ISSN 1308-8483
Mangal Yangını! / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 11.7.2011    


Mangal Yangını!


Mangal yakmadan duramayan etçil insanlar güruhu olarak iki yeşil alan bulduk mu duman tüttürmeden duramıyoruz! Et dumanı yanlışlıkla ot dumanı olup orman dumanına karışınca ah vah etmeye başlıyoruz. Nasıl oldu hiç anlamadık teraneleri ayyuka çıkıyor ama nafile ki, ateşler çoktan ormanın canını yakmış oluyor.

Pazar günü yeni bir yangın daha atlattık, mangalın sebep olduğu bir yangın! Ne yapmalı bilmiyorum…

Gerçekten, bu kadar cehalet yüklü insanlar mıyız bizler? Rüzgarı göre göre el kadar eti barbeküde pişirmekte ısrar etmek bize ne kazandırır! Rüzgara ve güçlü poyraza rağmen sigaramızı otomobilimizin penceresinden, balkonumuzdan neden fırlatıp atarız? Yürürken çöp kutusunu basket potası niyetine kullanıp yanan sigarayı fırlatmaktan ne gibi bir zevk alırız?

Ve soruyor muyuz kendimize “kaç ağaç diktik ömrü hayatımızda?”

Dün, yani Pazar günü şehirli ahalinin piknik yapası tutunca, Foça’nın güzelim Çanak Koyu’ndaki makilik alanda yangın çıktı. Foça İtfaiye Daire Başkanlığı’ndan öğrendiğimize göre yangın mangal ateşinden çıkmış. İşte sözün bittiği yer…

Mangal yürekli atalarımız, Orta Asya’yı da mangal yapa yaka mı kuruttular acaba? İnsanın aklına tuhaf senaryolar düşüyor. Öyle ya otoyol kenarında bile mangal yapan kültürün bir parçası olan insanlarla aynı ülkede yaşıyoruz. Öyle böyle değil, ciddi boyutta bir mangalcılık söz konusu. Konuyu yeme içme kültürüne kaydırmak istemiyorum ama; Anadolu Türk Mutfağı’nın gelişip afişe olamama nedenlerinden biri de, yanıp geçen ızgara başı boşluğu olabilir mi? Dumanı tüttü, yandı bitti külüm oldu esprisiyle yedik içtik yan geçtik misali…

Mangal kültürünü kültürsüzlükle tanımlama işine girip haddimi aşmak istemiyorum, lakin bu işe bir standart getirsek iyi olacak, örneğin; okullarda ders olarak okutmak! Neden olmasın; Madem ki mangalsız yapamayan bir ülkeyiz, dersini de okutalım ki yeni nesil gençlik usulüne uygun şartları öğrenebilsin. Yoksa bu kültüre kucak açmaya devam edersek bir gölgelik ağacımız kalmayacak!

Mangalda kül bırakmama ile ormanın kel kalması arasında zorlayarak da olsa köprü kurasım var! Kel ve kül. Nihayetinde kem küm etmenin alemi yok, mangal ateşini yakan zihniyeti eğitmek şart!




Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


3254










   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)