ISSN 1308-8483
Türkiye, Sağlıklı Turizm Sertifikasyon programını başlattı


Türkiye, Sağlıklı Turizm Sertifikasyon programını başlattı




Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2020 yaz sezonundan itibaren geçerli olacak Sağlıklı Turizm Sertifikasyon programını başlattı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın öncülüğünde, Sağlık, Ulaştırma, İç İşleri ve Dış İşleri Bakanlıklarının katkıları ve tüm sektör paydaşların işbirliğiyle hazırlanan Sağlıklı Turizm Sertifikasyonu, tatilini Türkiye’de geçirecek Türk vatandaşları ve yabancı ziyaretçiler için ulaşımdan konaklamaya, tesis çalışanlarından yolcuların kendi sağlık durumuna uzanan geniş bir yelpazede alınacak tedbirleri kapsıyor. Uluslararası sertifikasyon kuruluşları tarafından verilecek sertifika; havayolları, havalimanları ve diğer ulaşım araçları ile konaklama ve yeme-içme tesislerinde üst düzey sağlık ve hijyen koşullarının yerine getirildiğini belgeleyecek.

2020 yaz sezonu itibarıyla geçerli olacak program, ulaşımdan konaklamaya, tesis çalışanlarından yolcuların kendi sağlık durumuna uzanan geniş bir yelpazede bir dizi tedbiri içerecek. Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, uluslararası kuruluşlardan temin edilecek sertifikasyon programı ile ilgili “Türkiye, kuvvetli sağlık altyapısı ve aldığı öncü önlemlerle geride bıraktığımız dönemi dünyaya örnek olacak şekilde geçirdi. Uygulamaya aldığımız bu sertifika programı, Türkiye’nin, turizmin yeni normalinde de öncü bir rol üstleneceğini göstermektedir. Dünyada bugüne kadar benzeri görülmemiş gelişmelere neden olan Covid-19 nedeniyle alınan küresel karantina önlemlerinin yavaş yavaş esnetildiği günümüzde; turizm sektörü, insanların normale dönüş süreçleri içinde hayati bir role sahip. Bu önemin farkındalığıyla birlikte kültürümüzde misafire verilen önem de bizi Covid-19 sonrası sağlıklı turizme geçebilmek için herkesten önce hazırlıklı olmaya teşvik ediyor.“ dedi.

Bilindiği üzere, Dünya Sağlık Örgütü tarafından "Pandemi" kapsamına alınan Yeni Koronavirüs (COVID-19) salgınının yayılmasının önlenmesine yönelik tedbirler kapsamında, kontrollü normalleşme süreci aşamasına geçilmiş bulunmaktadır.

Salgına karşı verilen başarılı mücadele sonrasında, seyahat ve turizm faaliyetlerinin sağlıklı bir süreç içerisinde yeniden başlatılması öngörülmektedir.

Bu kapsamda, turizm faaliyetlerinin güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi amacıyla, halen faal olan veya faaliyete geçecek olan konaklama tesislerinde, çeşitli önlemlerin alınması ve sürekliliğinin sağlanması konusunda yayınlanan genelgede yer alan bazı uygulamalar şöyle:

MİSAFİR KABULÜ

Konaklama tesisleri, sosyal mesafe kuralları korunarak belirlenmiş kapasitede misafir kabulü yapar.

Misafirler tesise girişte termal kamera veya temassız ateş ölçümü uygulamaları, dezenfeksiyon halıları (paspasları) ve el dezenfeksiyon imkânı ile karşılanır. Talep edilmesi halinde misafirlere verilmek üzere, maske ve eldiven gibi kişisel koruyucu ekipman bulundurulur.

Misafirlerden son 14 gün içerisinde bulunduğu yerlerin, varsa kronik rahatsızlıklarının, COVID-19 geçirip geçirmediklerine ilişkin bilgilendirme istenilir.

Mümkün olduğunca, temassız ödeme alınır.

GENEL KULLANIM ALANLARI

Asansörlerin sosyal mesafe kurallarına uygun kullanımına ilişkin asansör içi yer işaretleri ve yazılı bilgilendirme yapılır.

