Sabah Sübyesi
Yaşamın her daim sürprizleri olmalı ki hayat katmer böreği gibi katlanarak güzelleşsin. Ama; katmer böreği gibi katlanan göbeklerimiz olmasın!
Ay şimdi nereden çıktı bu katmer, börek filan. Anlatacağım şeyle hiç alakası yok ki!.
Dünya tatlısı şirin bir kadın tanımıştım geçen yıl Saklı Bahçe Sanat Evi'nde. Arada bir selamlaşıp hasbihal ederiz. Tanırsınız onu; Oriflame'ın Foça temsilcisi Gülcan Erdem Hanım.
Gülcan Hanım, geçen gün Denizkent'de ki o muhteşem Foça manzaralı verandasında sabah sübyesine davet etti beni. Sabah sübyesi nedir bir nevi sabah kahvesi midir derseniz hayır derim. (Ah tabi bir de subye olarak adlandırılan kabuklu bir deniz canlısı var onunla karıştırmamak gerek.) İzmir yöresine, özellikle de Tire'ye has bir içecek olan sübye; kavun çekirdeklerinden yapılan ama kavun gibi kokmayan süt görünümünde ilginç bir içecek.
Gülcan Hanımın küçük oğlu geçen hafta nişanlanmış İzmir'de, (Allah tamamına erdirsin) gelin hanımın ailesi sübyeyi Tire'den yapıp getirtmiş ve nişan töreninde ikram etmişler. Gülcan Hanım da, bir şişecik Foça'ya getirmiş, bu vesileyle benim de tadına bakmamı sağlamış oldu sağ olsun.
Buz gibi bir hoşluk. Serin, parfümü kendine has özel bir tat. Süt görünümlü, çiçekle tohum tadı arasında gidip gelen ağır akışkanlıkta epey farklı bir içecek.
Böyle bir yöresel içeceği nişan düğün dernekvari özel toplantılarda ikram etmek ne büyük bir incelik, göreneklilik ve kültüre sahip çıkmadır. Umarım benzerleri giderek çoğalır da boyalı ve katkı maddeli içeceklerin esaretinden kurtuluruz.
Kavun sübyesinin kulaktan dolma tarifini de vereyim; Araştırmalarım sonucu badem sübyesinin de yapıldığını öğreniyorum, aynı kavun çekirdeğinden yapılan gibi.
Kavun çekirdeği sübyesi
Bir su bardağı kadar kavun çekirdeği yıkanıp kurulanır ve bir hafta kadar kurutulur. Kurumuş kavun çekirdekleri biraz toz şekerle birlikte pirinç havanda veya blendırda iyice hamur haline getirilir. Daha sonra bir miktar su ile karıştırıp ince tülbent bezinden süzülür. İri pütürleri suya karışırsa tekrar çift katlanmış bezden süzülür, 5-6 bardak suyla çoğaltılır ve yeterince toz şeker ile karıştırılıp soğuması sağlanır, mutlaka soğuk olarak afiyetle içilir.
Serin yerde maya şeklinde dövülmüş hamurunun da saklandığı ifade edilse de, taze dövülüp bir iki gün içinde tüketilmesi makbulmüş.
www.ascifok.com
|