Foça, yazdýrýp daldýrýr ve de ödül aldýrýr / Nurdan ÇAKIR TEZGÝN
Nurdan ÇAKIR TEZGÝN

Nurdan ÇAKIR TEZGÝN

Foça, yazdýrýp daldýrýr ve de ödül aldýrýr



Yazdýrýp daldýrmak tamam, yani yazabilme yetisi olanlarý yazdýrabilip, türlü düþüncelere daldýrýyor ki olmasa da yazma yeteneði; bu defa derinlere, duygu denizine dalýp derinleþtiriyor Foça, peki aldýrmak nesi? Kilo deðil, ödül aldýrýyor ödül...

Beþ yýl önce Foça'da yerleþik düzene geçmiþ olan yazar Ahmet Önel'in, son aldýðý ödülden söz etmek istiyorum. Ahmet Önel, Tudem’in düzenlediði ‘Çocuklarý Güldürün’ adlý Gülmece Öykü Yarýþmasý’nda birincilik ödülünü ‘Dikkat Maymun Çýkabilir’ adlý eseriyle aldý. 27. Tüyap Ýstanbul Kitap Fuarý’nda düzenlenen törenle ödülünü alan Önel, son yýllarda çocuk kitaplarý konusunda önemli bir açýðý doldurmaya soyunmuþ gibi adeta. Ardý ardýna yayýnlanan çocuk kitaplarý arasýnda "Sevgili günlük öykü anlatýyor" Beybaba'dan Masallar serisinde; "Þarkýyla Sallanan Salýncak", "Palyaço Kral", "Küskün Koca Aðaç", "Beneksiz Mantar" ve yine mürekkebi kurumamýþ taptaze bir kitap "Çýplak Zebra" yer almakta.

Ayrýca Ahmet Önel'in geçtiðimiz ay Þenocak Kültür Yayýnlarý'ndan çýkan " Sabun Adam" adlý öykü kitabýnýn imza günü Foça Karasý Cafe'de Foçalý dostlar arasýnda gerçekleþmiþti. Beybaba'dan Masallar çerçevesindeki masal kitaplarýnýn da Foça'daki ilköðretim okullarýndaki çocuklarca kucaklanacaðýný, severek okunacaðýný umuyorum.



Dost meclislerinde, özellikle yazar çizer dostlar arasýnda sýkça "Foça yazdýran bir yer" deriz, yazdýran, okutan, içiren, söyleten, iç geçirten bir yerdir Foça. Evet... Foça tuhaf bir yerdir de.

Sahilde yürüyüþ yapan yeni kimlikler görürsünüz, "Allah Allah" diye kafa da sallarsýnýz, "kim ki bu?" sorusu þimþekleþir bakýþlarýnýzda ve o dakika çevirirsiniz baþýnýzý denize doðru, unutur gidersiniz o tuhaf kimliði. Sonradan duyarsýnýz, bilmem hangi büyük kenti dertop edip göçmüþtür sahil kasabasý Foça'mýza. Hep bir yerlerden gelmiþtir insanlar geldikleri kentlerin tozunu eleyerek... Ressamý, mimarý, yazarý, müzisyeniyle gitgide sanatçýlar kasabasý kimliðine bürünen Foça'nýn, balýkçý kasabasý ve turizm kasabasý kimlik haklarý saklý kalsýn diyelim!

Yaþam, daha temiz, korunaklý ve huzurlu diye seçilir çoðu zaman Foça. Sanatçýlarý Foça'ya çeken nedir diye düþündüðümde, her defasýnda çok farklý bir neden bulurum ki her sanatçý için de sayýsýz ve sonsuzdur bu neden. Elbette gitmek fiiliyle yola çýkýldýðýnda salt Foça demek yetersiz kalýr, kimin yoktur ki özlemini duyduðu o ütopik Ýthaka'ya gitme güdüsü.

Ahmet Önel niçin gelmiþtir Foça'ya, onu kendisi bilir de, bizim bildiðimiz Foça'nýn sevgili Önel'e yaradýðýdýr. Peþ peþe yazdýðý kitaplar ve aldýðý ödüllerle Ahmet Önel Foça'nýn bugünü ve yaþayan deðeridir. Bu serzeniþim en çok da çocuklara, gençleredir! Foçalý gençler, sizler kasabanýzdaki deðerli büyüklerinizden yararlanmayý biliyor musunuz? Türkiye'nin yetiþtirdiði birçok deðerli yazýn ve düþün insanýný barýndýran ve geçmiþte de barýndýrmýþ olan Foça, bu þansý ne kadar deðerlendiriyor?

Sevgili Ahmet Önel'e baþarýlarýnýn devamýný dilerken, Tüyap Ýstanbul Kitap Fuarý'ndaki ödül töreni fotoðraflarýný, Ýrem Pasinligil'in objektifinden sizlerle paylaþalým diyorum













Nurdan ÇAKIR TEZGÝN




6 Kasým 2008 Perþembe / 3929 okunma



"Nurdan ÇAKIR TEZGÝN" bütün yazýlarý için týklayýn...