ISSN 1308-8483
Cevizli, erikli, üzümlü, bol naneli ve tarçınlı dolmalar / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 29.6.2010    


Cevizli, erikli, üzümlü, bol naneli ve tarçınlı dolmalar


Yaz dolmaları yaratıcılığımızı kamçılıyor! Patlıcan dolması yapayım diye çıkmıştım yola, iç artınca bir de biber doldurup oturttum tencerenin ortasına.

Tophane patlıcanı da denilen topan patlıcanları ikiye bölüp, içlerini oyarak tuzlu suya attım...

Diğer tarafta iki kuru soğanı küp küp doğrayıp bir fincan kadar sızma yağda öldürdüm. Bir çay kaşığı tarçın ve karabiberi ateşteki soğanlı yağa koyup baharatların kokusunun çıkmasını bekledim ve bir su bardağı pirinci de katıp hafiften kavurmaya başladım. Miktarı isteğe bağlı tuz ve toz şekeri de bu aşamada koyuyoruz.

Şimdi sıra kıydığım sebze ve yeşilliklerde; Birkaç dal maydanoz, yarım demet taze nane, bir adet küp doğranmış domates, bir küçük salatalığın ve iki üç orta boy eriğin rendesi ateşteki kavrulan pirinçli dolma içine ilave edilir. Demlenmesi için ocağın altı kapatılıp 15-20 dakika bekletilir.

10-12 kadar cevizi irice parçalayıp (ağzımıza gelecek irilikte) demlenmiş dolma içine karıştırıyoruz. Ayrıca ikişer yemek kaşığı kadar taze üzüm ve kuş üzümünü de koyup bütün malzemeyle hemhal olmasını sağlayıp oyulmuş patlıcanlarımıza dolduruyoruz.

Dolmaların üzerine domates ve yarım cevizlerle kapak yapıp suyunu da ilave ederek kısık ateşte üzeri kapalı pişmeye bırakıyoruz. Dolmanın pişme suyuna bir iki tane kuru karanfil, üç beş taze erik, tuz ve sızma zeytinyağı ilave edersek lezzette fark yaratmış oluruz.

Ben patlıcanı sevdiğim için oyarken biraz etli bırakıyorum. Diğer bir noktayı da belirteyim; Hani şu ithal tohumdan rengarenk Meksika biberleri var ya, kırmızısı sarısı, turuncu ve yeşili, onların içine de bu cevizli iç çok yakışıyor. Biberin kendisi etli ve lezzetli olduğu için dolmanın ağababası gibi oluyor. Zaten bu tür kalın etli biberlere tarçın ve karanfil de iyi gidiyor, hele patlıcana hıımm...



Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


2889











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)