Katırtırnağı reçeli
Gül reçeli dışındaki çiçek reçellerine biraz mesafeliyiz nedense! Sadece meraklıları türlü çiçeklerden denemeler yapar ama alışkanlıklarımız arasında değiller. Meyve reçellerini daha bir seviyoruz sanki. Bunun kazanılmış hak gibi bir şey olduğunu düşünürüm, öyle ya; vişne, çilek, şeftali, ayva, portakal, erik reçelleri çocukluğumuzun klasikleri değil miydi? Hangimizin annesinin, hele de biz yaşta çocuğu olanların alengirli çiçek reçelleriyle uğraşacak zamanı vardı?
Biz şaşkınlar iş olsun diye uğraşıyoruz işte!
Arada bir estikçe çiçek reçeli yaparım. Bazılarını ta 20 - 25 yıl önce denemişimdir ilk, bazılarını da beş on yılda bir anca yaparım. Katırtırnağı çiçeği de öyle. Ne alâka derseniz, aşkı sevgiyi çağrıştırır bana!
Sıkıntıya düşüp içime darallar bastığında, yüzümü onlara döndüren satırlar dizerim! Bugünlerde Ege Bölgesi, özellikle İzmir, Foça depremlerle sallanıyor ve bu sarsıntıların verdiği gerginlikle döküldüydü o satırlar…
“At beni Mersinliklerin öte yamacına, katırtırnaklarına süreceğim yüzümü. Onlar, aşkın kokusu bilirsin. Bu sarsıntılar ürkütüyor ruhumu Doğa Ana'ya gidelim sevgilim, hadi.”
Katırtırnaklarını koklayıp toplamak, içe işleyen esansını evime taşımak yaşadığım sürece her bahar tekrarlamaktan vazgeçmek istemediğim bir ritüel. Kısadır ömürleri. Güneşe ve rüzgâra açık hedef olan tepelerdekiler solmaya başlamışlar bile… Kuytulardakiler henüz tomurcuk hallerini koruyorlardı ben toplarken. Vazoya koyacaklarımı sert dallarıyla koparıyorum, bu defa reçel yapacağım için sıyırma tekniğiyle topladım. Çiçekleri örselememek için, dallarından kuvet alarak yumuşak bir şekilde avucumla sıyırdım.
3 Su bardağı ayıklanmış katırtırnağı çiçeği
2 Su bardağı elma suyu
2,5 Su bardağı toz şeker
1 Adet limon
Bu reçel, Foça'nın Mersinaki koylarından topladığım katırtırnakları ile yapıldı...
Çiçeklerle oynamak öyle keyifli ki… Hoş kokularla düşlerinizi ayıklar gibi, hassas ve şefkatle ayırıyorsunuz narin yapraklarını çiçeğin. Üç subardağı yeterli. Çeşit olsun diye ve sırf bu yaban çiçeğini çok sevdiğim için yapıyorum.
Önce, elma suyu için 3 elmayı soyup doğradım çekirdekleriyle beraber 2 dolu bardak suyla pişirdim. Piştikten sonra elmalarını ayırıp sadece suyunu alıp 2,5 su bardağı toz şekerle ateşe koydum.
Şerbet haline gelince ayıkladığım katırtırnağı yapraklarını da üzerine bıraktım. Şerbetin içinde şeffaflaşıncaya kadar pişirdim.
Yarım saat kadar ateşte kaldı fakat bu sürenin 15 dakikası kısık ateşteydi. Çiçek reçelleri bal gibi tatlı olur, o yakan tatlılığı hafifletmek için ekşilik katması açısından kestirme işini bir bütün limonun suyu ile yaptım. Hafif mayhoş ve hoş kokulu bir reçel oldu.
Yanında da beş çayı için Turgay’ın hazırladığı keçi bacakları öyle bir yakıştı ki sormayın… Neme lâzım isimleri de çok uyumlu; Katırtırnağı ve keçi bacağı!
www.ascifok.com
|