Uluslararası Foça Sempozyumu, 8-9 Ekim 2021 “Foça’nın Dünü, Bugünü ve Yarını”
Uluslararası Foça Sempozyumu, 8-9 Ekim 2021 “Foça’nın Dünü, Bugünü ve Yarını”
Foça Belediyesinin düzenlediği ‘‘Foça’nın Dünü, Bugünü ve Yarını’’ isimli Uluslararası Foça Sempozyumu 8-9 Ekim 2021 tarihlerinde gerçekleştirilecek.
Foça Belediyesi, tarihi, doğası, arkeolojisi ve demografik yapısıyla eşsiz güzelliklere sahip antik kent Foça’yı her yönüyle tartışmak, Foça üzerine yeni ve özgün düşünceler üretmek üzere bir bilgi ve düşünce şöleni düzenledi. Her bilim dalı ve disiplinden bilim emekçilerinin, yazarların, gazetecilerin, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin ve Foça ile ilgili düşüncesi olan ve söz söylemek isteyen herkes, Foça’nın geçmişi ve bugününden esinlenerek, geleceğini kurgulamak için hayaller ve projeler üretecek.
Bu hayallerin sürdürülebilir bir çevre, turizm ve kalkınma ekseninde olması beklentisiyle Foça’yı her yönüyle ele alan bildirilerin özellikle; Arkeoloji, Bölgesel ve Yerel Kalkınma, Denizcilik ve Oşinografi, Ekoloji, Ekonomi, Felsefe, Kentler-Yenilik ve Teknoloji, Kent Planlaması, Mimari, Sanat ve Edebiyat, Sosyal ve Kültürel Yaşam, Spor ve Rekreasyon, Sürdürülebilir Turizm, Sürdürülebilir Tarım, Sürdürülebilir ve Yeşil Sanayi, Tarih ve Yeşil Enerji alanlarında ancak bu alanlarla sınırlı olmamak üzere, 250 sözcüğü aşmayan Türkçe ya da İngilizce özetleri, 31 Ağustos 2021 tarihine kadar kultur@foca.bel.tr adresine gönderebilecek. Bildiriler Türkçe ya da İngilizce olarak sunulabilecek.
Kabul edilen bildiriler 15 Eylül 2021 tarihinde açıklanacak. Sempozyuma katılım bedeli olmayacak. Kabul edilen bildirileri sözlü olarak sunacak olan yazarlar, sempozyum süresince Foça Belediyesi tarafından ağırlanacak.
Foça bir liman kenti olarak tarih boyunca Akdeniz’deki iktisadi ve toplumsal hayatın çok önemli bir parçası olmuştur. Phokaialılar tarafından antik çağda kurulan Foça; dönemine ait en önemli metaların ve bu metaların üretiminde kullanılan hammaddelerin ticaretinde çoğu zaman bir merkez rolü üstlenmiştir. Tekstil üretiminde kullanılan şap madeni, balıkçılık ve zeytinyağı için tuz, XVI. yüzyılda artan nüfus ve büyüyen kentlerle birlikte buğday, nihayet kuru üzüm ticareti Foça’nın trans-nasyonel ekonomik yaşamla bütünleşmesinin araçları olmuştur. Ege ve özellikle İstanbul’daki değirmenlerin ihtiyacı olan değirmen taşları büyük ölçüde Foçalı ustaların eseridir. Foça ve Foçalıların tarihi Akdeniz’in tarihinin aynası olmaya devam etmiştir. Bugün Foça’nın mimari mirası, kent duvarları, su kemeri, yel değirmenleri, tuz depoları, mezarlık, cami, mescit geçmişteki iktisadi ve toplumsal hayatın yansımalarını oluşturmaktadır. Günümüzde Foça, Türkiye’nin önemli bir turizm merkezi olarak ön plana çıkmaktadır.
Bilim Kurulu
Prof. Dr. Fikret Adanır (Ruhr University) Prof. Dr. Elif Akbostancı (ODTÜ)
Doç. Dr. Adile Avar (İzmir Yüksek Tek. Enstitüsü) Prof. Dr. Ataol Behramoğlu (Şair-Yazar)
Prof. Dr. Şükrü Beşiktepe (Dokuz Eylül Üniversitesi) Prof. Dr. Nefise Bulgu
Prof. Dr. Carolina Castaldi (University of Utrecht)
Doç. Dr. Engin Duran (İzmir Yüksek Tek. Enstitüsü) Prof. Dr. Emre Erol (Sabancı Üniversitesi)
Prof. Dr. Alp Yücel Kaya (Ege Üniversitesi) Doç. Dr. Elias Kolovos (Girit Üniversitesi)
Doç. Dr. Mehmet Kuyurtar (Ege Üniversitesi) Prof. Dr. Aykut Lenger (Ege Üniversitesi)
Doç. Dr. Harun Özbaş (Dokuz Eylül Üniversitesi) Prof. Dr. Ömer Özyiğit (Ege Üniversitesi-Emekli)
Dr. Felix Ramandray (Catholic University of Madagascar) Prof. Dr. Alessandro Sapio (University of Napoli Parthenope) Prof. Dr. Adnan Türksoy (Ege Üniversitesi)
Doç. Dr. Serap Aşık Türüt (ODTÜ)
Dr. Ayşe Sönmez Yakut (Ankara Üniversitesi)
Sempozyum Düzenleme Kurulu
Prof. Dr. Ataol Behramoğlu (Şair-Yazar)
Oğuzhan Çakırefe (Foça Belediyesi)
Prof. Dr. Alp Yücel Kaya (Ege Üniversitesi)
Prof. Dr. Aykut Lenger (Ege Üniversitesi)
Tarih: 8-9 Ekim 2021
Yer: Reha Midilli Kültür Merkezi
Kabul Edilen Bildirilerin Açıklanması: 15 Eylül 2021