ISSN 1308-8483
Sarımsaklı karnabahar / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 3.2.2013    


Sarımsaklı karnabahar


Karnabaharın en kral zamanlarını yaşadığımız şu günler için bir tarifim var. Çoktandır yazayım diyordum, araya diğer yazılacaklar girince kaldı. Hazırlaması son derece basit bir tarif.

Orta baş karnabaharı çiçeklerinden uygun büyüklükte parçalayıp yıkıyor ve sonrasında kuruması için biraz bekletiyoruz. Ardından kapaklı ve yüksekçe kenarlı bir tavaya 3 çorba kaşığı zeytinyağı koyup karnabahar çiçeklerini tavaya atıyoruz. Hemen birkaç fiske tuzunu da serpip kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. Pişmesi biraz zaman alabiliyor; 40 - 45 dakika kadar…

Pek az yağ ile son derece lezzetli bir pişirme yöntemi bu. Mutlaka biliyorsunuzdur, suyunu salan sebze tavanın ağzını kapayınca kendi halinde buğulanarak pişiyor ve sonrasında kızarma aşamasına geçiyor. Tabi arada tahta bir spatülle şöyle bir çevirmek gerek.

Piştiğini yumuşamasından anlıyoruz. Ve tabi hafifçe kızarmış olması da yeterince ipucu veriyor. Pişirdiğimiz lezzeti içinde saklı olan bu karnabaharı istediğiniz gibi servis etmek size kalmış. İster sarımsaklı yoğurt ile, ister kıyılmış yeşillik ile, örneğin; ikişer dal maydanoz, dereotu, nane ve bir demet taze soğan ile karıştırdığınızda son derece harika bir salata çıkıyor ortaya. Tabi baharatlar ile de çeşnilemek sizin damak tadınıza kalmış. Kabul günleri ve açık büfe davetler için biçilmiş kaftan.

Gelelim diğer bir seçeneğe; Asıl anlatmak istediğim sarımsak ve narekşili hazırladığımdı, yine çenem düştü!

2 – 3 diş sarımsağı dövüp bir küçük fincan kaliteli bir narekşisi ile karıştıracağız. İçine taze çekilmiş karabiber, bir fiske tuz ve karnabaharın tavada biriken o lezzetli suyunu koyacağız. Harika bir sostur bu. (Karnabahar piştikten sonra tavada ağzı kapalı olarak biraz bekletildiğinde kendiliğinden yağlı bir su salıyor ya, işte o.)

İyice karıştırdığımız sosumuzu henüz ılık olan karnabaharların üzerine gezdirince karamelize edilmiş hoş bir çiçek yemeğiniz oluyor. İster etlerinizin yanında ister bol yeşil bir salata ile vejateryan yemeği olarak servis edebilirsiniz.

Malzemeleri yazayım mı?

Bir orta boy beyaz karnabahar
3 Çorba kaşığı sızma zeytinyağı
2 – 3 diş sarımsak
Bir küçük fincan narekşisi
Bir çay kaşığı karabiber ve tuz

Malzemesi bile ne kadar az değil mi?

Son bir not: Gerçek narekşisini nasıl anlarız? Öncelikle, “narekşili sos” diye yazan sosları almıyoruz. Onların içinde nar suyundan başka her şey var. Narekşisi öyle bordo ve koyu kırmızı renkte bir sıvı değildir, fazla renkli olanları da almıyoruz. Koyu, yoğun akışkanlıkta ve tatlımsılığı çok olanları da tercih etmiyoruz. Bunların içine mısır şurubu karıştırıldığını duyuyoruz, aman dikkat!
Gerçek narekşisi koyu kahverengi olur. Akışkanlığı da öyle macun gibi olmaz, yoğunluğu pekmeze benzer. Dil ucuyla tattığınızda bile geri planda narın burukluğunu hissedersiniz…

Peki, nereden alacağız? Yerel pazarlarda güvendiğiniz üreticiyi tercih etmenizi salık veririm. Üreticisini bilmediğiniz narekşisinden şüphe duymak en doğal hakkımız! Ah imkânımız olsa da kendimiz yapabilsek, ben birkaç yıl önce yapmıştım 10 kilo kabuklu nardan 750 gr. filan anca çıkmıştı. Zaten, insan kendisi yapınca piyasada satılanlarla aradaki farkı anlıyor.




Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


3318











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)