ÇİFTÇİ VE DOĞA DOSTU BİR KİTAP ÇIKTI
Böcek bilimi konusunda doktorası bulunan, başarılı araştırma ve yayım çalışmalarıyla tanıdığım Ziraat Mühendisi Füsun Tezcan müthiş bir kitap yazmış. Kitabın adı “börtü böcek için doğa dostu öneriler ve ev yapımı ilaçlar”. Kitabın boyutları kolayca ceket cebine girecek kadar. Çok iyi bir baskı yapılmış. Böceklerin çok güzel renkli fotoğrafları var. Kolayca tanıyacaksınız. Kitabın özelliği çiftçi ve doğa dostu olması. Evde karşılaştığımız böcek ve zararlılar da konu edinilmiş. Salık verilen ilaçları kolayca her yerde bulabileceğiniz malzemelerden kendiniz yapabileceksiniz. İlaçlar hem ucuz oluyor, hem de doğaya ve insana zarar vermiyor.
Bu kitapta, bahçe ve evlerinizde sıkça karşılaştığınız böcek ve diğer hayvansal canlılardan zararlı ve yararlı olanlar tanıtılıp, yaşamları ve yönetimleriyle ilgili önemli bilgiler verilmiş. Ayrıca hastalıkların ve yabancı otların yönetimi, yeşil gübreleme, kompost oluşturma ve örtüleme gibi konularda da ek bilgiler sunulmuş.
Bu kitabı okuyarak, zehirli tarım ilaçlarına başvurmadan bazısı binlerce yıldır bilinen doğa dostu pratik yöntemleri uygulayabilir ve arapsabunu, soğan, sarımsak, ısırgan otu, acı biber gibi doğal maddelerle ev yapımı ilaçları kolayca hazırlayıp, bu zararlıları yönetmek için kullanabilirsiniz. Bu şekilde, verilen yöntemleri kendi başınıza uygulayabilir duruma gelecek ve bu bilgileri bir anahtar gibi kullanarak insan eliyle bozulan doğadaki dengenin düzelmesine katkı yapmanın mutluluğunu yaşayacaksınız.
Yazarın kitabının sunuşunda yazdığı şu sözler onun doğa ve topluma karşı ne kadar sorumluluk duyduğunu ortaya koyuyor. Şunları söylemiş:
“Yaklaşık 10–12 bin yıllık tarımsal üretim sürecinin son 50–60 yıllık döneminde kimyasal yolla üretilen çok zehirli tarım ilaçlarının yoğun ve bilgisiz kullanımı, doğadaki dengeleri altüst ederek, çok ciddi çevresel sorunlar ortaya çıkarmıştır. Gelinen noktada sadece tarım ilaçları ve yapay kimyasallara dayalı bir tarımın sürdürülebilir olmadığı açıkça görülmektedir.”
Dr. Tezcan’ın kitabından bir örnek vermek istiyorum.
Reçete 1
Sarımsak –acı biber karışımı
• Dört diş sarımsak dövülerek ezilir
• Üzerine iki çay kaşığı sıvı yağ eklenir, karıştırılır
• Daha sonra bir çay kaşığı acı toz biber eklenir ve tekrar karıştırılır
• Bir litre su bu karışıma yavaşça karıştırılarak dökülür
• Bu şekilde kapalı kapta bir gün bekletilir
• Tülbentten süzülerek dört litre suya karıştırılarak uygulama yapılır
• Uygulama alanı büyükse, aynı oranlarda daha fazla ilaç hazırlanır
• Bu ilaç;
-Beyaz sinekler
-Yaprak bitleri
-Kırmızı örümcekler,
-Kelebek larvaları
-Salyangoz ve sümüklü böcekleri bahçeden uzaklaştırır
-Süs bitkileri ve sebzelerde kullanılır.
Bu böcekleri tanımak için kitaptaki çok iyi çekilmiş fotoğraflara bakacaksınız.
Kitapta bu reçeteye benzer 33 reçete var.
Bu kitabın doktora sahibi bir bilim insanı tarafından yazıldığını hatırlatmak isterim. Çiftçilerimizin de çeşitli böcek, zararlı ve hastalıklara karşı çözümleri olduğunu biliyoruz. Farklı önerileri olanlar bunları yazara gönderilerse sanırım çok memnun olacaktır.
Kitaptaki bilgilerin üretim maliyetlerini düşürmek ve sağlıklı bir çevre yaratmak isteyen kişiler ve topluluklar için çok yararlı olacağını düşünüyorum.
Konu ile ilgili tüm profesyonellere, tarım üreticilerine, ev bahçesi yapanlara kitabı salık veriyorum. İletişim için bortu.bocek2011@gmail.com email adresini kullanabilirsiniz.
3.5.2011
|