ISSN 1308-8483
İNSANOĞLUNUN HAYVANLARA KAÇIŞI HAKKINDA / Esin ÇAKIR
Esin ÇAKIR    
  Yayın Tarihi: 13.1.2009    


İNSANOĞLUNUN HAYVANLARA KAÇIŞI HAKKINDA


Çoktandır aklımdadır insanoğlunun hayvanlarla ilişkileri konusu. Popüler kültüre de çok sıcak bakmam açıkçası. Ama, yaşadığımız olumsuz hayat koşullarında hiç yapmadığım bir şey yapıp geçen gün Susanna Tamaro'nun yeni çıkan ''LUISITO'' Bir sevgi öyküsü diye sunulan kitabını satın aldım. Görünen o ki konusunun özeti de beni cezbetmiş olacak ki (yaşlı emekli bir bayanın bir papağan tarafından değişen yaşam öyküsü) bir solukta da okudum. Ne var ki edebi açıdan hiçbir özelliği bulunmayan bu öykünün (roman denemez çok kısa) gerçeklik payının olduğunu düşünüyorum.

Hayatımın her evresinde çok sevimli hayvan dostlarım oldu. Çoğunluğu kediydi ama başka cinslerle de aynı sevgiyi paylaştık. Hayvan sevgisinin aile tarafından öğretilen çok özel bir sevgi olduğunu düşünüyorum. (İstisnalar kaideyi bozmaz) Özellikle kedilerle olan yaşam, bilen bilir çok özeldir. Hatta bu yazıyı yazarken benim kedi kucağımda oturup bana çok sevecen bakışlar atıyor.

Bir kedi, bir köpek veya bir papağan, insanın yaşama daha sıcak bakmasına, onun daha kolay kabul edilebilir hale gelmesine ya da kötü geçen bir günün daha çekilebilir olmasına ve de sağlık açısından da kalbe, tansiyona yararlı olmasına inanılmaz katkılar sağlar.

Onlar sorgusuz sualsiz, dostlardır. Sevgileri hesapsız kitapsızdır. Karşılıksızdır en önemlisi... Ama, hayvan bakacağız adına pet shoplardan hayvan alıp sıkılınca bir yerlerde terketmeye de son derece karşıyım.

Luisito adlı papağanın öyküsü de bu sıcaklığıyla beni kucakladı. Eminim ki böyle çok öyküler vardır özellikle doğurmaya küsmüş Avrupalıların yaşamında. Savaşlar, krizler, her gün gündemi hızla değiştiren tutuklamalar vs. insanların dirençlerini, inançlarını, hayata karşı duruşlarını çarçabuk değiştirebiliyor. Artık insanoğlu hızla her şeye yabancılaşıyor. İşte bu noktada en güzel hayat arkadaşları o muhteşem yaratıklar. Her açıdan bizden ilerideler.

Ey insanoğlu ne derdiniz var, neyi paylaşamıyorsunuz? Bir durun doğayı algılayın ve paylaşın. İşte en güzel hayat mesajı onlardan gelir ve onlara bakınca ve bu sevgiyi paylaşınca yüreğiniz daha temiz ve dünyayı algılamanız da o kadar değerli olacaktır. Ve kıssadan hisse, yaşam onların tarzıyla daha güzel ve yaşanabilirdir.


Esin ÇAKIR



2147











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)