ISSN 1308-8483
Badem Şerbeti / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 14.6.2010    


Badem Şerbeti


Söylemeli mi söylememeli mi bilemiyorum. Şerbet denilen şekerden ibaret içecek şimdilerde hiç makbul sayılmıyor, o yüzden bu tür şekerli içecekleri biraz ürkerek yazıyorum.

İşte Badem Şerbeti
Tarçın kalemleri ve karanfil tanelerinin su ve bolca şekerle kaynatılması sonucu elde edilen şerbetin içine kabuğu soyularak, ortadan ikiye bölünmüş ve kavrulmuş bademler atılır. Buz gibi soğutularak serin serin servis edilir.

Mısır şurubunun yanında pür-i pak sayılan kristal şeker sağlık açısından hiç de uygun bir yiyecek değil ama, bunca yaygın kullanımı onu yok saymamızı da engelliyor işte!

Kan şekerini aniden fırlatan bu tür şerbetler eskiden hangi amaçlarla bardak bardak içilirmiş anlamak mümkün değil, lakin bu şerbeti bal ile tatlandıranlar da azımsanmayacak kadar yaygınmış Osmanlı'da. Balın ucuz ve bol, toz şekerin pahalı ve değerli sayıldığı eski zamanlardan söz ediyorum. Reçellerin bile vaktiyle bal ile kaynatıldığını biliyor muydunuz.

Hangisi doğru hangisi yanlış kesin bir dil kullanabilmek zor. Şimdilerde de; vücudun iyi çalışıp yağları yakabilmesi için sabah aç karına elmalı, ballı ve tarçınlı çaylar içiliyor. Diyet uzmanları vücudu çalıştıracak türlü atraksiyonlar yapıyorlar, cevizi, kayısı ve fındığı, kuru kırmızı eriği, son günlerin yeni modası yaban mersinini ve bilumum doping yiyeceği birer avuç öneriyorlar!

Hatlar iyice karıştı, şap şeker, doping durumları vahim.

Eski şerbetleri kötüleyip, aman da kalori, aman da zararlı diye tü kaka etmenin çok da hakkaniyetli olduğunu düşünmüyorum. Ahir ömrümüzün inandığımız nimetleri başımızın tacı olsun diyelim en iyisi...


Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


4579











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)