ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Karşıyaka’da Şair Aşkı şarkıları

   .:: Etkinlikler / Kültür Sanat

  Yayın Tarihi: 3.3.2012    


Karşıyaka’da Şair Aşkı şarkıları

Karşıyaka Belediyesi Opera ve Tiyatro Sahnesi’nde Robert Schumann’ın “Şair Aşkı” liedleri seslendiriliyor. Ankara Devlet Opera ve Balesi solist sanatçılarından, çeşitli operalarla İzmir’e konuk olarak gelen bariton Arda Aktar, Schumann’ın müziklendirdiği, ünlü Alman şairi Heinrich Heine’nin yazdığı “DICHTERLIEBE/ŞAİR AŞKI” Liedlerini Karşıyakalılar için 5 Mart 2012 Pazartesi günü saat 20.00’da, seslendirecek.

1840 yılına kadar özellikle piyano için eserler besteleyen Robert Schumann (1810- 1856), Clara Wieck’le evlendikten sonra yeni arayışlara girerek bambaşka bir müzik türü üzerinde yoğunlaştı. Evliliğinin ilk yıllarında çok mutlu olan besteci bu dönemde 248 Liede imza atarak yaratıcılığının doruğuna ulaştı. Bu şarkılardan 138 tanesini 1840 yılında besteleyen sanatçı, bu yılı adeta “Lied Yılı” ilân etti. Schumann’ın en tanınmış Lied döngüsü “Dichterliebe” (Şair Aşkı), zamanın ünlü şairi Heinrich Heine’nin (1797- 1856) en sevilen eseri olan “Das Buch der Lieder” (Şarkılar Kitabı) nın “Lyrisches Intermezzo” (Lirik İntermezzo) adlı bölümünden seçilen 16 şarkıdan oluşur. Alman edebiyatının Romantizmden Realizme geçiş döneminin en önemli şairi sayılan Heine’nin 16- 20 yaşlarında yazmış olduğu bu şiirler, onun gençlik heyecan ve tutkularını, ümit ve ümitsizliklerini, gençlik bunalımlarını dile getirir. Ardı ardına iki kuzenine olan karşılıksız sevgisi bu şiirlere yansır. Çiçekler, yıldızlar, periler, dinmeyen gözyaşları, iniltiler, karşılıksız sevgi, acılar, düşler, sevgiliye özlem bu şiirlerin konusunu oluşturur. Schumann Liedlerinde piyano eşliğine çok önem vermiş, insan sesini zengin ve zarif ezgileriyle desteklemiştir. Genellikle Lied uzun bir piyano girişiyle başlar, daha sonra piyano insan sesiyle adeta karşılıklı konuşur ve yine uzun bir piyano ezgisiyle sona erer.

Almanca olarak seslendirilecek olan Lied’lerin Türkçe çevirisi, konser günü izleyicilere dağıtılacak. Bariton Arda Aktar’a, piyanoda İzmir Devlet Opera ve Balesi korrepetitörlerinden piyanist Tuğçe Özaytekin eşlik edecek.

Etkinliğe giriş davetiyelidir. Numaralı Davetiyeler Karşıyaka Opera ve Tiyatro Sahnesi’nden temin edilebilir (Tel: 330 64 04).






Okunma: 1195
Okunma: 1195












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)