Foça'ya neler oluyor?
Evet son zamanlarda Foça'ya neler oluyor! Nereye dönsem bir sanatçıya, sanat eserine, atölyesine, sergi salonuna, yazar, senarist, oyuncusuna çarpıyorum. Sağım solum çerçeveye girmiş renkli dünyalarla dolu. Ne güzel. "Neler oluyor Foça'ya" derken kültürel yoğunluğun belirleyiciliğinden dem vurmak istedim, yoksa çeri çöpüyle göz çıkaran olumsuzluklara değinecek değilim!
Benim işim iyiyi fark etmek, güzeli işaret etmek. Olumsuzluklarla işim yok, görmezden gelmek en iyi tavır belirleyicidir buna inanırım. Olumlu ve iyice işler yapan insanlara olan saygı ve hayranlığımı buradan sıkça ifşa ediyorum. Gözlemlerime dayanarak söyleyebilirim ki; Foça adeta sanatçı yuvalanmasına doğru gidiyor!
Diyoruz ya; Balıkçı kasabası Foça, emekli cenneti Foça, (Fil mezarlığı diyenler de var) bütün bunlara ilaveten yeni bir kimlik gelişiyor olabilir mi Foça'da? Kültürel birikimlerini bu küçük kasabaya taşımış, köşesine çekilmiş nice gizli kimlikleri de ardımıza alıp "sanat ve sanatçılar kenti Foça" diyebilir miyiz?
Gelecekte, sanat kamplarının her mevsim açılabildiği, sıkça sanat showlarının düzenlendiği, happining'lerin oluşacağı sansasyonel bir Foça hayal edebilir miyiz acep???
Atölye ve sergi salonlarının sayısı gün geçmiyor ki yenileriyle çoğalmasın. Sürekli yeni mekanların açılışına tanık oluyoruz, bütün bunlar çok güzel gelişmeler. Yerli yabancı turistin artık deniz + kum + güneş üçlemesinden öteye geçtiği bilinen bir gerçek. Turist, kültürel yeni yaşam keşifleri istiyor, yöresel dokunun korunmuşluğuna bakıyor, müze, sergi salonu istiyor, tarihi dokunulmazlığın mahremiyetinde hayal kurmak istiyor ve en önemlilerinden biri; turist temiz yöresel yemek yiyebileceği restoranlar, yemek evleri istiyor. Bir yerden kalkıp bir başka yere gelen insan değişik bir şeyler görüp gezmek, tadıp seyredip satın almak istiyor sözün özü!
Evet Foça'ya neler oluyor son zamanlarda diyordum; işte yeni bir sergi daha...
Mersinaki caddesindeki Hükümet Konağı'nın hemen yanı başında, ahırdan bozma bir sanat evi var, varmış benim yeni haberim oldu; "Fokai Sanat Evi". İşte orada bir encaustic resim sergisi var, bugünlerde gidip görmenizi tavsiye ederim. Renklendirilmiş sıcak balmumu (encaustic) tekniğiyle yapılmış kolajlardan oluşan yapıtların sahibi Aydan Akalın.
20 uzun senesini New York'da geçirmiş olan Aydan Akalın, Foça'ya, gide gele hayran kalıp yerleşmeye karar vermiş bir Foça sever. Foça'da açtığı encaustic sergisine "Dokunuş" adını vermiş. İzleyicisine herhangi bir ipucu vermeksizin iletişim kurmaktan yana olduğunu ifade eden Akalın, değişik malzeme ve teknik arayışlarının sonucu ulaştığı renklendirilmiş sıcak balmumu tekniğiyle, damıtılmış duygu ve düşünce sürecini yapıtlarında çok güzel ifade ediyor.
Daha nicelerine diyorum...
www.ascifok.com
|