ISSN 1308-8483
Slow Cheese 2013 / Aşçı Fok<br>Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 10.8.2013    


Slow Cheese 2013


Bir varmış bir yokmuş, evvel zaman içinde kalbur saman içinde hayvancılığı, otlakları, eti, sütü gani son derece bereketli bir ülke varmış. Bu ülke eski dünyanın merkezinde Anadolu adıyla anılan bereketli bir yarımadaymış aslında.

Gel zaman git zaman bu Anadolu hilâlinde bir şeyler ters gitmeye başlamış. Hayvanlar kesilmiş, otlaklar ekilmez olmuş, süt endüstrisinin çarkları sayesinde köylü sütünü fabrikalara sudan ucuz satmak yerine sokağa döker olmuş. Kurulan süt kooperatifleri köylünün gereksinimini karşılamaya yetmemiş ve insanlar giderek gerçek süt ürünlerinden uzaklaşıp endüstriyel katkı maddeli ürünlere yönelmiş!

Son yıllarda süt ve süt ürünlerinin gerçek kalitesine, kaybolmaya yüz tutmuş tarif ve öykülerine sahip çıkan birtakım çalışmalar yapılmakta. Her zamanki gibi Slow Food hareketi bu çalışmalar içinde yine etkin bir rol oynuyor. "Slow Cheese 2013" etkinliğinin dokuzuncusu için bütün açıklama aşağıda. Bu tür çağrı ve duyuruları paylaşmak her zaman heyecan verici. Haydi yolları açık olsun.

Peki, bu duyurunun Foça ve İzmir'i ilgilendiren yanı nedir diye soracak olursak; birkaç sorgulamaya gerek duyarız. Vaktiyle yerli peynir diye adı geçen sepet peyniri Foça'da eskisi gibi evlerde yapılmıyor artık. Veya şöyle demeli. Yapılmıyordu. SF Zeytindalı Foça'nın da önayak olmasıyla peynire dair küçük adımlar atılmaya başlandı bu sevindirici. Diğer tarafta İzmir Tulumu bu toprakların baş tacı bir peynir çeşidi, ona dair yerel üretimlerin çabası, başarısı ve yaşatılma kaygıları üst seviyede yıllardır devam etmekte. Olacak, güzel şeyler olacak.

Daha lezzetli gerçek peynirleri biz unutsak da damak belleğimiz unutmaz. Unutmasın da!


Uluslararası peynir bienali Cheese, bu yıl 20-23 Eylül tarihleri arasında Bra’da (Piemonte, İtalya) 9. kez düzenlenecek.

Bra Belediyesi ve Slow Food tarafından düzenlenen etkinlik, İtalya Tarım Politikaları Bakanlığı’nın katkılarıyla gerçekleşecek. Sütün tüm form ve hallerine adanan bienal; peynir üreticilerini, zanaatkarları bir araya getiren uluslararası bir ağ yaratmasının yanı sıra, üreticilerin ürünlerini sergiledikleri, tüketicilerle buluştukları, ticaretin eski ve güncel sorunlarını tartıştıkları, mevcut yasa ve uygulamaların yanı sıra pazarın görünümü hakkında konuştukları bir platformdur. Bu yılki bienalin başkahramanları ise ESSEDRA Projesi’nde yer alan Balkan ülkeleri (Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Makedonya, Romanya, Sırbistan) ve Türkiye olacak.

Aralık 2012’de başlayan ESSEDRA Projesi, tarım, kırsal kalkınma ve gıda alanlarında çalışan Balkanlar ve Türkiye'deki STK'ların kapasitesini artırmayı ve onları güçlendirerek AB entegrasyon sürecini desteklemeyi hedefliyor. Böylece biyoçeşitliliğin ve çevrenin korunmasının yanı sıra yerel toplulukların sürdürülebilir bir refaha ulaşması amaçlanıyor. Proje boyunca geleneksel yerel gıda ürünlerinin tanımlanacak ve küçük ölçekli gıda üreticilerinin yararını gözeten AB politikalarının tanıtılması için destek sağlanacak.

Balkanlar ve Türkiye’deki kırsal toplumun otantik bir ifadesi olan yerel peynirleri konu alan konferans, Cheese 2013’ün kaçırılmaması gereken bölümlerinden biri. Konferansın ana konusunu çiğ sütten yapılan tulum peynirleri, farklı beyaz peynir çeşitleri, kaşkaval peynirleri, keçi, inek ve koyun yoğurtları oluşturacak. Konferans sonunda sekiz ülkeye ait çeşitli peynirleri içeren bir tadım yapılacak.




Cheese, eğitimsel ve kültürel bir etkinlik olmasının dışında tüketicileri kaliteli gıda konusunda bilinçlendirmenin yanı sıra, onları peynir üreticileri ve çiftçilerle bir araya getirerek eğlenceyi, öğrenmeyi tat alma ve keşfetme zevkini bir arada sunuyor. Bu yılki etkinlik programında, katılımcılar Balkanlar’dan İsviçre’ye uzanan bir coğrafyanın çobanlarıyla tanışacak, Kenya’dan Kafkasya’ya uzanan göçebe topluluklarını keşfedip, yerel gelenekleri ve hikayelerini öğrenecekleri bir çok Tadım Atölyesi’ne katılabilecek.

Ziyaretçiler, İngilizce ve İtalyanca dil seçeneklerinin yer aldığı, sürekli güncellenen web sitesinde etkinlikler için rezervasyon yapabilir, gerekli bilgilere ve fuar katılımcı listesine ulaşılabilirler. (http://cheese.slowfood.it)

Cheese 2013’ün gerçekleşmesini sağlayan Pastificio Garofalo, Consorzio del Formaggio Parmigiano Reggiano, Lavazza, Lurisia ve Novamont’a teşekkür ederiz.


Cheese 2013 Basın Ofisi

Slow Food International, Paola Nano
+329 8321285
p.nano@slowfood.it
Bra Belediyesi, Raffaele Grillo – Elena Martini
+39 0172 438278
urp@comune.bra.cn.it

Cheese 2013 Programı için: http://cheese.slowfood.it/en/


Aşçı Fok
Nurdan ÇAKIR TEZGİN


www.ascifok.com


3672











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)