Yemek salonları, toplantı salonu, pasta solonu, çok amaçlı salon, konferans salonu, lobi, resepsiyon alanı, oturma salonu, oyun salonu, gösteri salonu, eğlence, animasyon alanları, bar, diskotek, satış üniteleri, açık alanlarda yer alan oturma / bekleme / yeme-içme düzenlemeleri ile havuz çevresi ve kıyıda bulunan gölgelikler / şezlong gurupları dahil tüm genel kullanım alanları sosyal mesafe planına uygun olarak düzenlenir, sosyal mesafeye ilişkin gerekli önlemler alınır, işaretlemeler yapılır ve plana uygun kapasiteden fazla misafir kabul edilmez.

Aynı odada konaklayan veya aynı aileden olan misafirlerin genel mahal kullanımlarında birbirleri ile sosyal mesafe şartı aranmaz.

Tesis içerisinde çocuklara ayrılmış oyun odaları, çocuk kulübü, lunapark, oyun bahçesi-alanı gibi üniteler hizmete açılmaz.

Genel kullanım alanlarının ve genel müşteri tuvaletlerinin girişlerinde, ayrıca geniş genel kullanım alanlarının farklı yerlerinde el dezenfektanı veya antiseptiği bulundurulur.

Genel tuvaletlerin giriş kapıları mümkünse otomatik kapı sistemi olarak düzenlenir, düzenlenememesi halinde uygun şekilde paravan konularak giriş kapıları açık tutulur. Jimnastik salonu, spor salonu gibi ünitelerin hizmete açılması halinde güvenli kullanımının sağlanabilmesi için rezervasyon sistemi uygulanır, aynı anda kullanacak kişi sayısı ve süresi sınırlandırılır, her kullanımdan sonra standartlara uygun hijyen malzemesi ile kullanım alanları ve ekipmanların temizliği sağlanır. Bu mahallerde sabun, şampuan, duş jeli gibi ürünler tek kullanımlık olarak misafire sunulur. Hamam, sauna, masaj üniteleri gibi SPA üniteleri Sağlıklı Turizm Sertifikası bulunmayan tesislerde hizmete açılmaz.

Plaj-havuz havluları kapalı poşetler içinde veya görevli personel tarafından misafir kullanıma sunulur.

Yemek servisi verilen masalar arası mesafe 1,5 metre, yan yana sandalyeler arası 60 cm olacak şekilde düzenlenir. Servis personeli, servis esnasında mesafe kurallarını korumaya ve temastan kaçınmaya özen gösterir.

Açık büfe uygulaması yapılması halinde açık büfenin misafir tarafına misafir erişimini engelleyecek şekilde pleksiglas veya benzeri bariyer yapılır, servis ise mutfak personeli tarafından sunulur.

Genel kullanım alanlarında yer alan çay/kahve makinesi, su sebilleri, içecek makinesi gibi araçların kaldırılması veya misafirin servis elemanı aracılığıyla servis alması sağlanır.

Yemek masaları, sandalyeler, servis malzemeleri, şeker, tuz, baharat, peçete, menü gibi malzemelerin her misafir kullanımından sonra alkol bazlı ürünlerle hijyen temizliği yapılır.

Mümkünse tek kullanımlık şeker, tuz, baharat, peçete kullanılır.


8385






Son eklenen Haberler
   .:: Foça'dan Etkinlikler, Duyurular, Haberler


Foça’da çocuklar eğlenceye hazır olsun!

Foça’da, 26-27 Nisan tarihlerinde çocuklar için unutulmaz bir buluşma ...



İzmir Barosu Fotoğraf Grubu Foça Fotoğrafları Sergisi

Foça’nın tarihi dokusunun ve doğal güzelliklerinin göz alıcı görüntüle...



23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Foça’da coşkuyla kutlandı

Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Ç...



Taekwondo Yıldızlar İzmir İl Şampiyonası’nda Foça rüzgarı

Foça Belediyespor Kulübü, Taekwondo Yıldızlar İzmir İl Şampiyonası’nda...


   .:: Foça'dan Etkinlikler, Duyurular, Haberler


Foça’da çocuklar eğlenceye hazır olsun!

Foça’da, 26-27 Nisan tarihlerinde çocuklar için unutulmaz bir buluşma ...



İzmir Barosu Fotoğraf Grubu Foça Fotoğrafları Sergisi

Foça’nın tarihi dokusunun ve doğal güzelliklerinin göz alıcı görüntüle...



23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Foça’da coşkuyla kutlandı

Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Ç...



Taekwondo Yıldızlar İzmir İl Şampiyonası’nda Foça rüzgarı

Foça Belediyespor Kulübü, Taekwondo Yıldızlar İzmir İl Şampiyonası’nda...






   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)