ISSN 1308-8483
Aşçı Fok'tan Sarıkız Şerbeti / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 31.8.2019    


Aşçı Fok'tan Sarıkız Şerbeti



Ekofest 2019 için hazırlanan Sarıkız Şerbeti

Ekofestival alanında o gün pek çok kişiye söz verdim.

Sarıkız Şerbetinin tarifi ve içindeki ot ve baharatları www.ascifok.com ‘da yayınlayacağım demiştim. Evet, daha fazla gecikmeden hemen konuya giriyorum…

Bu yıl ki Ekofestival şerbetini Kazdağı’nın mitolojik kızı Sarıkız’a ithaf ettim. O yüzden içine koyduğum bütün meyve ve otları Kazdağı’nda yetişenlerden seçtim. Ve en önemlisi şerbetin renginin Sarıkız’ın saçları gibi sapsarı olmasıydı, evet sapsarı bir şerbetimiz oldu.


Gelelim buzlu Sarıkız şerbetinin tarifine:

Önce, Bayramiç beyazı denilen beyaz nektarı, yeşil yaz elmalarını, henüz olgunlaşmamış yemyeşil ayvaları, karanfil taneleri, zencefil dilimleri, kabuk tarçın, zerdeçal ve karabiber taneleriyle kaynattım.

Diğer tarafta başka bir tencerede kaynattığım sıcak suya birer demet Sarıkız çayı, adaçayı, iki avuç kadar ıhlamur, papatya ve bir demet taze naneyi bırakıp demlenmesini sağladım. Bunların üzerine eser miktarda limoni melisa, biberiye yaprağı, defne, ayva yaprağı ve ıtır da koyup çay demler gibi demledim. Bütün hepsi Kazdağı otları…

Son aşamada meyveleri de otları da ince bir süzgeçle süzüp yeterli miktarda tozşeker ile tatlandırdım. Limon ve yeşil mandalin suyu ile aromasının ekşiliğini kontrol ettim. Tadının oldukça yoğun olmasını öngörerek bir kısmını buzluklara koyup dondurdum ki festival alanında sulandırıp kullanmak rahat ve keyifli olsun. Öyle de oldu, çok şükür.

Nice başka zamanların bambaşka şerbet öykülerinde buluşuncaya kadar sevgi ve muhabbetle…






Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


5450











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)