ISSN 1308-8483
   ISSN 1308-8483
Foça Belediyespor’u 12’den vurdular

   .:: Spor


Seyfi GÜL    

  Yayın Tarihi: 12.8.2011    

Foça Belediyespor’u 12’den vurdular



2010-2011 sezonunda 13 takımlı Bölgesel Amatör Lig 8.grupta mücadele eden İzmir takımlarından Çiğli Belediyespor 53 puanla 2.nci, İzmirspor ligi 48 puanla 4.ncü, Foça Belediyespor 47 puanla 5.nci sırada bitirdi.

Lig statüsüne göre aynı ilin takımları arasında 2.nci olan takım (İzmirspor) Süper Amatör’den gelecek takımla (Yeşilova) play out maçı oynayacak, 3.ncü olan takım (Foça Belediyespor) ise bir alt kümeye düşecekti.

Ancak son maçın hemen ertesi günü gelen bir ihbar üzerine Foça Belediyespor Tahkim Kurulu’na müracaat ederek İzmirspor’un iki maçta lisans süresi dolmuş ve lisansı yenilenmemiş oyuncu oynattığının belirlendiğini, gereğinin yapılmasını ister.

TAHKİM’İN HANGİ KARARLARI -HANGİ “TAHKİM KURULU KARARLARI KESİNDİR”?

Tahkim Kurulu 19 Mayıs 2011 (KARAR 1) ve 25 Mayıs 2011(KARAR 2) tarihlerinde ki toplantılarında dosyanın incelenmesine karar verir. 26 Mayıs 2011 (KARAR 3)günüde Foça Belediyespor’u itirazında haklı bulur. Buna göre AFDK’nın İzmirspor’a gerekli cezaları vermesi gerekir.

İzmirspor karara itiraz eder. Tahkim Kurulu 1 Haziran 2011 (KARAR 4) tarihinde bu itirazı reddeder.

AFDK 6 Haziran 2011 (KARAR 5) tarihinde toplanır, Tahkim’in kararına rağmen İzmirspor’a ceza tayinine yer olmadığına karar verir.

Bu kez Foça Belediyespor itiraz eder. Tahkim Kurulu 9 Haziran 2011(KARAR 6) günü olağanüstü toplanır. İtirazı kabul eder. 13 Haziran 2011 günü duruşmalı toplantı yapılmasına ve iki tarafın toplantıda bulunmasına karar verir.

13 Haziran 2011 (KARAR 7) günü yapılan duruşmalı toplantıda Tahkim Kurulu "Tahkim Kurulu kararları kesindir, idari ve yargısal mercilerin onayına tâbi olmadığı gibi, bu kararlara karşı idari ve yargısal mercilere başvurulamaz"; maddesini kararda özellikle vurgulayarak İzmirspor’lu oyuncu ve yönetici hakkında verilen kararın kesin olduğu, “İzmirspor Kulübü hakkında Futbol Disiplin Talimatı ile Futbol Müsabaka Talimatının ilgili maddeleri çerçevesinde ceza verilmesi gerekirken, aksi yönde verilen AFDK'nın Kararının oyçokluğu ile kaldırılmasına, dosyanın gereği için AFDK'ya iadesine” şeklinde karar alır. Yani AFDK’ya İzmirspor’a gerekli cezayı ver talimatı verir.

Bu Talimat üzerine AFDK bir gün sonra 14 Haziran 2011 (KARAR 8) günü toplanır ve dosyanın tekrar incelemeye alınmasını kararlaştırır.

16 Haziran 2011 (KARAR 9) tarihinde tekrar toplanan AFDK, İzmirspor’lu yönetici ve oyuncuya 2’şer maç müsabakalardan men cezası, İzmirspor’un ise lisanssız oyuncu oynattığı iki maçta hükmen yenik sayılması kararını verir.

