ISSN 1308-8483
Marsilya küpleri / Nurdan ÇAKIR TEZGİN
  Yayın Tarihi: 15.1.2014    


Marsilya küpleri


Artık içinde ne vardı bilinmez! Çil çil altınlar mı yoksa lezzetli salamuralar mı? Zeytinyağı ve şarap olmadığı kesin. Sıvıları taşıyanların ağzı daha küçük ve amfora şeklinde oluyor. Bu çömlek ve küpler Alaçatı'da Oktay Durna'nın "Eskiden" dükkanından. Sevgili Gökçen Adar'ın mihmandarlığıyla keşfettiğim bu antika kokan mekanı Marsilya antikası meraklılarına duyurmak isterim. Özellikle Foçalılar arasında bu küplerle ilgilenmek isteyenler olacaktır!

Bilindiği üzere, Fransa'nın Marsilya şehri M.Ö. 6OO yıllarında Foça'dan giden gemiciler tarafından kurulmuştur. Marsilya’da belediye binasının önündeki bir kaidede ”Oturduğunuz bu şehir Foçalı denizciler tarafından M.Ö. 600 yılında kurulmuştur. Uygarlık güneşi buradan doğarak bütün Avrupa’ya yayılmıştır.” ibaresi yer almaktadır. Marsilya'nın eski adı da Massilia'dır.

Bazen gerilerden bir ses duyar, hangi çağdan geldiğini kestiremeyiz. 5-10 yıl öncesinden mi yoksa bin, ikibin, üçbin yıl öncesinden mi bilemeyiz. İç sesimizin izinden çekiliriz o eski şeye. Unuttuğumuz bir sırrın şifreleridir aradığımız ama onu bile bilememektir kaderimiz!

Antika meraklılarının özel insanlar olduğunu düşünürüm. Küf kokusunu seven, eski değerlere dokunmanın kutsallıkla eş değer bir salınım olduğunu hisseden bu insanları özel kılan pek çok şey vardır. Onlar, tutku diyebileceğimiz sıradan olmayan duygularla hareket ederler. Hep geçmişi merak eder, geçmişin esrarı içinde ararlar geleceklerini. En çoğu da varlıksal izlerini.

Eski sözcüğünün eskimediği tek yerlerdir antikacı dükkanları. Onların terminolojisini anlamaya çalışmak bile bir ömür sürebilir. İsteyene, merak edene mucizeler her yerde. Marsilya gemilerinde, Foça kazılarında, Alaçatı'nın tarihi sokaklarında...

Eskiden
Hacı Memiş Mah.
2012 Sokak No:18
Alaçatı - İZMİR





Nurdan ÇAKIR TEZGİN



2824











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)