ISSN 1308-8483
Kadının Menapoza girmesinden erkekler sorumlu!? / Doç. Dr. B. Nazan Walpoth
  Yayın Tarihi: 5.5.2014    


Kadının Menapoza girmesinden erkekler sorumlu!?

Kanadalı araştırmacıların bilgisayar model hesaplarına göre kadının menapozun erkeklerin var olan genç kadınlara olan eğiliminin bir sonucu olması gerektiğidir.

Kadının Menapozu hormonal değişim sonucu gelişen son menstürasyon ve buna bağlı son yumurtlama yani üreme halini yitirmesi durumu olarak tanımlanabilir.

Bundan sonra kadının yaşamı daha onlarca yıl sürse de üreme yeteneği artık bitmiştir. Hayvanlar aleminde bazı istisnai durumlar hariç (Balinalar ve tutsak olarak yaşayan maymunlar hemen hemen sadece insana ait bir durum bu menapoz hali ve ilginçtir nedeni henüz tam açıklanamamıştır.

Var olan tezlerden birisi „Büyükanne tezi“ olarak literatüre geçmiştir. Buna göre Kadın yaşı ilerleyince torunlarına bakabilmek için aktif üremeden pasif duruma geçer.

Bu tezi Kanadalı araştırmacılar bir bilgisayar modeli araştırmasında yaptıkları hesaplamalar ile evrim biyolojisi acısından sorgulamaktalar. Evrim genetikçisi Rama Singh liderliğinde çalışan bu grup araştırmacı bir bilgisayar modeli geliştirmişler. Bu modele göre menapozun nedeninin erkeklerin genç kadınlara olan eğiliminin neden olabileceğini hesaplamışlar. Bu nedenle daha yaşlı kadınların üreme yeteneğinin tercih sebebi olmaması nedeniyle mutasyona uğrayıp elendiğini yazıyorlar. Erkekler de artık şansı olmayan bu yaşı ileri kadınlarda üreme azalması ile ilgili oluşan mutasyonlar zaman içinde birikebilmiş ve menapoza sebep olmuştur diye yazıyorlar. İnfertilite (üreme yeteneği olmayan) sebebi olan bu gen mutasyonları böylece nesilden nesile aktarılmıştır diye belirtiyorlar.

Araştırmacıların bu bilgisayar modelinden çıkan hesaplamalardan çıkarttıkları sonuç menapozun erkeklerin var olan genç kadınlara olan eğiliminin bir sonucu olması gerektiğidir. Hatta biraz daha da ileri giderek bu genç yaşlı kompetetif durum olmasaydı menapoz da olmazdı ve kadınlar ölünceye dek üreme yeteneklerini saklı tutarlardı diye yazıyorlar.

Bu tür seleksiyon bazlı mutasyonların tersinin de geçerli olduğunu yani tarihte kadınların sadece genç erkeklere ilgi durumu olsaydı bu durumun tersine de işleyebileceğini hesaplamışlar.


Mate Choice and the Origin of Menopause: Richard A. Morton1, Jonathan R. Stone1,2*, Rama S. Singh1
1 Department of Biology, McMaster University, Hamilton, Ontario, Canada, 2 Origins Institute, McMaster University, Hamilton, Ontario, PLoS Comput Biol, doi: 10.1371/journal.pcbi.1003092 Canada



Doç. Dr. B. Nazan Walpoth

nazan.walpoth@insel.ch


2330











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)