ISSN 1308-8483
KYBELE FOÇA'DAN GİDERKEN / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN "Fransa’da Türkiye Mevsimi (Temmuz 2009 – Mart 2010) Büyük Etkinlikler Kapsamında" anlamlı projeler bütünle... ">
  Yayın Tarihi: 5.5.2009    


KYBELE FOÇA'DAN GİDERKEN


"İzmir- Foça- Marsilya Tarihe Yolculuk"
"Fransa’da Türkiye Mevsimi (Temmuz 2009 – Mart 2010) Büyük Etkinlikler Kapsamında"
anlamlı projeler bütünleşmesine olanak sağlayacak olan Kybele Gemisi'nin yola çıkış töreni bugün Foça'da (Phokaia) gerçekleştirildi.

360 DERECE Tarih Araştırmaları Derneği tarafından hazırlanan ‘İzmir-Foça Marsilya Tarihe Yolculuk Projesi’ kapsamında Foça'dan Marsilya'ya gidecek olan ve 2 bin 400 yıl önceki arkeolojik verilere dayanılarak yeniden inşa edilen Kybele Gemisinin yolculuk bilgileri sitemizin sayfaları arasında bolca mevcut.

Bu yolculuğun tarihsel araştırma yönünü, daha çok da gemi yapımını, sponsor arayışlarını ve bürokrasisiyle çok fazla uğraştıklarını bildiğim için antik çağdaki Phokaia beslenme çeşitliliği konusunu nasıl soracağımı bilemiyorum sevgili Mualla Erkurt'a. Böyle zamanlarda insanlar ortaya çıkarılan güzel şeylerin kutlanmasını bekliyorlar doğal olarak, olmayan yada bana göre eksik sayabileceğim bir ayrıntının (!) çok da önemi olmasa gerek ama, yine de duramıyorum kıyısından da olsa giriyorum konuya.

Uzun ve meşakkatli yolculuğunuzda aşçınız, mutfak adamlarınız kimler ve nasıl bir beslenme ritüeli uygulayacaksınız Mualla Hanım? Yanıt oldukça kısa ve netti. "Bir ekmek makinemiz var ve bolca da konservemiz, aşçı da ben oluyorum ve tabi iki arkadaşımız da bana yardım edecekler mutfak konusunda."

Yolculuğun beni ilgilendiren yanı olan yeme içme öykücükleri için hayal kurarken, konserve yanıtı bütün hayallerimi yerlere seriyor... Bekliyorum ki; arpadan un öğüttürüp kavurttuk yanımıza aldık, yolda şarapla ıslatıp yiyeceğiz desin ve ayrıca buğday unundan yapılmış peksimetler götürüyoruz yanımızda desin, güzelim zeytin ve zeytinyağlarımızdan birkaç teneke, çömlekler dolusu çökelek götürüyoruz desin, kurutulmuş et, bal ve sirke götürüyoruz desin...

Elbette bu projede deniz, kayık ve tarih üçlüsü asıl temayı oluşturduğu için diğer unsurlar gözardı edilebilir, bu şekilde bakmayı deniyorum ve hemen hoşuma giden bir güzelliği sevinçle kucaklıyorum.

Foça Karası üzümünün fidanlarını küçücük çuvalcıklar içine koyup bir köşede süslemişler. Omcalıktan çıkalı epey olmuş Foça Karası asma fidanlarından, ikiyüz kadarı rota üzerindeki liman ülkelerine yanlarında hediye olarak götürülecekmiş. Tabii üzüm fidanı gider de Foça şarabı gitmez mi?

Her ne kadar Foça Karası üzümünün duayeni Volkan Sucukçu henüz tadımlık üretim yapıyor olsa da, Rıfat Şekerdil'den (Topaz Bağcılık) edindiğim bilgiye göre Foça üzümlerinden 600 şişe Phokaia Şarabı, bu yolculukta Marsilya'ya doğru yola çıkıyormuş, işte bu Foça bağları için çok sevindirici...

Yolun açık olsun Kybele...




Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


3405











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)