ISSN 1308-8483
Foça’ya 1000 kişilik dev bir “Yaşam Köyü” / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 16.5.2012    


Foça’ya 1000 kişilik dev bir “Yaşam Köyü”


Foça, kendine ikinci bir şansı hak görenlerin kentidir biraz! İkinci, üçüncü, hatta dördüncü şanslarla ikinci baharlar kenti…

Ege’de bir balıkçı kasabasında yaşamanın hayalini kuran bazı büyük şehir insanları, günün birinde bütün gemilerini yakıp bu sakin küçük kasabanın insanı olmaya heveslenirler. Olurlar da… Son durak derler bu huzur beldesine, kendilerine reva gördükleri bütün yeni ve güzel şeyleri burada yaşamaya karar verirler.

Bir kısmı, yaşamın kıyısından dönüp gelmiştir bu kıyı kasabasına, yeni umutlar doldurmak için yüreklerine. Geldikleri yerdeki bütün yaşanmış eskilikleri unutmak istercesine tazelendiklerini varsayarlar bu yeni güneşleriyle. Öyle ya, geldikleri yerde böylesi ısıtmazdı güneş yorgun bedenlerini, böylesi kucaklamazdı rüzgar o gergin ruhlarını!

Bir şans daha, sadece yeni bir şans daha…

Foça’ya geldim geleli yıllardır, turizmin "deniz+kum+güneş" üçlemesinden çıkıp fonksiyonelleşmesi gerekliliği üzerinde dururum! Kendi yolunu çizmede, çoğu zaman yol haritasını şaşıran Foça; küçük balıkçısının varlığını, yaşlı turizminin önemini, gurme seyahatlerinin ne kadar revaçta olduğu gerçeğini daha fazla görmezden gelmemeli diye düşünürüm. İşte birileri bunun farkına varmışki çok büyük bir yatırım için Balıkesir’in Güre’sinde yapıp geçen ay hizmete açtıkları +60 Yaşam Evi’nden sonra, “Yaşam Köyü” için Foça’yı düşünmüşler! Düşünüyorlarmış...

Belçika’nın Senior Assist Sağlık Grubu, “+60 Yaşam Evi” merkezlerinin yanı sıra 110 milyonluk bir yatırımla Foça'da “Yaşam Köyü” projesi için kolları sıvamış. Buna, 60 yaş üzeri yaşlı insanların turizmi diyebiliriz .

Eğer bu gerçekleşirse Foça için muhteşem bir yatırım olur. Öyle ya, 1000 kişilik dev bir kompleks bulunduğu çevreye nasıl bir girdi sağlar?

Bu demektir ki en az 250 – 300 kişi çalışanı olacak, bu çalışanların isdihdamı olacak, okulu, bankası, marketi, emlakçısı, fırıncısı, marangozu, tamirci ve badanacısı, pazarcısı, çerezcisi, balıkçı ve teknecisi hepsi için yeni bir rızk kapısı açılacak! Kulağa hoş geliyor. Olsun, olsun. Bazı insanların son şansı sayılan yaşama tutunma savaşımları, bazılarının ilk fırsatıdır!

İkinci baharları görebilenlerden olmak bir dilek olabilir mi? Yaşamadan cevaplanamayacak bir soru bu.





Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


3365











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)