ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Arzu Sandal "Eyvah! Anneannem Ergen mi Oluyor?" fotoğraf sergisi

   .:: Etkinlikler / Kültür Sanat

  Yayın Tarihi: 28.8.2012    


Arzu Sandal "Eyvah! Anneannem Ergen mi Oluyor?" fotoğraf sergisi

Fotoğraf sanatçısı Arzu Sandal'ın 10 yıldır Alzheimer hastası olan anneannesi ile ilgili fotoğraf çalışmalarını içeren "Eyvah! Anneannem Ergen mi Oluyor?" Kedi Kültür Sanat Merkezi'nde yer alan sezonun ilk sergisi. 17 - 25 Eylül tarihleri arasında yer alacak serginin 17 Eylül Pazartesi günü saat 18.30’da açılış kokteyli yapılacak.

“Bu projeyi sunmaktaki temel hedefim, sevgi dolu iyi bir bakımla Alzheimer'lı yaşlılarımıza sahip çıktığımızda, onların yaşam kalitesini olumlu hale getirebileceğimize örnek oluşturmaktı.

Belki bana neden hastanedeki ve ağır hallerindeki fotoğraflarını sunmadığımı sorabilirsiniz. Oysa hastalık, işin diğer yüzü. Herkesin başına gelebilecek soğuk hastane görüntüleri, sevgisizlik, mekanikleşme, moral bozukluğu gibi istesem bu tip olumsuz hallerini de resimleyebilirdim. Çünki bu dönemi de çok yaşadık. Ama etik olarak bunu doğru bulmadım. Nedeni ise kendisinin bilinci yerindeyken o hallerini kimseyle paylaşmak istemezdi. Sevgi çemberinin içindeki hayata tutunma hikayesinin görüntüleri onun da memnuniyetle kabul edebileceği bir durumdu. Yaklaşık on yılı bulan bir projeydi bu. Bunun son kısmını kullanmak istememin sebebi de mücadelemizin başarıyla sonuçlandığını göstermekti. Bu sergimle izleyiciye seslenerek, yaşlıların evlerinden uzak tutulmaksızın sevgi, emek, mücadele ve şefkat göstermeleri önerisinde bulunmak istedim. Elbette sonraki acı gerçeği kabullenmemek anlamsız. Hepimiz bir biçimde öteki boyuta geçeceğiz. Ama şu var ki ben bu noktada çok rahatım.

Bu projemle bir biçimde belgesel çalışma gerçekleştirdiğimi düşünüyorum. Çünkü belgesel yapmanın en önemli özelliklerinden biri de olayı iyi araştırmak, derinlemesine bilgi edinmektir ki ben yaklaşık 10 yıldır Alzheimer hastalığının tüm detaylarını neredeyse bir kitap yazacak kadar öğrenmiş durumdayım ve anneannemin kişilik özelliklerini de yakından biliyorum. Onun verdiği en ufak işaretle hastalanmak üzere olduğunu doktorlardan daha iyi anlayabiliyorum. Bu anlamda konuya çok hakim olduğumu düşünüyorum. Ve amacına uygun olarak olayın etrafında makine ile dört dönerek en iyi kareyi yakalamak üzere bekliyordum. Sergi için binlerce kare içinden özenle onun keyifli olduğu anları seçmeye çalıştım.

Sanıyorum burada benim ayrıcalığım, hem hasta yakını hem de bir fotoğrafçı olarak, en iyisini kotarmaya çalışma gayretlerim oldu. Bu her iki kimliğimi de kullanarak bir nebze olsun örnek oluşturabildiysem ne mutlu bana...”

Arzu SANDAL / Nisan 2012

Kedi Kültür Sanat Merkezi
Atatürk Cad. 386/A, Alsancak İzmir
Tel. 4649935-4649835






Okunma: 1339
Okunma: 1339












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)