ISSN 1308-8483
Şeker Kız Stevya'nın Portakal Kreması / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 11.1.2008    


Şeker Kız Stevya'nın Portakal Kreması


Siz Stevya'yı tanıyor musunuz? Öyle şeker ki...

Henüz tanışmadıysanız, size tanıştırmama izin verir misiniz? Stevya, şeker mi şeker, tatlı mı tatlı harika birşey! Nasıl şey, o kim (?) filan, der gibi misiniz?

Stevya bitkisel bir tatlandırıcı. Ağızda mekanik tat bırakmayan, kaynatmaya elverişli bitkisel doğal bir ürün. Artık tatlılarınız daha özgür, daha da önemlisi siz özgürsünüz kaloriden yana...

Stevya: Terkibi, chrysantemum familyasından stevia rebaudiana ektresiyle, hindiba kökü ekstresinden oluşan bitkisel bir tatlandırıcıymış. Bir süredir mutfağımda şeker gerektiren tüm lezzetlerimde deniyorum, şeker tadında şeker olduğu için ona "Şeker Kız Stevya" demeye başladım. Şimdi Stevyalı bir tatlı tarifine ne dersiniz?



Hangi malzemeler gerekli?

Bir yemek kaşığı un
Bir yemek kaşığı nişasta
Bir yumurta
İki portakal
2,5 Su bardağı süt (yarım yağlı süt de olabilir)
Yarım paket vanilya
3-4 Adet parçalanmış ceviz (dövülmüş değil)
İki kaşık hindistan cevizi
12 Stik Stevya (bir stik stevya 5gr. toz şekere eş miktarda tat veriyor.)

Hazırlanışı:

Çukur bir tencereye bir yumurta kırılıp üzerine yarım bardak süt dökülür, Steyva, un ve nişasta çırpıcıyla karıştırarak ilave edilir. Diğer tarafta iyice yıkanmış portakalların kabukları rendenin ince tarafıyla rendelenir, elde edilen püre şeklinde portakal kabuğu tencereye konur. Bütün bu malzemeye kalan iki bardak süt de azar azar ilave edilir, kısık ateşte karıştırarak pişirilir.

Kaynamaya başladığında ocağın üzerinden indirmeden, 3 dakika kadar el blenderıyla krema haline getirilip sakızlaşması sağlanır. Ocaktan alıp içine biraz hindistan cevizi ve vanilya eklenir. (vanilya keskin ve baskın olmayacak) Uygun servis kaselerine boşaltılır, gerekli ihtişamını giydirip (ceviz ve hindistan cevizi) servise sunulur.

Soğuyunca servis edilir lakin; arzuya göre bulunduğu kaseden ters çevrilip ceviz parçaları, hindistan cevizi, bitter çikolata ve portakal dilimleriyle de dizayn edilebilir. Afiyet-i şeker olsun, teşekkürler Stevya.




Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


4205











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)