İlk çekiçkelerin kokusu bir başkadır!
Özlemişsinizdir o kendine özgü yeşilin kokusunu... Yıldan yıla özlenen yeşildir o. En has yeşil.
Yeşil, acı yeşil kokar bana turfanda zeytin. Öyle bir yeşil ki, hiçbir sebze meyvenin yeşiline benzemez. Adı üzerinde yeşil zeytindir o. İlk turfandasıdır kutsal ağacın. Hemen bir avuç kadar toplayıverin yan bahçeden, sokaktaki zeytin ağacından hatta parktakinden haydi.
Herkesin zeytinliği olacak değil ya, başıboş zeytinlerden toplamak zeytin ağacını nasıl da mutlu edecektir! Ben Uğur Mumcu Parkı'ndaki ağaçlardan iki avuç topladım. Ekenlerin, yetiştirenlerin ruhu şaad olsun. Yeni zeytin sezonu bütün Anadolu'ya bol bereketli bir hasat kısmet etsin.
Zeytine ve kutsal saydığımız her şeye selam olsun...
Çekiçke nedir, nasıl yapılır?
Öncelikle pek çok farklı isimle anılır. Kırma, çıtlatma, çekişte, çakısta gibi değişik yöresel tanımları vardır. Genellikle Eylül ve Ekim aylarında ilk turfanda yeşil zeytinlerin çekiç, taş, ya da pirinç havan gibi ağırlıklarla hafifçe ezilmesine çekiçke denir. (Aman çekirdeğini kırmayalım!) Yeşil zeytin ne çok ezilecek, ne de az, zeytinin suyu fırt diye biraz fışkıracak, sonra suya konacak. Suda bekleyen zeytinlerin suyu her gün değiştirilecek ki zeytinin acısı çıksın.
Hafif acımtrak seviyorsanız beş altı gün su değiş tokuşu yetiyor, yok eğer iyice tatlansın diyorsanız sekiz on gün devam edilir ve en sonunda hafifçe tuzlanıp sızma zeytinyağı limon ile tatlandırılır. Arzuya göre pul biber kekik, biberiye, kişniş vs. türü baharatlar ile de çeşnilendirilebilir.
Bu yöntemle hazırlanan yeşil zeytin çıtlatmasını çizik zeytin ile karıştırmamak gerek. Çizik zeytin başka bir yazının konusu olsun.
www.ascifok.com
|