KENT KONSEYİ
M.Ö. kentlerde nüfus yoğunluğu azdı. Özgür yurttaşlar agora adı verilen meydanlarda yaşadıkları kentin sorunlarını görüşürlerdi. Türkler İstanbul’u aldıktan sonra şehreminlik kurumuyla kentin belediye hizmetlerini yürütmek istedi. 1831 yılında Şehremaneti kaldırıldı, “Ebniyyeyi Hassa Müdürlüğüne” kentin çevre sorunları devredildi. 1868 yılında İstanbul’da bir yönetmelikle şehremaneti yeniden düzenlendiyse de tüm kentte uygulamaya ancak 1877 yılında geçilebildi. Anadolu’daki tüm kentlerde belediye hizmetlerinin kurulması da bu tarihten sonraki yıllarda oluşturuldu.
İzmir’in ilk belediye başkanı Yenişehirli zade Ahmet Efendi olduğu kent arşivinde belirtilir. 1871 yılında göreve seçildiği de yazılır. Adı geçen kişinin torunu mimar Hüseyin Yenişehirli halen Foça’da yaşamaktadır. Eski Foça’nın eski belediye başkanlarının bazılarının fotoğrafları belediye salonunda varsa da bu konuda esaslı bir araştırma yapılmamıştır. 1890 yılında Foça’da Belediye Başkanı olarak Hafız Mehmet Efendi’nin adı İzmir salnamesinde yazılsa da bu kişinin adı belediyemiz tarafından herhangi bir yere kayıt edilmemiştir.
Kentlerde belediye örgütlerinin göreve başlayışı yüz yıldan fazladır. Günümüzde seçimle gelen örgütlerin hizmetleri inkâr edilemez. Ancak teknoloji ile birlikte çevresel sorunlar, kentte yaşama problemleri artmıştır. 1992 yılında Rio de Janerio’da toplanan Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı’nda bu güne dek 135 ülke ve altmıştan biraz daha çok kentte “Yerel gündem 21” ile kentlerin 21. yüzyılda ekonomik, çevresel ve diğer kent sorunlarını çözmek için kent halkı ile birlikte yürütülen projeler geliştirilip çalışmalar yapılmıştır. İzmir ilçelerinden Aliağa bu konuda öncü olup Hakkı Ülkü Bey’in belediye başkanlığı sırasında kent sorunlarının çözümüne halkın katkısı sağlanmıştı.
Yerel gündem 21 hareketinden sonra, 08/10/2006 tarihinde 26313 sayılı resmi gazetede İç İşleri Bakanlığı “Kent Konseyi” yönetmeliğini yayınladı.
Foça’da oturan ünlü sanat adamımız ve yazarımız Tarık Dursun İzmir merkez ilçelerinden esinlenerek Foça’da böyle bir örgütün kurulmasını gerekli görmüş ve yakın arkadaşlarını uyarmıştır. Yazarımız çevresinde bulunan bazı insanlarımız şu sıralarda kent konseyine katılacak kişiler için isim listesi hazırlamaya başladı.
Kent Konseyinin amacı; hemşehrilik bilincini geliştirmek, kentin hak ve hukukunun korunması, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetişim ve yerinde yönetim ilkelerini yaşama geçirmektir. Bu örgütün, genel kurulu, yürütme kurulu, meclis ve çalışma grupları ile gençlik ve kadın meclisleri önde olmak üzere, diğer alanlarda gönüllü çalışacak gruplar oluşturulacaktır
Hemşehrilerimizin daha yaşanır sağlıklı bir kent oluşturmak için böyle demokratik örgütlerin içersinde yer almaları kendilerine, çevrelerine ve torunlarına karşı bir sorumluluktur.
Son alınan bilgilere göre, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ seçimden sonra bu örgütü oluşturmak için harekete geçeceğini söylemiştir.
Kentimize ve kentlilerimize sağlıklı ve hayırlı olsun…
Emekli Öğretmen
|