ISSN 1308-8483
Foça Turizminde Küçük Denizin Önemi / Sebahattin Karaca
  Yayın Tarihi: 5.9.2013    


Foça Turizminde Küçük Denizin Önemi


Pek çoğunuz kulaktan kulağa asırlardır anlatılagelen “Foça’nın Karataş’ı Efsanesi'ni duymuşsunuzdur. Bu efsaneye göre; Foça’nın bir yerinde bir büyük Karataş vardır. O taşa basan kolay kolay Foça’dan ayrılamaz. Mücbir sebeplerle ayrılsa da, bir zaman sonra döner geri gelir. Bu efsane şahsen benim de çok beğendiğim güzel bir efsanedir.

Ancak benim için efsane olmayan gerçek; Küçük Deniz’in efsanevi güzelliğidir.

Nasıl ki Paris’i Eyfel, New York’u özgürlük anıtı Fethiye’yi Ölüdeniz, Pamukkale’yi Traverten’siz düşünemez isek Foça’yı da Küçük Deniz’siz düşünemeyiz.

Küçük Deniz “Karataş”dır

Küçük Deniz kuşkusuz Foça’nın en önemli çekim merkezidir. Bazen bazı şeyler planlanmaz, kendiliğinden oluşur. Mübadele yıllarında gidenlerin son, gelenlerin de ilk ayak bastığı yerdi. Ne hüzünler ne mutluluklar yaşandı. 60-70- 80’li yıllarda Aydoğan’ın Lokantası, Ekrem’in Meyhanesi, Yılmaz’ın kahvesi, Hayrettin’in balık restaurantı renk kattı can verdi, yaşattı Küçük Denizi.

O yıllarda Foça’ya gelen yabancı turistin de yerli turistin de ilk göz ağrısıydı. Sevdasıydı. İlk beğendiği yerdi. Hele bir de ağını temizleyen balıkçımızı izlerken, onunla iki laf ettiyse onun artık Foça’da bir balıkçı dostu vardı. Balıkçı tekneleri Küçük Deniz’in gerdanını süsleyen inciydi hep. Bugünde öyleler. Yarınlarda da hep öyle kalmalılar, hatta korunmalılar.

Hepimiz biliriz Foça’nın Büyük Deniz’ini, Fatih Camisi’ni, Beş Kapıları’nı, Siren Kayaları’nı, Yel Değirmenleri’ni, Su Kemerleri’ni, Kale duvarlarını, Pers Mezarı’nı kısaca 3000 yıllık yerleşim ve kültürle iç içe olduğumuzu. Bu manada Pers Mezarı, yel değirmenleri, Kale duvarlarının restorasyon ve onarımı için emeği geçen herkese turizmci olarak teşekkür etmeyi bir borç bilirim. Bu çalışmaların tamamı Foça’ya güzellik katacak, turizme sonsuza dek katmadeğer sağlayacaktır.

Ancak Küçük Deniz’in yeri bir başkadır. Efsanedeki “Karataş”tır. Her görenin beğendiği, aşık olduğu, tekrar tekrar dönüp geldiği en önemli çekim ve cazibe merkezidir.

Bu gözle bakılmalı, bu gözle değerlendirilmelidir. Bu bağlamda özellikle Öğretmen Evi’nin önünden meydana, meydandan Kybele tapınağına kadar yayalar için araç trafiğine kapanan yol; Fevzi Paşa mahallesinin Küçük Deniz’e ulaşan 5 adet ara sokağı, Atatürk mahallesinin 1 sokağı ”Foça turizmi ve kent yaşamında” mekan ve yaya denklemi bakımından yeniden yoruma ve düzenlemeye muhtaçtır. “Gürültü ve görsel kirliliğe Küçük Deniz’de hiç izin verilmemelidir”.

Kısaca Küçük Deniz Foça’nın efsanedeki “KARATAŞ”ıdır. Güzelliğini koruyup, kollamak ve yaşatmak sadece bir kurumun değil hepimizin boynunun borcudur.


Sebahattin Karaca

sebahattinkaraca35@hotmail.com
www.sebahattinkaraca.com

3300











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)