ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Mevlana ile çıkılan yolculuk mistik bir ortamda yapıldı

   .:: Etkinlikler / Kültür Sanat

  Yayın Tarihi: 17.2.2012    


Mevlana ile çıkılan yolculuk mistik bir ortamda yapıldı

Karşıyaka Belediyesi’nin katkıları ile ünlü düşünür Mevlana ile çıkılan yolculuk gecesinde Çocukları Koruma Vakfı (ÇOKOV) yararına Alaybey Havra Binası’nda anlamlı bir etkinlik gerçekleştirildi.

Mistik bir hava da geçen etkinlikte Karşıyaka Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürü Ayfer Çalışkan slayt gösterisi eşliğinde Mevlana’nın hayat hikayesini anlattı.

Ardından KARSAV’ın katkılarıyla ney dinletisi ve sema gösterisi yapıldı. Türk Sanat Müziği eğitmeni Ahmet Nuri Çağdaş ud eşliğinde Hamamizade İsmail Dede Efendi ile Zekai Dede’den hisarbuselik ve hicaz makamında üç eser seslendirdi. program içinde gençler Mevlana’nın şiirlerini de yorumladı.

“Mevlana Felsefesinde Kendini Bilme ve Önce İnsan Olma ” konulu söyleşide ise, Hanri Benazus sözlerine yaşamına yön veren “Ne insanlar gördüm üzerinde elbise yok, Ne elbiseler gördüm içinde insan yok” deyişiyle başladı. Benazus, Mevlana felsefesi ile ilgili olarak “Olağanüstü bir potaya atılan madde, sahibi olduğu gelişimini mutlaka bulmuştur. Mevlana evrene dahi sığmayan yüce bir varlıktır. İlahi bir nefestir. İnsana insanı öğretendir. O bir yol göstericidir. Akıl ve gönülleri kirden, ikilikten, art düşüncelerden temizlemiştir. Mevlana bir Müslüman’dır ama hiçbir zaman din adamı olmamıştır. Olmak istememiştir. Softaların, yobazların, karşısında yer almıştır. Kıblesi sevgidir.” dedi. Benazus, Mevlana’nın çoğu insanın sandığı gibi folklorik bir öğe olmadığına da vurgu yaptı. Son yıllarda Mevlana felsefesinin dünyanın dört bir yanında keşfedildiğini de hatırlatan konuşmacı “ Doğu ile batı arasında şu an bile köprüdür. Birçok gönüldaşa sahiptir. Mesnevisi dünyanın birçok dillerine çevrilmiştir.” dedi.

Hanri Benazus konuşmasında son kitabı Mevlana Felsefesi’nin de İngilizce, Almanca, Fransızca ve Japonca’ya çevrildiğini belirtti.

Söyleşinin sonrasında konuklara kitaplarını da imzalayan Benazus’a katkılarından dolayı Ayfer Çalışkan tarafından çiçek takdim edildi.

Etkinlikte ayrıca tezhip minyatür sergisi de açıldı.

Etkiliğin davetiye satışlarından elde edilen gelir Çocukları Koruma Vakfı’na bağışlandı.






Okunma: 1180
Okunma: 1180












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)