ISSN 1308-8483
Faydalı işler / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 11.9.2011    


Faydalı işler


Çiçeği burnunda bir oluşum olan Foça Zeytindalı Slow Food Hareketi, faydalı işler yaparak Foça’daki diğer sivil oluşumlar arasında öne çıkmayı başardı gibi görünüyor. Foça Belediyesi ve Zeytindalı Slow Food işbirliği ile düzenlenen ‘‘Foça Medeniyetinde Zeytin’’ konulu panel, Foçalıların da ilgisini çekmiş olacak ki epeyce bir katılım vardı. Adı “Zeytin” ile başlayan hiçbir şey yoktur ki ona kayıtsız kalınsın! Kutsal ağacın kutsal meyvesi ve onun sonsuz şifalı suyu zeytinyağı üzerine tadı damakta kalan bir paneldi. Pek çok izleyicinin, kafalarındaki sorulara cevaplar bulup, yeni sorulara yer açtıklarını sanıyorum. Panelin genel havası; üreticileri bilinçlendirme ve coğrafi özellik olarak zeytini Foça ile bütünleştirme ekseninde odaklanmış olsa da, satır aralarında tüketiciye de pek çok mesajın verildiği aşikardı.

Ayrıca burada söz etmek istediğim bir başka ayrıntı var; Genç girişimci ve akademisyenlerin ve yeni nesil atölye çalışmalarının ne kadar önemli olduğu. Yaz aylarında Yenifoça’da düzenlenmiş olan “Ege’de Atölye Zeytin” kapsamında “Bir öğrenme girişimi olarak Zeytin” tanımıyla uzak ülkelerden ses getiren bir atölye çalışmasının varlığı, yeni güzelliklerin oluşumuna da katkı sağlıyor. Ege’de Atölye Zeytin’in proje sorumlusu Zeynep Delen’in çalışma sonuçlarına bugünkü ‘‘Foça Medeniyetinde Zeytin’’ panelinde tanık olduk. İspanya (Emporoin) Ampuria Kenti’nin günümüz yöneticilerinin Foça’ya davet edilmiş olmaları güzel bir kaynaşma örneği oluşturduğundan, Foça’ya gelmelerinde katkısı olan başta Belediye Başkanı Gökhan Demirağ’ı ve Zeynep Delen’i ve diğer emeği geçenleri kutlamak gerek.

İspanya'dan Belianes Belediye Başkanı Josep Ramon Morera ve Belianes Danışmanlık Şirketi Başkanı Esther Gelabert’in zeytincilik konusunda kendi ülkelerinden örnekler vermeleri ilgiyle dinlendi. Yine ilgiyle dinlenen araştırmacı zeytinci Caner Genç, açıkladığı zeytine dair gerçeklerle eski ezberleri bozma konusunda iddialı görüşler öne sürdü. Tariş Kalite Kontrol ve AR-GE Müdürü Meltem Zengin’in zeytinyağının majör ve minör bileşenleri konusundaki açıklamaları ve piyasadaki iyi sızma yağın kriterleri hakkında verdiği bilgiler büyük ilgi gördü. Moderatörlüğünü Dr. Levent Köstem’in zeytine dair yaptığı faydalı anekdotlarla zenginleşen çok yararlı bu panelin devamı niteliği taşıyabilecek başka zeytin toplantılarının gerçekleşmesi dilekleriyle panel sona erdi.




Zeytin ve zeytinyağı konusundaki çalışmalar hiç de azımsanacak gibi değil; Ege’nin tuzlu kıyılarının lezzeti kutsal taam zeytinin emekçileri, sevenleri ve destekleyicileri, kısaca üretici ve tüketicileri yerel değerlerin giderek farkına varan bir tutum içindeler. Bu anlamda sivil oluşumların çabalarını önemsemek herkesin yararınadır. Gerek devletin, gerek ise belediyelerin sivil oluşumların görüş ve yönlendirmelerine ihtiyacı vardır. Kuruluşunun üzerinden sadece yedi ay gibi bir zaman geçen Foça Zeytindalı Slow Food Hareketi, liderleri Gül Girişmen önderliğinde pek çok yararlı çalışmaya imza atmaktalar. Foça Slow Food Yerel Pazarı’nın her hafta Pazar günü kurulabiliyor olması bile bir sivil insiyatif için başarıdır. Giderek daha fazla yerel üreticinin katılacağı bu pazarın yaşayabilmesi için halkın da kucaklayıp katkı sağlaması önemlidir.

Çocukların da yerel değerlerin farkındalığıyla yetişmesi için gayret gösteren Foça SF üyelerinin düzenlediği uygulamalı zeytin ezmesi yapımı ve sunumunun özendirici olduğu konusunda hiç kuşkum yok. Minik aşçıların heyecanlı aktiviteleri bu tür etkinliklerin, çocukların varlığıyla daha da yararlı olacağını yeterince gösteriyordu.


Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


2830










   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)