ISSN 1308-8483
Cevizli taze incir reçeli / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 26.8.2012    


Cevizli taze incir reçeli


Şeker, meyve ile kaynatılıp limon ile kestirilince reçel olur…

Ne olduysa, bu sene başıma reçel kepçesi vurdular galiba! Her fırsatta reçel pişiriyorum. Tamam, her sene başta şifa reçelim olmak üzere mutlaka birkaç çeşit reçel hazırlarım; hediyeliklerim yerini bulur sevenler de sevdiğine kavuşur! Bu defa, yani bu yaz bana bir haller oluyor; yapılacak pek çok işim arasında ne yapıp edip reçel yapacak zamanı yaratıyorum! Hani derler ya, iki taşın arası…

Kendi ellerimle topladığım taze incirler yine aklımı başımdan aldı. Çok yumuşaklarını yemelik ayırdım, orta sertliktekileri reçel yapmak üzere kolları sıvadım. İncir reçellerimi, her bahar erkek incir denilen yeşil ham incirden yapardım. Yaparım. Bu defa olgun incirden deneyeyim dedim ama öyle olmalıydı ki, incirin bal gibi ağır tadı şekerle birleşince daha da ağırlaşmasın, işte o tadı nasıl bölebilirimin derdine düştüm. Gerçi, çok tatlı meyvelerin reçellerini kaynatırken kestirme limonunu biraz fazla kullanırım ki tadı mayhoşlaşsın.



Bu defa da öyle yapacağım fakat yetmez diye düşündüm! Tatlı, ekşi ama, eksik kalan şey aroması. Öyle ya ham incirin kendine özgü parfümü olgununda yok. Kuru inciri tatlı olarak ceviz ile yakıştırdığımıza göre eminim reçele de yakışır, haydi iş başına… Kıbrıslıların taze cevizden yaptığı ceviz macunu vardır. Ben kuru ceviz kullandığım için ceviz macunu ile ilgisi yok bu tarifin. Cevizin rahiyası reçel içinde kıtır kıtır bir farklılık yarattı.

Nasıl hazırladım?

Ağaçtan toplanan inciri tartmadım tabi. Orta sertlikte ayırdıklarım göz kararı birbuçuk kilo kadar vardı.
Bir kilo tozşeker
İki avuç dolusu ceviz içi
Bir çay bardağı elma-erik suyu
Bir limonun suyu

Yaz sezonu boyunca çok sık reçel kaynattığımdan bazı kolaylıkları da yan cebimde tutuyorum. Örneğin; meyvesini bolca kavanozlara koyduğum reçellerimin artan suyunu ayrıca bir kavanozda saklarım. Erik ve elma suyu kullanarak yaptığım bazı reçellerimin suyunu gözüm gibi korur, gereken yerde su yerine bir çay bardağı koyarım. (Bilindiği üzere koyulaştırıcı pektin doğal olarak kullanılmalı, kıvam arttırıcı diye satılan paketler konumuz ve ilgimiz dışı!)

İncirlerin sap kısımları kesilir, ortadan ikiye bölünür. Reçel tenceresine sırasıyla biraz incir, biraz ceviz içi, biraz tozşeker serperek dinlenmeye bırakılır. Bir iki saat dinlenince üzerine bir çay bardağı erik-elma suyu koyup ateşe oturtulur. Kısık ateşteki tencere kaynadıkça üzerindeki köpükleri alınıp atılır. Bu olgun incirler kaynarken minik çekirdekleri reçelin suyuna, yani tencerenin yüzeyine çıkıyor eğer onlardan hoşlanmıyorsanız kaşıkla toplayıp atabilirsiniz. İncir çekirdeği önemlidir! Kurtulmayı düşünmek anlamsız geliyor bana…



25 – 30 dakika kadar kaynayan reçel, yine klasik bilinen yöntemle limon kestirmesi yapılır. Aslında bütün reçel yapımları biri diğerine benzediğinden pek tarif yazmayı sevmiyorum. Bu, her zeytinyağlı yemeğe zeytinyağı koyup soğan doğrayıp biraz da tozşeker katmaya benziyor! Yöntem aynı. Püf noktalarını yazmak yeterli olmalı bence!

Nihayetinde şeker, meyve ile kaynatılıp limon ile kestirilince reçel olur…

İncirim cin içinde
cinim incir gücünde,

Gücün ceviz kabuğu
sallanır bal içinde...

Aşçı Fok




Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


4476










   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)