ISSN 1308-8483
Isırgan Otları pek körpe / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 17.12.2010    


Isırgan Otları pek körpe


Bir vejetaryen olarak ota yeşile olan merakımı herkes bilir. Bahçe ve kırlık yerlerden geçerken boynum kopacak gibi bakarım yeşile. Son yağmurlarla tabiat çıldırasıya şenlendi. Büyük ressamın fırçası pek kuvvetli ki, göz alabildiğine zümrüt yeşil, fıstıki yeşil, filizi yeşil...

Yeşil elbiseli Bereket Tanrıçası’yla konuşuyorum her gün; Tıpkı Büyücü Kirke gibi aynı yakarıyor bana, ne ki onunki daha sevecen, daha midevi, daha elle tutulur! “Gel” diyor, “gel yayıl yeşil denizime, topla demet demet ısırganlarımı, ebegömeçlerimi, arapsaçı, iğnelik ve radikalarımı.” Bıkmıyor Bereket Tanrıçası, bıkmadan çağırıyor her gün...

Isırgan otlarının körpeliğini görmelisiniz. Henüz boylanmadılar bile, kısacık boylarının taze sürgünlerini elimle yani çıplak elle koparıyorum uç sürgünlerini, henüz dikenleri öyle taze ki acıtıp kaşındırmıyorlar. Zaten bir inanış vardır; Ne vakit Mayıs gelip Hıdrellez vakti olur, işte o zaman yakar eli ayağı ısırgan otu. Öteki adı Ege’de dalağan ya da dalgandır. Dalar geçer insanı, dalayıp yakar ki şifa versin değdiği tene!

Evet şifalıdır ısırgan, değdiği teni kızıştırıp kaşındırır, yakar, acıtır. İşte bu yanma ve kaşınma hissi kan dolaşımını hızlandırdığından, baharla birlikte kış miskinliğini atmaya yardımcı olur. Koyu kanı dellendirip damarlarda hızlandırmasının yanı sıra, ısırganı pişirip böreğe çöreğe, çorbaya, kavurmaya, haşlayıp ekşilemeye yatkın bir bölgede yaşıyoruz. Egeli ısırganı başka otların arasına karıştırarak oldukça sık tüketir. Şifa niyetine sırf ısırgan kullanılan mutfaklar hiç de azımsanmayacak kadar çoktur.

İşte size Leyla Hanım’ın mutfağından bir tarif...



Leyla Buhara’dan Isırgan otu Çorbası

Malzeme:
150gr kuşbaşı et
1 tane soğan
1 tane patates
1 kaşık pirinç
1 tane yumurta
1 demet ısırgan otu
Tuz,karabiber,dereotu

Yapılışı:
Etler kuşbaşından da küçük doğranır ve haşlanarak pişirilir, çok az yağ ilave edilir soğanla birlikte kavrulur. Daha sonra patates, pirinç tuz karabiler ve su ilave edilerek (çorba kıvamında) pişirilir. Konulan malzemeler piştikten sonra doğranmış olan ısırgan ilave edilir. Kaselere konulan çorbanın üzeri haşlanmış yumurta ve dereoto ile süslenir, afiyetle yenir.


Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


2766











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)