ISSN 1308-8483
Dün Şirince'deydik / Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 17.6.2006    


Dün Şirince'deydik


Son 15 yıldan bu yana her türlü gelişmesine tanık olduğum Şirince'yi, bu defa tanımakta zorlandım!
Her yer çarşı (Hint işi Buldan işi ve Şile bezinden geçilmiyor), her yer şarap evi, her yer pansiyon ve butik otel, gözlemeci vs...
Ve en önemlisi, yerli - yabancı turiste çifte standart. Baharat, lokum, kayısı satan aktar dükkanı, yabancılara tepsi içinde lokum ikram ederken Türk turiste ikram etmiyordu. Ayıpladık.

Eski yıllara göre, yollar ve dükkanların önleri daha temiz ve tertipliydi, merkezdeki kahvehanede cam bardakta, süper lezzette çaylar içtik, hem de 25 kuruşa. En çok çayın fiyatını beğendik Şirince de! Gördüğümüz kadarıyla, yeme içme mevzuu pahalı değil. Menülerdeki fiyatlar uygundu. Örnek vermek gerekirse, Gözleme çeşitleri 2 - 2,5 YTL. Pideler de 3,5 YTL. civarıydı. Et posiyonları da, 4 - 5 YTL' ye yenebiliyordu! (Foça'da etleri 7-8 YTL'den aşağı yiyemezsiniz, köfte bile 5-6 YTL'dEn aşağı değil.)

İtiraf edeyim, Şirince'de yemek yemeyi pahalı olur kaygısıyla göze alamadığımızdan, Selçuk da Ayasuluk Restorant Cafe de yemiştik. (Ayasuluk'un ev yemekleri de gayet uygun fiyatlı ve lezzetliydi.)

Bu arada, Ayasuluk Selçuk'un eski adıymış, 1914 de değiştirilmiş.



Her neyse, gelelim Şirince şaraplarına...
"Şirince Şarapları" adı altında satılan 'Vin Cent' şaraplarını, Şirince dışındaki süper market ve semt bayilerinde görmek mümkünken neden gidip Şirinceden alalım? Fabrikasyona geçen Şirince şaraplarını süper market raflarında görmeyeniniz var mı?

Dışarıda ( Kipa'da) 3,5 YT. Şirince'de 5-6 YTL. tutturabildiklerine satılıyor demek ki! Şirince-Asmalıbağ (horoz karası) şarabını 7 Liraya aldık. Bütün şarap evi adı altındaki satış dükkanları farklı fiyatlar uyguluyorlardı. Ortalama 7 ile 15 YTL. arasıydı sorduğum şaraplar...

Sorduğum şaraplar diyorum çünkü; Hiç bir dükkan fiyat etiketi denen şeyden haberdar değil. Her çeşit meyvalı şarap üretmişler, kırmızı, beyaz, lâl, her birini tahta yada kerpiç raflara sıralamışlar, her meyvanın adını da yazmışlar oysa ki şarap şişelerinin üzerinde gerekli açıklama yazıyor, tek eksik olan şarabın fiyatı. Bakın Allahın işine ki, fiyat öğrenmek için her birini tek tek soracaksınız!!!

En sonunda dayanamadım patladım; "neden böyle yapıyorsunuz? raflardaki bütün şarapların fiyatlarını tek tek sormak beni de yorar sizi de, niçin fiyat etiketiniz yok? Ben müşteri olarak 2-3 tanesininin fiyatını sorunca yorulup vazgeçiyorum, daha fazla sormak istemiyorum çünkü, çok soru sorup satıcının zamanını alırsam satın almak zorunda kalabilirim!" dedim ve rahatladım.
(Birkaç kuruş fiyat farkının önemi olmayabilir fakat, Şirincede ki oynak şarap fiyatları, satın almamızı engelledi, dönüşte Selçuk'dan yüklü bir alım yaptık!)

Şirince bağlarında yetişen üzümlerden ev yapımı şaraplar üreten köylüye ne oldu?
5-6 yıl önceye kadar Şirince sokaklarında ev yapımı şaraplar tadardık, evimize döndüğümüzde de ballandıra ballandıra anlatırdık o natürel doğallığı. Ne oldu ev şarapçılığına?

Eğer bir gelişme söz konusuysa, yani ev şarapçılığı büyüyüp markalaştıysa, bu markalaşmayı öncelikle Şirince'yi Şirince yapan unsurlarla paylaşmak gerek öyle değil mi?



Şarap Evi denince, akla butik şarapçılık özelliğinde tadımlık ikramların yapıldığı nazik, hoş, şirin mekanlar geliyor. Hatta; her şarap evinin kendine özgü, özel şarabını hayal ediyor insan. Özel şarabını, peynirlerini ve sunumlarını....
Kıssadan hisse; Gelen turist şölen istiyor, tören istiyor.

(Hiç hoş değil ama; madem ki doğallığı kaybettiniz, kurguya ne dersiniz?)

Çok şey mi hayal ediyoruz acaba?
Hayır.

Eğer turizme açılma curcunası yaşanıyorsa, köye her gelen yabancıya yürüyen banknot gözüyle bakılıyorsa, gereğini yapacaksınız. Malûmunuz, artık davul zurna yetmiyor!

Nurdan ÇAKIR TEZGİN



7049










   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)