ISSN 1308-8483
Foça Zeytindalı Slow Food üyeleri, son cemreyi toprağa otlu lokmalarla düşürdüler / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 6.3.2011    


Foça Zeytindalı Slow Food üyeleri, son cemreyi toprağa otlu lokmalarla düşürdüler


Taze papatyalarla gel dediler, gel, ne olursan ol gel, papatyalarla gel...

Sivil toplum örgütleri ve sivil insiyatifler deyince insanın aklına protest yaklaşım içinde olan sinirli ve gergin bir takım aktivistler geliyor çoğu zaman! Elbet istisnaları ayrı tutuyorum… İşte o istisnalardan biri Slow Food hareketi. Böylesi bahar şekeri tadındaki sivil oluşumlar karşısında insanın içinde güller papatyalar açıyor. Güler yüzlü insanların son derece özveriyle oradan oraya koşturmalarına tanık olmak, çocuklarla gençlerle sevgi yumağı gibi yuvarlanmak var ya, insana nasıl da iyi geliyor…

Foça Belediye meydanını bilirsiniz, Küçükdeniz girintisinin üçgen oluşturduğu son ya da başlangıç noktasıdır. İşte orada, uzun saatler coşku umut ve sevinç vardı. Dünkü gün öyle anlamlı bir gündü ki… Foça Zeytindalı Slow Food Conviviumu aktivistlerinin organize ettikleri "Cemre toprağa düştü" şenliğinin amacına ulaştığını düşünüyorum.



Herkes için daha iyi, daha temiz ve daha adil yiyeceğe ulaşma konusundaki çalışmalarıyla sivil bir yapılanma olan Slow Food hareketinin Foça’da da vücut bulup hızla projeler üretmesi, Foça için büyük bir kazanım. Foça ve Foçalıların geleneksel beslenme değerlerine dikkat çekmek ve daha iyi, daha yerel olana doğru yönelişin gelecek nesillerin sağlıklı gelişimi adına ne kadar önemli olduğunu zaman içinde hep beraber yaşayıp göreceğiz.

Bu topraklarda yaşayan insanların, doğayla iletişiminin alt okumalarından biri olan cemreler, eski halk takviminde mevsimsel hareketleri yani, kışın bitip baharı karşılamanın başlangıcını işaret eder. Birer hafta ara ile önce hava, sonra su ve sonuncusunun da toprağa düştüğü varsayılan kor halindeki ateş de denilen cemrenin unutulmaması ve eski geleneklerimizin bu günümüzle örtüşmesi sayılabilecek bu tür günlerin kutlanması, özellikle yeni kuşaklar için nasıl da gerekli...



Ne diyordum, Foça Belediye Meydanında SF Foça Zeytin Dalı grubu bir ilke imza attılar. “CEMRE TOPRAĞA, LOKMA DAMAĞA” dediler ve yüzlerce insanı etraflarında toplayıp lokma ikram ettiler, sohbetler edip günün gelişen sorularını yanıtladılar. Çocukların papatya toplayarak şenliğe katılımını sağlamış olan grup üyeleri, küçük yavrularda soru işaretleri uyandırmanın hazzı içindeydiler, bunu onların gözlerinde okumak mümkündü. Foça Zeytin Dalı SF lideri Gül Girişmen başta olmak üzere, Cem Eden, Selma Bülbül, Huriye Şükran Kuruoğlu, Öngör Yakar ve adını burada zikredemediğim pek çok grup üyesinin paylaşımcı ruh hali herkesi içine alan domino etkisi yaratmıştı, ne güzeldi…

Gelelim bütün bu şenlik şamatasının en akılda kalan noktasına; Yaşasın OTLU LOKMA

Otlu Lokma duymuş muydunuz daha önce? Ha, çörek otlusu sakızlısı yapılır o başka. Ben de yıllar önce Yeni Delhi’de kişnişli hamur lokması yemiştim o da başka, ama bu; Foça'da Cemre Toprağa, Otlar Lokmaya” düsturuyla hazırlanan farklı bir Lokma!

Bülbül Yuvası Oteli’nin yaratıcı sahibi Selma Hanıma sormak gerek otlu lokmanın tarifini; Köylerden toplanmış labada, kekik, biberiye, maydanoz, dereotuna ilaveten kuru domates, susam, çörekotu ve bolca sevgiyle yoğrulan bereketli bir tuzlu lokma hamuru bu, neler yok ki bu lokmanın hamurunda diyor Selma Hanım. Sonrasında nar gibi kızarmış lokmaların üzerine, Foça ürünü lorun dereotuyla harmanlanmış halinin serpiştirilerek ikram edilmesi önemli bir ayrıntıydı. Bu şenlikte fark yarattığı aşikardı.



Şimdi insanın aklına bir sürü güzel soru takılıyor; Uzaklardaki lezzet düşkünleri bütün bu otlu lokma haberlerini okuyacaklar ve meraktan ölecekler, ay nasıldı tadı acep ah vah tüh diyecekler! Ve eninde sonunda yollarını Foça’ya düşürüp bu tuzlu otlu lokmayı arayıp tatmak isteyecekler.

Slow Food hareketinin Foça’da zeytin dalına tutunarak yeşermeye başlamasına tanık olmak çok anlamlı. Destek verenlere, toprak ana adına geleceğimiz çocuklarımız adına, sağlıklı ve hakkaniyetli yiyeceğin temini adına şükranlarımızı sunmalıyız.

Bu sivil insiyatife katkılarından dolayı Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ve Ege Bölgesinin en aktivist Slow Food lideri Nedim Atilla’ya yol gösterici yardım ve önerilerinden ötürü teşekkür etmeyi unutmamalı…

Tek istenilen; Ne yiyip içtiğimizi bilme hakkı.




Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


3446










   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)