Pazı Kavurak!
Anneme gün oturmasına misafir gelen Muhaber Teyze, evine gitme vakti geldiğinde "gidek gidek tuz kavurak, o da olmazsa pazı kavurak" derdi isteksizce kalkarken yerinden. Çocuk aklımla sorardım "hiç tuz kavrulur mu" diye? O da; "kavrulur, kavrulur" deyip tatlı diliyle imkansız işler için bile yapılabilecek şeylerin daima varolduğunu izah ederdi.
"İnsan isteyince imkansızı gerçekleştirir" deyip bir atasözü daha fırlatırdı dağarcığından "istemeye gör, yoktan yonga çıkarırsın alimallah".
Bugün pazı kavurması canım istedi, hemen arka bahçemi dolandım ve işte muhteşem su yeşili pazılarımla kucaklaşıverdim. Bahçe bereketi diye birşey var, küçücük alandan bir elamet pazı toplanıyor kucak dolusu!
Nedir o pazarda satılan deve tabanı gibi devasa pazı azmanları? Veriyorlar hormonlu yapay gübreyi haydi Allah ne verdiyse maşallah. Pazı yetiştirmek o kadar kolay ki, bir metrekare kadar toprak alana (bahçeniz yoksa geniş yüzeyli bir yada iki saksı da aynı işlevi görecektir) yarım avuç pazı tohumu serpmeniz yeterlidir.
Hangi mevsim ekerseniz ekin, tohumları toprağa serptikten sonra üzerini bir örtüyle örtmeniz gerekiyor ki, direk güneş ışığı ve yağmur suyuyla örselenmesin. Bir hafta on gün kadar örtüyü kaldırmayın ama toprağın suyu ve neminin kurumamasını da kontrol edin, toprağın üzerinden minik tohumlar baş vermeye başladığında örtüyü kaldırıp serpiştirme şeklinde sulayın. İlk zamanlar hergün sulayın, pazı yaprakları görünüp bir iki santimlik boya ulaşınca eğer kış ise haftada bir su yeterli olacaktır, hava yağmurluysa da hiç gerek yok. Bahar ve yaz ayları için düzenli su şart tabii. Ben hiç gübre koymuyorum, sadece toprak, güneş ve su...
İşte böyle, bu yöntemi birçok sebze ve yenilebilir ot için bahçe ve saksılarınızda uygulayabilirsiniz. Laf aramızda bu güzel Nisan havasının oluşturduğu nemli ve ılık yağışlı sera atmosferi, toprağınıza tohum serpmenin en uygun zamanı.
Pazı Kavurması
İki avucunuzda sıkıca tutacağınız kadar pazıyı biraz taze ve kuru soğan ile zeytinyağında kavurup üzerine bolca toz biber ve biraz biber salçası ekliyoruz. Biber kokusu bu tür ot kavurmalarına pek yakışıyor. Ateşin kısık olması gerekmiyor, 15-20 dakika kadar arada bir karıştırarak kavuruyoruz, saldığı suyu çekince işlem tamamdır.
Annem bu tür ot ve sebze kavurmalarını, yanında taze soğan, sarımsak ve bir kase dolusu sele zeytini ile yer. Ben de, ben de... Afiyet olsun şifa olsun, bu bahar gününde damarınızdaki kana can olsun.
www.ascifok.com
|