Kozbeyli'de Ev Yemeklerine Buyurun
Sunay Hanımın davetiyle Kozbeyli'deyim.
Dibek kahvesiyle meşhur olan Kozbeyli'yi bilenler bilir, şair yazar Hüseyin Yurttaş'ın köyü diye anılıyor olsa da Kemal Anadol'un "Büyük Ayrılık" kitabıyla ününü pekiştirmiş eski bir Türk köyüdür aynı zamanda.
Şakir'in Dibek Kahvesi'nin yanıbaşına şirin mi şirin bir mekan açılmış, sahibi Selanik mübadillerinden Sunay Angell, "Angell Yemek Evi" demiş mekanının adına. Yöresel lezzetleri ev sıcaklığında sunup yaşatmak ve aynı zamanda Kozbeyli'ye farklı bir atmosfer kazandırmak amacıyla lokanta olmayan bir mekan yaratmak istemiş Sunay Hanım.
Son derece sıcacık bu yemek evinde, sıcaklığın nedeni Sunay Hanımın güler yüzü mü yoksa, harıl harıl yanan maşinga (kuzine) soba mı, köy aksesuarlarının renkli sarmalı mı anlamak güç. Yemek evinin tam ortasına kurulmuş koskocaman maşinga sobanın üzerindeki tencere ve güğümler, birçoğunun çocukluğuna ilişkin anılarını tazeleyecektir...
Fırın sütlaçlar maşinga sobada kızarıyor bu yemek evinde, kol böreği de tabii. Yöresel yemek çeşitlerini öne çıkarmakta ısrarlı olan Sunay Hanımla uzunca bir sohbete dalıyoruz. Keşkek, işkembeli nohut, arapsaçı köftesi, fincan böreği, otlu ıspanaklı kol böreği, ot salataları ve turşulardan söz ederken aşçı Semra Hanımın getirdiği tadımlıklarla da yakınen ilgileniyorum. Serçe parmaktan da ince kalem gibi yaprak sarmalarının tadına doyulacak gibi değil. Hele sahte (etsiz) çiğ köfteye ne demeli? Elde açılmış kol böreğinin lezzetini, kalburabastının cevizini ve ağızda dağılıverişini söylemesem daha iyi.
Naturel zeytinyağı hastası olduğum için çenem durmuyor soruyorum; Yemeklerinizde hangi yağları kullanıyorsunuz diye. "Elbette ki zeytinyağ" diyor Sunay Hanım, Kozbeyli Cehennem Deresi mevkiinde kendi zeytinliği varmış, doğal olarak kendi yağlarını kullanıyorlarmış.
Her gün en az dört çeşit yemek hazır bulunduruyorlarmış, hafta sonları çeşitlerini çoğaltacaklarını söylüyor Sunay Hanım. Bazı yemekleri de gelen müşterinin isteği doğrultusunda hemen anında yapıyorlar, mantı, mücver, fincan (puf) böreği, mercimek köftesi ve yöresel et yemeklerini isteğiniz doğrultusunda sipariş verebiliyorsunuz. (Kızartma yada fırında veya ninelerimizin kül mangalında)
Fiyatlarının makul olması için çaba harcadığını ifade eden Sunay Hanım, bir porsiyon kol böreğine 1,5 lira, bir su bardağı günlük sıcak köy sütüne 50 kuruş, kelle-paça çorbasına 3,5 lira aldıklarını ifade etmektedir. Kelle paça çorbasını kuzu kellesi ve dana diliyle hazırladıklarını özellikle vurgulayan Sunay Hanım, rahmetli eşinin Norveçli olması ve yirmi yıl süren rehberlik mesleğinden dolayı, dünya mutfakları konusunda epeyce bilgi sahibi olduğunu sözlerine eklemektedir.
Angell Yemek Evi'nin, kızartılıp sıcakken hemen soğuk şerbete atılan maviş tatlısını ve fincan böreğini bir dahaki sefere tatmak üzere Sunay Hanım ve Kozbeyli'yle vedalaşıyoruz... Ben misafirlerimi götüreceğim, sizin de aklınızda bulunsun.
|