanan Foça’nın varlıklarını birbirlerini yok etmeden sürdürmesi gereğine dikkat çekerdi. “Foça korunacaksa bu iş Foçalılarla birlikte yapılmalıdır” diyerek Foçalıları bu sürecin içinde tutmayı beceren,
Balıkçılığa ve balıkhaneye hep önem veren, Foça’nın Akdeniz Foklarını Koruma’da Pilot Bölge olmasına önayak olan, Sualtı Derneği (SAD) ve Akdeniz Fokları Araştırma Grubu (AFAG) ile tüm Akdeniz bölgesi için önemli çalışmalara imza atan,
Foça’nın adını aktif olarak uluslararası platforma taşıyan. Bu bağlamda Foça’da çok sayıda uluslararası konferans yapan,
Parti disiplinine saygılı, katılımcı demokrasiye önem veren, son 70 yılın en iyi Belediye Başkanlarının arasına adını yukarılara yazdıran Nihat Dirim, Başkanlığını yürüttüğü Denizkent Kooperatifi evleri için yapılması gereken bir su deposunun inşası sırasında çukurun ve boru hattının sehven 20 -25 metreyle yanlış yere kazılması ve ardından yapılan şikâyet sonucu üçüncü dönemi için aday olma hakkını mahkeme kararı ile kaybetti. Verilen ceza Belediye Başkanlığına beş yıl boyunca aday olamaz mahiyetindeydi. Kötü olanı ceza, Belediye Başkanlığı faaliyetlerinden olmayıp, kooperatif yöneticiliğinden kaynaklanmasıydı. Bu çok acıklı bir durumdu. Bir televizyon programında “ben bu cezayı hak etmedim.” dediği sırada fenalaşmıştı.
“Foça güzel şeylere layık. Kalıcı şeyler yapmak gerekir” diyerek, gençliğini heder edercesine Foça için faydalı olacak olan her projenin altına gözünü kırpmadan imzasını atan Nihat Dirim’in bu vesile ile üçüncü kere seçilmesi engellenmeseydi; Foça bugün çok tanınmasıyla sınırlı kalmayacak aynı zamanda Türkiye’nin gözbebeği olacaktı. Maalesef bir çukur hikayesi kentimizin olumlu yönde ilerlemesine acı bir sekte vurdu.
Olsun be Nihat (Naat) Başkan; biz de senin yaptıklarınla yetinirken, kazandırdığın eserleri gördükçe mekânın cennet olması için her daim dua edenlerinden olacağız.
Huzur içinde ışıklarda uyu.
Sebahattin Karaca
Foça 4.5.2022
sebahattinkaraca35@hotmail.com
www.sebahattinkaraca.com
|