ISSN 1308-8483
KENTLERİ GÜZELLEŞTİREN... / Recep BOZKURT Heykeller ve Kentlerin Güzelliği" başlıklı yazımda şöyle bir not düşmüştüm:

"...kentl... ">
Recep BOZKURT    
  Yayın Tarihi: 7.5.2013    


KENTLERİ GÜZELLEŞTİREN...

Değerli okuyucular, daha önce bu köşede yayınladığım (02.01.2012) "Heykeller ve Kentlerin Güzelliği" başlıklı yazımda şöyle bir not düşmüştüm:

"...kentlerin güzelliğini yalnızca doğasına havasına bağlarsanız ruhu eksik kalır. Ruhsuzluk ise; kentte de insanda da doldurulmaz bir boşluk yaratır. Ruhu besleyen, bu boşluğu dolduran sanattır, kültürdür. İşte bu nedenle ki sanat ürünleri, kültür etkinlikleri insanları da kentleri de güzelleştiriyor..."

02 Nisan 2013 günü, Büyükdeniz sahiline konulan KYBELE GEMİSİ heykelini de bu işlevi yüklenen önemli çalışmalardan biri olarak görüp değerlendiriyorum.

Heykeltıraş Müge Ölçüm ve Özgür Bilgi tarafından metal iskelet üzerine fiber kaplama olarak yapılan 10 metre uzunluğunda, 2 metre genişliğinde ve 7.5 metre yüksekliğindeki bu anıt, -ki bu iki değerli sanatçı Küçükdeniz'deki Balıkçı Heykeli'ni de yapanlardır- Foça'nın tarihi geçmişine de pek yakışmıştır.

Çünkü; Herodot'a göre dünyada 50 kürekli gemileriyle ilk uzun deniz yolculuklarını yapan Foçalılardır.( PHOKAİALILAR)

Antik Dönem Foçalıların yaptıkları bu gemiler Ege, Akdeniz ve Karadeniz'de ticaretin ve egemenliğin en büyük gücüydüler. "Pentecontor" adı da verilen bu gemiler, özellikle Phokaialılar tarafından malların nakli ve savaş seferlerinin en seri aracı olarak kullanılmışlardı. Akıntıya karşı hareket edebilmelerinden ve tehlikeli geçit ve kıyılardaki dayanıklılıklarından dolayı düşmanların da korkup çekindikleri, karşılaşmak istemedikleri Foçalılar, bu deniz araçlarıyla ve hünerleriyle bütün bu denizlerin hakimi durumuna gelmişlerdi.

Şimdi bunların bir heykelinin Deniz Kuvetleri Denizciliği Tanıtma, Sevdirme ve Yaygınlaştırma Merkezi'nin (aynı zamanda müze) tam karşısına konulmasına ben sevinmeyim de kimler sevinsin...

Sahi siz, bu güzel Merkezi-Müzeyi gezdiniz mi?..

Gezip görmediyseniz, eksikliktir derim.

Kentler, heykelleri ve müzeleriyle bir başka güzel oluyor...

Darısı yenilerin başına...


Recep BOZKURT

recboz48@gmail.com


1722











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)