Karpuz reçelinin tam zamanı
Kristal gibi, önü ardına ışık saçan şeffaf bir buz parçasına benzedi yeni yaptığım karpuz reçelim. Dil üstünde tutup hififçe ezdiğinizde tatlı bir yokoluşla birden kayıveriyor ağzınızın içinde. Reçelle şekerleme arası desem değil, uzaydan düşmüş garip bir buz parçacığı gibi sanki!
Hele de bu sıcak günlerde, buzdolabınıza misafir etmek istemez misiniz buz gibi karpuz reçeli dilimlerini? Çoktandır aklımdaydı eskilerde bir kez denemiştim ama o vakitler kabuğunu değil, kırmızı meyvesini kullanmıştım ve pek dişe dokunur bir tat olmamıştı...
Şimdi, karpuzun kırmızı etli yenen kısmının bittiği pembe sınır ile yeşil kabuğun iç tarafındaki beyaz kısımdan yaptım reçelimi.
Nasıl yaptım?
Karpuz reçeli yapmanın tam zamanı, güzel olgun bir karpuz seçmekle işe başlayalım. Karpuzumuzun dışını yıkayıp dörde bölünce meyve kısmını canımız çektiğinde yemek üzere kapaklı bir meyve kabına koyup buzdolabına atalım...
-Karpuzumuzun yeşil dış kabuklarıyla başbaşa kalıyoruz ya, işte dıştaki yeşil ve sert kabukları içteki beyaz pembe kısımdan ustaca ayırıyoruz elimizi kesmeden.
-Beyaz kısmı istediğimiz boyutta doğruyoruz, yıkayıp bir tarafta bekleyen bir litre kadar kireç kaymağına yatırıyoruz.
-Üç saat kadar beklettikten sonra kireç kaymağının kalıntılarını bol suyla gideriyoruz, yıkanmış karpuz kabuklarımızı süzgeçte süzülmeye alıyoruz.
-Büyükçe bir tencereye reçelinizin şurubunu hazırlıyoruz. Aman sakın, piyasada satılan mısır şerbetlerinden kullanmayın (onlar GDO'lu mısırdan üretiliyor)
-Bildiğimiz 1- 1,5 kilo toz şekeri 4-5 bardak suyla ağdalaşıncaya kadar kaynatıp içine karpuz kabuklarımızı atıp ve kısık ateşte iyice pişene kadar arada bir karıştırarak kaynatıyoruz.
-Bir küçük bez torba içinde yarım avuç karpuz çekirdeğini de kaynayan tencereye atarsanız koku ve tat olarak farklılık yaratırsınız. Aşçı Fok reçellerinde bu farklılığı seviyor! Ve hatta biraz tarçın ve karanfili de tavsiye ederim.
-Reçelimizin piştiğini nasıl anlarız? Yumuşayan meyve dibe çöker ve saydamlaşır.
-İşte tam bu noktada bir adet limonun suyu ile reçelimizi kestiriyoruz. Nedir kestirmek? Limonun suyunu kaynamakta olan tencereye karıştırarak ilave etmektir.
Elbette illa şeker kullanmak zorunda değiliz reçel yaparken. Pekmezlerimizle pekala güzel reçeller yapabiliriz, hem de son derece sağlıklı olurlar. Diyet yapanlar ve şeker hastaları için az miktarda tüketilmek koşuluyla, pekmezle hazırlanan reçeller daha tavsiye edilebilir. Vaktiyle bal şekerden daha ucuz ve bol bulunur olduğundan, Osmanlı sarayında hazırlanan reçellerin şurubu bal ile hazırlanırmış.
www.ascifok.com
|