ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
YERYÜZÜ Sahnesi, İzmir, Bosna dramını tiyatroya taşıyor

   .:: Etkinlikler / Kültür Sanat

  Yayın Tarihi: 25.5.2012    


YERYÜZÜ Sahnesi, İzmir, Bosna dramını tiyatroya taşıyor

“Yeryüzü” Sahnesi, İzmir” kuruluşunun 1. yılını kutluyor. Topluluk, Ölü Kadınların Şarkısı adlı oyunu, özel gösterimle sanatseverlere sunacak. Konak Belediyesi’nin desteğiyle sahnelenecek oyun, yakın tarihin trajik olaylarından Bosna İç Savaşı’nı konu alıyor.

ABD Pen ve Uluslararası V Day Kadın Hareketi’nin başkanı Eve Ensler tarafından yazılan oyun, savaştan en çok etkilenen kesim olan kadınları, yine kadınların gözünden anlatıyor. 6 kadının yer aldığı Ölü Kadınların Şarkısı, bugüne kadar sahnelendiği her yerde büyük beğeni topladı ve ayakta alkışlandı.

Şiddet, tecavüz ve işkence gören savaş mağduru kadınların öykülerini, sığındıkları mülteci kampı dünyasından anlatan oyunu, topluluğun Genel Sanat Yönetmeni ve dramaturgu Haluk Işık sahneye koydu. Danışmanlığını Lida Demiroviç Güventürk’ün yaptığı oyunun çevre düzeni ve giysileri Aslıhan Işık’a ait. Oyunda Bosnalı kadınların öykülerine, özel olarak hazırlanmış filmler eşlik ediyor.

Haluk Işık, topluluk ve oyun hakkında şunları söyledi;

“Sanat ve tiyatro algısının büyük yaralar aldığı bir süreçte, gerçekten çok güç koşullar altında, birinci yılımızı doldurduk. “YERYÜZÜ Sahnesi, İzmir” sanatsal manifestosu olan, kenti ve ülkesi için önemli iddialar taşıyan, tüm yasal gerekleri yerine getiren özel ve profesyonel bir topluluktur. Kuruluşumuzdan bugüne yaşadıklarımız, İzmir, yerel yönetimler ve mesleki çevremiz açısından turnusol işlevi görmüştür. Yaşadıklarımız, bizi daha sorumlu, daha kararlı, daha ödünsüz ve inatçı yapmıştır. Bütün çabamız, İzmir’de bir tiyatro daha kapandı dedirtmemek içindir. Kent merkezindeki çalışmalarımızda Konak Belediyesi her zaman yanımızda oldu, kültür ve sanata verdiği önemle, çok genç bir topluluğun tutunmasını sağladı. Şimdi Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan ve belediye emekçileri sayesinde, oyunumuzu özel bir gösterimle paylaşacağız.

Sanatta ucuzluğu ve sıradanlığı reddettiğimiz için, yetişkin ve çocuk oyunlarımızı titizlikle seçiyoruz. Olumsuz algıyı ve sanata bakıştaki çarpıklığı yok edecek çaba, önce tiyatroculardan gelmelidir. Ölü kadınların şarkısı bu sorumlulukla seçilmiştir ve sahnelenmektedir. Zor olanı seçtik, çünkü tiyatro ne boş zaman geçirme alanıdır, ne de sıradan bir eğlencelik. Adına kentinin adını ekleyen bir tiyatronun yaşaması ve gelişmesi, kuşkusuz yalnızca bizim sorunumuz olmamalıdır. Ne yapmaya çalıştığımızı, ancak ürünlerimizi izleyerek ve izleterek görebilirsiniz.”

“Ücretsiz” sahnelenecek oyunun özel konukları, Boşnak kökenli İzmirliler olacak. Oyunda anlatılanların tanığı ya da bu dramı yaşayanların çocukları, yoğun bir katılımla Ölü kadınların şarkısını izleyecek.

Oyun, 25 Mayıs Cuma günü, , Konak Belediyesi Dr.Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür ve Sanat Merkezi’nde saat 20.30’da başlayacak. Pedagojik ve psikolojik açıdan, 14 yaş altı çocukların getirilmemesi istendi.






Okunma: 1141
Okunma: 1141












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)