Ahmet Zeki Yeşil: “Mizah kültürümüz alaycı bir tarza kaydı.”
Ahmet Zeki Yeşil: “Mizah kültürümüz alaycı bir tarza kaydı.”
Varlık Dergisi’nin Mayıs 2021 sayısında yayımlanan bir söyleşide Emre Polat’ın sorularını yanıtlayan mizah yazarı Ahmet Zeki Yeşil, “Mizah kültürümüz alaycı bir tarza kaydı” dedi.
Yeşil, internetin yaygın olarak kullanımıyla estetik anlayıştan uzak, çabuk tüketilen bir mizahın ortaya çıktığını belirterek, “Hız çağında olduğumuzu ve her şeyi hızlıca tüketirken mizahın bundan olumsuz etkilendiğini unutmayalım. Cem Yılmaz’la birlikte içinde argo ve küfür bulunan, politik konulardan uzak bir anlayış oluştu. Televizyon dizilerinde ve eğlence programlarında artık komutla gülünüyor. Peki, bu beyinsel bir faaliyet mi? Maymunlar da insanlar gibi gülmektedir. Oysa, olması gereken sağlıklı bir gülmedir” şeklinde konuştu.
Rıfat Ilgaz, Aziz Nesin ve Muzaffer İzgü’nün mizahına da açıklık getiren Yeşil şöyle söyledi: “Bu ekolün en önemli özelliği, halk yararına işlevi olan bir mizah yapmalarıdır. Mizahı kendi ifadeleriyle özetlersek eğer Rıfat Ilgaz, ‘Mizah bir tavırdır’; Aziz Nesin, ‘Mizah kızgınlık eseridir’ ve Muzaffer İzgü ise ‘Gülmece sınıfsaldır’ der. Yaptıkları mizahın edebî ve estetik bir yanı olduğu için eserleri kalıcı olmuştur. ”
Yeşil, mizahçının göreviyle ilgili bir soruyu, “Yolunda gitmeyen şeylere dikkat çekmek, birilerine ilaç olmak ve ‘ben buradayım!’ demek isteyenlerin sesini duyurmak mizahçının görevidir. Ayrıca mizahçı, gerilimi azaltır ve toplumu kendisiyle yüzleştirir” diye yanıtladı.
Yeşil, Mühür Kitaplığı Yayınları’ndan çıkan yeni kitabı ‘Korona Müfettişi’ni ise, “Hayatın içinde ne varsa kitaptaki öykülerde yer alıyor” diye özetledi.