ISSN 1308-8483
ATATÜRK Çiçeği ile 2009’a merhaba / Nilgün ÖZARAR
Nilgün ÖZARAR    
  Yayın Tarihi: 29.12.2008    


ATATÜRK Çiçeği ile 2009’a merhaba

Yeni yılın yaklaştığının ilk habercisi, vitrin ve sokak süslerinde, çiçekçilerde ortaya çıkan, kadifemsi dokusu, kıpkırmızı geniş yapraklı çiçekleri ve aynı güzellikteki yeşil yapraklarıyla gözümüzü alamadığımız, bazılarımızın “Yılbaşı çiçeği” dediği, ''Atatürk çiçeği”nin adının, çiçeği bulan Wanderbit Üniversitesi profesörlerinden doktor Kirk Landın`ın koyduğunu ve bu çiçeğin tüm dünyada bu isimle üretilip satıldığını öğrenmek beni çok heyecanlandırdı. Bunu internette dolaşan bir sunumdan öğrendim.

Gerçeklik payı ne kadardır bilemiyorum, biraz araştırınca çok geçerli bir kanıt bulamadım. Latince adı POİSENTTİA olan bu çiçeğin ana vatanının Meksika olduğunu biliyorum. Olsun, bu bir şehir efsanesi bile olsa, ülkemde sadece bu adla satılıyor da olsa beni çok keyiflendirdi.

Sevgili okurlar, Bir gün sonra yeni yıla giriyoruz 2009 senesinin hepinize sağlık neşe ve bereket getirmesini istiyor ve hepinize sanal da olsa bu güzelim Atatürk çiçeğinden armağan ediyorum.

Geçtiğimiz sene de sevgili Atamız için yapılan spekülasyonların haddi hesabını çoktan aştı, o kadar aştı ki bizim sabrımız da taşmak üzere. Milletçe iki gururumuz vardır;

Birincisi sevgili Atamız Mustafa Kemal.

İkincisi de şerefli ordumuz. İkisini de çeşitli vesilelerle yıprattılar.

Adına ve sözüne çok güvendiğimiz bir yazı adamı “Mustafa” adında bir film yaptı, “onun insani yönlerini ele aldım” diyerek dahi yönlerini gölgeledi. “Askerlik yan gelip yatma yeri değildir” diyen bir hükümet adamı, bütün şehit ailelerini derinden yaraladı. AB Uyum yasaları gereğince devlet dairelerinden Atatürk resimlerinin kaldırılmasının istendiğini duyunca yüreğimiz yarıldı. Ergenekon komedisinde paşalarımız küçük düşürüldü. Atamızın kurduğu bir partinin genel başkanı ise, partisinin Atatürk tarafından konulan ilkelerine ters düşüp çarşaf üstünden siyaset yapmaya başladı.

2009 senesine girmeye sayılı saatler kaldığı, bu yazıyı okuduğunuz yılın bu son gününde, yukarıda bahsettiğim sunumdan bazı alıntıları da sizlere armağan etmek istiyorum, istiyorum ki yeni yılda hepimiz Atatürk sevgimizin ve hayranlığımızın altını bir kez daha çizelim.

*Bir geometri kitabı yazdığını, üçgen, açı, dikdörtgen gibi ve 48 tane geometri teriminin (Türkçe) isim babasının bizzat Mustafa Kemal olduğunu, Norveççe`de Atatürk gibi olmak` diye bir deyim olduğunu. Biliyor muydunuz?

*Bir röportajda “Birleşmiş Milletlere üye olmayı düşünüyor musunuz?" diye sorulduğunda "Şartlarımızı koyarız, kabullerine bağlı. Biz müracaat etmeyiz üye olmak için, davet gelirse düşünürüz" dediğini ve bunun üzerine BM yasasının değiştirildiğini ve üyeliğe davet edilen ilk ülkenin, Türkiye Cumhuriyeti olduğunu biliyor muydunuz?

*Yunan başkomutanı Trikopis`in, hiçbir zorlama ve baskı olmadan her Cumhuriyet bayramında Atina'daki Türk büyükelçiliğine giderek, Atatürk`ün resminin önüne geçtiğini ve saygı duruşunda bulunduğunu biliyor muydunuz?

*1938'de Ata`nın ölümünde Tahran gazetesinde yayınlanan bir şiirde; "Allah bir ülkeye yardım etmek isterse onun elinden tutmak isterse başına Mustafa Kemal gibi lider getirir" denildiğini, biliyor muydunuz?

*Kurtuluş Savaşı'nda rütbe alan bir çok kadın askerlerimizin olduğu, dünya tarihine geçen tek bir üsteğmenimizin olduğunu, Üst teğmen Kara Fatma'nın 700 erkek, 43 kadından oluşan bir müfrezenin reisliğine bizzat Atatürk tarafından atanmış olduğunu, biliyor muydunuz?

*2000'de ABD Başkanı'nın milenyum mesajında; '' Milenyumun hiç şüphe yoktur ki tek devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk'tür. Çünkü o yılın değil asrın lideri olabilmeyi başarmış tek liderdir" dediğini, biliyor muydunuz?

2009 yılının herkese sağlık, istikrar ve sağduyu getirmesi dileğiyle.


Nilgün ÖZARAR

nilgun.ozarar@gmail.com


1451











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)