BİR KENTİN İNSAN KAYNAKLARI…
Her zaman, her yerde söylerim: Çağdaş ve uygar toplumların sorunlarını çözüp kültürlü ve refah bir toplum haline gelişlerinde en çok, nitelikli insanların emeği ve alın teri vardır. Çünkü; iyi bir eğitimden geçmiş, akıl ve bilimi kendine rehber edinmiş; namuslu, bilinçli, yetenekli, çalışkan ve dürüst insanların oluşturduğu toplumlar: üretken oluyorlar, çalışıp kazanmayı erdem sayıyorlar, namuslu yaşıyorlar; onurlu, başı dik ve bağımsız oluyorlar; birbirine güvenip saygı duyuyorlar; paylaşımcı oluyorlar; hukukun üstünlüğünü ve demokrasiyi bir yaşama biçimi olarak kabul ettiklerinden barış ve kardeşlik içinde yaşıyorlar…
Bu tür insanların varlığı bir kent için, bir ülke için en büyük zenginliktir…
Foça’mız; güzel ülkemizin cennet köşelerinden biridir. Ben de burada yaşamaktan gurur ve mutluluk duyan sade vatandaşlardan biriyim.
Ve buranın, günden güne (İyiden güzelden yana) değişip gelişmesini gönülden isteyen ve bunun için de gücüm yettiğince çalışıp çabalayan bir insanım.
İnsanlar; nüfus cüzdanlarında yazdığı, doğup büyüdüğü yerli-yöreli olmuyorlar; peki, nereli oluyorlar?
Yaşamayı bilinçli olarak seçtikleri, geçimleri sağladıkları ya da huzur içinde yaşamayı düşledikleri yerli- yöreli oluyorlar…
Bu da yetmez; yaşadıkları alana katkıları, yaptıkları, ürettikleri ile oralı oluyorlar.
Yoksa: Ben doğma büyüme buralıyım, deme bencilliğiyle olmuyor, olunamıyor.
Alınmayın-darılmayın ama böyle!..
Foça; bu yurdu gezip tanıyan (hatta dünyayı gezmiş görmüş) birçok kişinin bilerek ve isteyerek yaşama alanı seçtikleri yörelerden biridir.
Ne güzel…
Foçalılar, Foça’da yaşayanlar, bununla ne kadar gururlansalar yeridir.
İşte, bu yazıyı yazmaktaki amacım da tam bu noktada başlıyor. (ve yazlıkçılar için de geçerlidir) Bu sevinç ve gururlanma insana önemli sorumluluklar da yüklüyor; içinde yaşadığı topluma, kente karşı olması gereken sorumluluklar…
Bunlar nedir, derseniz:
-Deneyimlerini, uzmanlıklarını, birikimlerini (zaman buldukça-gücü yettikçe) içinde bulunduğu toplumun yararına sunmak.
Bundan daha güzel bir iş olur mu?..
Ve bu gücü harekete geçirecek olan, kentindeki insan kaynağından yararlanacak olan Yerel Yönetimler, Vakıflar, Dernekler değil midir?..
Siyasi görüş ve inançlarına bakmaksızın; bu kentte yaşamayı kabul etmiş, buraya bağlanmış alanlarında uzman, deneyimli, birikimli sanatçı, mühendis, iş adamı, emekli ama verimli kim varsa bunlardan kent adına, kamu adına yararlanma yolları bulunmalıdır...
Ama önce ve her şeyden önce, bu değerlerin varlığından haberdar olunmalıdır…
Foça için, “Kentimizde Yaşayan Sanatçılar, Edebiyatçılar, Bilim İnsanları, Alanlarında Uzman Yöneticiler, Sporcular,vb.” konulu bir araştırma yapıldı mı?..
Bugüne değin böyle bir çalışma yapılmadıysa, önemli bir eksiklik ve vefasızlıktır…
Çünkü; bir kenti ısıtacak olan da, ışıtacak olan da öncelikle bunlardır…
Yineliyorum; kentlere ruh ve kimlik verecek olan nitelikli, yetenekli, üretken insanlardır…
Kentler; onlar sayesinde yücelirler, değişirler, gelişirler ve değerleşirler…
recboz48@gmail.com
|