Foça Belediyespor ile Yeşilova Spor Kulübüne 18 Haziran 2011 tarihinde İzmir Alsancak Stadı’nda Play Out maçı oynayacakları tebliğ edilir.

Foça Belediyespor ile Yeşilova 18 Haziran 2011 günü 5000 civarında seyirci önünde Play Out maçını oynadı. Bu maçın normal ve uzatma süreleri berabere sonuçlandı. Yüreklerin ağızlara geldiği penaltı atışları sonunda galip gelen Foça Belediyespor BAL’da kalışını kutladı. Ancak bu maçta sezonun en iyilerinden genç oyuncusu Batuhan’ı kaybetti. Sakatlanan Batuhan ameliyatlar geçirdi. Yeni sezonda bile oynaması zor. Taraftarlarından bazıları bu maçın heyecanıyla yaptıkları taşkınlık nedeniyle saatlerce gözaltında kaldılar.

BAL’da kalan Foça Belediyespor yeni sezon için federasyona harcını yatırdı. Federasyon BAL ligi takımı olarak harcı kabul etti. Çok kısıtlı Foça bütçesine rağmen spor aşkıyla bazı belediye hizmetlerinden bile fedakarlık yapılarak transferler yapıldı. Stad yeni sezon için bakım ve onarıma alındı. Federasyonun talep ettiği iyileştirmelere başlandı.

Bu arada TFF Yönetim Kurulu ve Kurul üyeleri değişti. Yeni kadro göreve başladı.

İzmirspor play out maçı oynanmasına rağmen yeni Tahkim Kurulu’na itiraz etti. Tahkim Kurulu daha önce iki kez reddettiği itirazı bu kez kabul etti. 29 Temmuz 2011 (KARAR 10) tarihinde yaptığı toplantıda daha önce kendi verdiği kararları yok saydı. AFDK’nın son ceza kararını kaldırdı. İzmirspor’a ceza verilmemesine hükmetti.

Foça Belediyespor’un bu karara itirazı ise 4 Ağustos 2011 (KARAR 11) tarihli toplantı da reddedildi.

12 Ağustos 2011 tarihli Milliyet Gazetesi’nin haberine göre son durum şöyle ; (KARAR 12)

“Türkiye Futbol Federasyonu, Tahkim Kurulu kararıyla Bölgesel Amatör Lig’e dönen İzmirspor’un, Yeşilova ile Play out maçı oynayacağını, Foça Belediyespor’un ise küme düştüğünü, İzmir Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (ASKF) kanalıyla kulüplere bildirdi. İzmir ASKF Başkanı Kadri Yatkın, TFF Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Baykan’ın kendisini telefonla aradığını belirterek, “Foça Bld’nin bu karara 5 gün içinde itiraz etme hakkı var. Play out maçının tarihi önümüzdeki günlerde açıklanacak. İzmirspor ile Yeşilova’dan hangisinin BAL’da yer alacağını, bu maçın skoru belirleyecek” dedi.

Sonuç :

1. Foça Belediyespor defalarca haklı görüldüğü Tahkim Kurulu’nda kişiler değişince haksız bulundu. 12 .nci kararla 12’den vuruldu.

2. “Tahkim Kurulu kararları kesindir” diye bir hüküm olmadığı anlaşıldı.

3. Tahkim Kurulu kararları ve Foça Belediyespor ile Yeşilova arasında oynanan Play Out maçı yok sayıldı.

4. Yeşilova bir sezonda iki kere play out maçı oynama hakkına kavuşarak tarihe geçti.

5. İzmirspor defalarca düştüğü tescil edildiği lige tekrar dönme hakkına kavuşturularak tarihe geçti.

6. Olay başlangıçtaki hiç yaşanmamış konumuna getirilerek tarihe geçti.

Foça Belediyespor yapacağı itiraz kabul edilmediği takdirde tüm spor faaliyetlerinden çekilmeyi düşünüyor.

Seyfi GÜL







Okunma: 1869
Okunma: 1869












Booking.com


   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)