FOÇA – MİDİLLİ \ GEÇ BULDUM ÇABUK KAYBETTİM
Foça – Midilli arasında yapılan gemi seferleri fiili olarak durdu.
Firma ekonomik olmadığı gerekçesiyle Ayvalık – Midilli arasında çalışanlar kervanına katıldı. Ayvalık son bilgilere göre günübirlik olarak sürekli üç, zaman zaman dört firmanın gemileriyle bu hatta hareket halinde. Üstelik Foça’dan giden Turyol’un Kaptan Şevket İyidere gemisi yeni başlamasına rağmen her sefere en az 50 kişi ile çıkıyor. Foça’dan haftada bir gün yapılan seferlerde 10 kişi olmazken orada günlük 5 katı yolcudan bahsediliyor. Firma “geçici gittim” dediği yerden dönecek gibi görünmüyor.
Bunun sebebi oradaki nüfus fazlalığı ya da insanların niteliği değil elbet. Biz Türkiye’nin üçüncü büyük şehrinin dibindeyiz. Yeşil pasaportlu sayısı kat be kat daha fazla. Vizeli gidecekler için işlemlerin yapılacağı yerin göbeğindeyiz.
Neden böyle oluyor;
Herkes kendine göre bir şeyler söylüyor.
Kimsenin ismini zikretmemeye sözümüz var. Bir firma çalışanı diyor ki “Aylardır gazete ilanları veriyoruz. Müşteri yazıyoruz. Şimdi de onlara ne cevap vereceğimizi düşünüyoruz. Midilli’de gözlemliyoruz ki kimse Foça’dan haberdar değil. Foça ile ilgili bir acente, bir büro yok. Geminin Foça’ya gittiğinden kimsenin doğru dürüst haberi yok. Anons bile yapıldığını sanmıyoruz. Şu günlerde Foça’ya sefer var. Foça’da şunları yapabilirsiniz. Şuralardan alışveriş yapabilir, buralarda kalabilirsiniz diye bir ilan yok. Günübirlik tur taleplerimiz de uygun bulunmuyor. Yunanlıları kendi tanıtım imkanlarımızı zorlayarak birkaç kez getirdik. Özellikle Salı pazarının olduğu günlerde Foça’da konaklattık. Pazar’da fiyatlar ikiye katlandı. Otel pansiyon fiyatları Midilli sahilinde iki kişilik 45 Euro civarında iken, bizde 120 Tl (60 Euro dolayında) üstelik sağladıkları konfor, imkanlar, konum ve dekorasyonlar arasında farklar var. Gelen bir daha gelmek istemedi. Foça’da sahil bandı dışında kent düzenlemesi diye bir şey yok. Yeşil alan, albenisi ile uğranmayı hak eden ikinci bir alan yok. Kenti gezmek isteyenleri başıboş köpekler, kediler, şehrin ortasında park edilmiş çöp kamyonları, vidanjörler karşılıyor. Trafiği kesmeyecek, şehri kirletmeyecek bir yere pazarı taşıyamadık Salı günleri kentin göbeğinden uçuşan pislik birkaç gün sokak aralarında devam ediyor.. Ayvalık esnafının bırakın fiyat arttırmayı, daha ucuza verdiği, taksit yaptığı, veresiye defteriyle komşuya mal sattığını duyuyoruz. Bir şeyler zamanla oturmuş anlaşılan.”
Foça yerel yönetimi Midilli’de turizm fuarına katılıyor. Kimsenin haberi yok. Ancak fuar açıldıktan sonra basından ya da sonrası görevli gidip gelenlerden duyuyoruz. Foça’nın tanıtımı maksadıyla stant açılıyor, haberini yapacak basın mensubu Çeşme’den geliyor. Foça’nın tanıtımını Çeşmeli kendine göre yapıyor. “Foça – Midilli 20 Euro. Çeşme – Sakız 8 Euro. Çeşme’den her gün birkaç gemi kalkıyor. Arabanızla geçmeniz de mümkün. Yol kısa.. Üstelik yıllardır karşı kıyının insanlarıyla (gençlerin tabiriyle) kanki olmuşlar. Birbirlerini görmek için, akşam ahtapot salatası yemeye, iki tek atmaya gidenler var”
Foça’yı ilginç ve tercih edilir hale getirmek için öneriler de var. İlgililerin duymamış gibi yaptıkları. Örneğin Foça-İzmir arasına ücretsiz servis otobüsü konulması. İzmir’den bizim vatandaşlarımız Midilli’ye acentenin belirleyeceği merkezlerden binerek başka araç aramadan gitsin. Midillililer de İzmir’e aynı biletle geçebilsin. Hatta biletler Midilli – İzmir olarak pazarlansın. Hem görmek gezmek, hem İzmir’den alışveriş yapmak, tercih sebepleri olarak yaratılsın. Tabii buna Foçalılardan bozulanlar çok. Ama hiç gelmemesi ile Foça’ya da uğranması arasında tercih yapmak gerek.
Foça zor elde ettiği değerleri kaybediyor. Bu kayıplar yeni kayıplara sebep olmaz inşallah. Örneğin Gümrük Kapısı da kapatılmaz. Foça’nın dünyaya açılan kapısı olarak açılışında bayram ettiğimiz ve pek çok sahil kentinin elde etmeye çabaladığı bu olanak da yitirilmez.
Kuruluşu bir türlü tamamlanamayan Kent Konseyi gibi, sorunlara değişik açılardan bakacak ve çözüm önerileri üretmeye yardımcı olacak kurumların hayata geçmesi gerek. Foça’nın sorunlarını yaşayan, her birinin arkasında çokça sayıda mensubunun alınan kararlardan etkilendiği ve bir gücü temsil eden kişilerden meydana gelen oluşumlar en azından bir platformda bir araya gelerek sorunları ortaya koyabilir ve uygulayıcılarda pozitif bir baskı oluşturabilir. Turizm, gemi seferleri, gümrük kapısına ilişkin olanların yanı sıra, ulaşımın ucuzlamasına dayalı olarak ortaya çıkan sorunlara iş işten tamamen geçmeden önlemler düşünülebilir. Konunun taraflarının bir araya gelmesi, taşın altına herkesin elini sokması faydalı olabilir.
Geç buldum çabuk kaybettim şarkısı dilimizde marş olmadan, Foça’ya daha neşeli şarkılar söyletmek gerek.
Elde bir kuşumuz var-(dı). Dal’daki üç kuştan daha değerli.
Çağıralım belki döner, Tamamen kaçırmamak gerek.
|