ISSN 1308-8483
Foça'nın merkezi / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 2.5.2013    


Foça'nın merkezi


Geçmişi olmayanın geleceğinin de olmayacağı öğretildi bizlere. Bu özdeyiş, kök salmanın yaşama süreci ile olan ilintisi nedeniyle sevilmiş olmalı! İnsanoğlu, yaşamını kutsallaştırıp idolleştirmez ise mutlu olamazdı zahir! Hep bizden biraz yukarıda bir şeylere sahip olmalıyız sanki!

Yukarılarda, ulaşılmaz, geri gelmez, bulunmaz, eşsiz. İnsanoğlunun var ettiği ama, imkansız derecede ulaşılmaz!

Hayatı zorlaştıranlar bizleriz. Sahip olduklarımızı görebilecek gözlere ihtiyacımız var. Nasıl ki müzeler, galeriler, lokantalar, parklar ve çay bahçeleri bir kentin özeti niteliğindeyse, o kentin doğma büyüme insanı da bana göre o kentin özüdür! Foça Tarihi Merkezi'nin son halini gördüğümde işte Foça'nın özeti bir merkez demiştim.

Hiç kimsenin fazla zamanı yok daha ayrıntılı işlere kafa yormaya! Geçmişten günümüze hep özetlenmiş bilgilerle, hep kısa izahlarla yol açar olduk bugünümüze...

Bir kenti anlayabilmenin yolu, bazen bir insanı tanıyıp anlayabilmekten geçer. Ha insan, ha kent. Her ikisi de kutsalı saydığı yüce değerleriyle var. İşte böylesi değerler zincirinin ucuna tutunup birlik beraberlik içinde yaşayan insanlar diyarı Foça'ya gelip dayandı söz.



Bizden, bizim içimizden olan değerlere sahip çıkıp onlarla coşmanın tadı nasıldır diye sorulsaydı, 23 Nisan günü açılışı yapılan Foça Tarihi Merkezi'nin halk tarafından sevgi seliyle nasıl kucaklandığı gelirdi gözler önüne herhalde. Yaşlı, genç, kadın, erkek bütün Foçalıların geçmişiyle kucaklaşıp ortak kimliklerini bir kez daha hatırladıkları bir gündü diyebilmek mümkün.

Foça yazmakla, anlatmakla biter mi?

Bir süredir artık Foça'yı değil insanlarını anlatmaya yelteniyorum. Sorarlar adama ne anladın ki, neyi anlatıyorsun? İşte o yüzden "her insan farklı bir dünyadır" sözünü aklımda tutarak söyleşiyorum! O büyük dünyaların kalın zırhını delip ruhlarındaki fırtınaları anlayabilmek kolay değil. Ve zaten zaman var mı bunca uğraşa? Belki birkaç tanesi, bana yakını, ruhumun ruhuyla hoş olduğu birkaç insan...

İşte onlardan biri Çidem Dirim. Foça Belediyesi'nde çalışıyor, doğma büyüme Foçalı. Foça Tarihi Merkezi için canla başla nasıl çalıştığını ve bu süreçte Foçalı bir kadın olarak köklerine nasıl sahip çıkma telaşında olduğunu görüp yaşadık. Onu dinlerken anlattıklarına can-ı gönülden inanıyorsunuz. İnanmamak gibi bir seçeneğiniz yok zira, öyle içten ve öyle hissederek paylaşıyor ki bildiklerini...

Çidem Dirim'i dinlerken, bir öyküden diğer bir öyküye uçarak geçiyormuş hissine kapılıyorsunuz. Bir kentin anılarını o kentin insanından daha gerçekçi kim anlatabilir? Foça'yı iliklerinde yaşayan biri, Foça'nın kızı o. "Banyolar" yada "Çifte kayalar", "Kikiriz, Todi, Onpara, Çepiç, Krikor," dendiğinde nereyi, kimi kastettiğini Foçalılar biliyor. Sen, ben, dışarlıklılar bilmiyoruz, anlatırlarsa öğreniyoruz!

Foçalılar, yine kendileri gibi Foçalı olan proje koordinatörü Çidem Dirim'in çağrısına kulak verdiler, tarihin birer parçası olarak anılarıyla tarihi merkezde yerlerini aldılar. Geçmişin acı tatlı anılarının simgesi olan bazı eşyalar, sessizce dinlendikleri evlerinin yalnız köşelerinden çıkıp hayatın içine katıldılar. Fotoğrafların dilini onu okuyabilenler anladı, eşyaların dilini ona dokunabilenler hissetti. Ve gözünde yaşı olanlar sessizce akıttı...

İyiliği ve iyi olanı görmeye odaklandığımızda pek çok güzellik görürüz. Önemli olan yapılanın ardındaki amacın yüceliğini fark etmek ve o yüceliğe katkımızın ne olabileceğini düşünmektir.

Her şey bir niyet, bir istek ve "olsun" sözüyle başlar. Foça Tarihi Merkezi de, Foça Belediye Başkanlığı’nın kararıyla vücuda getirilmiş çok anlamlı bir merkez. Emeği geçen bütün güzel insanları kutlamak gerek.

Foça Tarihi Merkezi'nin Foça için önemi zaman içinde daha da iyi anlaşılacaktır. Henüz her şey çok yeni, çok taze ve dumanı üzerinde.

Zamanın yaşlanmış adı olan "tarih" sözcüğü, önümüzdeki nice yıllar içinde bu merkezi etnografik kimliğiyle gerçek bir Foça kaynağı haline getirecektir.




Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


3134











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)