ISSN 1308-8483
Mesai saatleri sonrası hastaneye kalp yetmezliği ile gitmek daha mı tehlikeli? / Doç. Dr. B. Nazan Walpoth
  Yayın Tarihi: 12.8.2013    


Mesai saatleri sonrası hastaneye kalp yetmezliği ile gitmek daha mı tehlikeli?


ABD den gelen ve Lizbon`da kalp yetmezliği kongresinde yaklaşık 10 yıllık bir zaman diliminde 1 milyon kalp yetmezliği vakasını kapsayan araştırmanın sonuçları açıklandı. Buna göre kalp rahatsızlığı geçiren hastanın hastaneye geliş saati ile yasama şansı arasında anmalı ilişki bulunmuş.

Araştırmacılar özellikle mesai sonu, geceleri, cuma akşamı, hafta sonu hastaneye başvuran hastaların hastanede daha uzun kaldıklarını ve yaşama şanslarının daha az olduğunu bulmuşlar.

Colorado Üniversitesinden Dr. Kao’ya göre mesai sonrası, gece, Cuma akşamı ve hafta sonları hastaneye yatan hastalarda görülen bu farkın hastane personelinin bu zaman dilimlerinde nöbet nedeniyle daha az olması ile açıklanabileceğini belirtiyorlar.

Öte yandan kalp yetmezliğinin günlük, haftalık, aylık değişkenlik fazlarının nedeninin daha önceki araştırmalarda açıklanamadığını belirtiyorlar.

Bu araştırmada 1994-2007 yılları arasında 949907 kadar kalp yetmezliği ile hastaneye gelen vaka incelenmiş.

Araştırmada kalp yetmezliğinin prognozu açısından hastaneye yatış ayı, haftası, günü veya saat dilimleri arasında hastanede yatış süresi veya ölüm oranı bakımından fark olup olmadığına bakmışlar.Diğer sonuçlara olumsuz etki edebilecek etkenleri yani cinsiyet, alkol bağımlığı, başka kronik hastalıklar, uyuşturucu bağımlılığını elemine etmişler.

Araştırmacılar daha önce bu konuda yapılan araştırmalara kıyasla hastaneye daha çok hastanın kalp yetmezliği ile başvurduğunu görmüşler. Aynı zamanda hastanede yatış süresinin ve hastanede kalp yetmezliğinden ölme oranlarının önceki araştırmalara göre düştüğünü görmüşler, bunu tedavideki ilerlemelere bağlıyorlar.

Araştırmacılar bazı uç değerlere de ulaşmışlar buna göre Ocak ayında saat 18.00-24.00 arasında kalp yetmezliği ile hastaneye başvuran hastalar daha uzun süre hastanede yatmakta ve ölüm oranları daha yüksek bulunmuştur. Karşılığında ise Pazartesi 06.00-12.00 arasında hastaneye başvuran kalp yetmezlikli hastaların hastane yatış süreleri ve ölüm oranları çok düşük bulunmuş.

Araştırmacılar hastanelerin bu kritik zaman dilimlerinde hastane organizasyonlarını gözden geçirip buna göre daha iyi organize etmelerini öneriyorlar. Günün her saati komplike araç gereçlere, gerektiğinde vakıf olan yeterli personelin varlığının önemini belirtiyorlar.

Buna rağmen kalp yetmezliği prognozunda mevsimsel faktörlerin önemini yine de vurguluyorlar özellikle kış aylarında soğukların kalp yetmezliği için olumsuz etkileri bilindiğini belirtiyorlar.



„Impact of day, month and hour of admission on inpatient outcomes in 949.907 hospitalizations for congestive heart failure”, Kao DP, Mcilvennan CK, Page RL, et al.; Heart Failure Congress 2013, Final Programme Number P1230


Doç. Dr. B. Nazan Walpoth

nazan.walpoth@insel.ch


2435










   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)