ISSN 1308-8483
UZAKLARDAN GELEN BİR FOÇA SEVDALISI / Sebahattin Karaca
  Yayın Tarihi: 8.11.2014    


UZAKLARDAN GELEN BİR FOÇA SEVDALISI


“ Foça turizminin gönüllüsü”

Bir yer ki yıllardır aradım, gönlümün gözleriyle
Bir yer ki aradım, yaşamak için yeryüzünde
Güneşi bol, denizi mavi, güzel ve yeşiliyle
Buldum aradığım her şeyi Foça düzünde.


Yukarıdaki dörtlük Haziran 1983 yılında, çıkan ‘’Foça Magazin‘’ dergisinde yayınlanmıştı. 1972 yılında ilk defa Foça’yı gördüğümde o anki haleti- ruhiyem ile yazdığım, yüreğimden kopup gelen bir dörtlüktü. O günden bu güne Foça’ya olan sevdam, aşkım ve bağlılığımda hiçbir eksilme olmadı. Aksine aşkım, sevdam ve bağlılığım, Foça tarihini araştırdıkça daha da arttı. Bu bağımlılık doğrultusunda her insanın şüphesiz kendisini Foça’ya adaması ne kadar doğal ise, benim de yaşamak için Foça’yı seçtikten sonra kendimi Foça’ya adamam o kadar doğal oldu. Geçen yıllar içersinde, Foça sevdalısı pek çok insanı da bu meyanda tanıdım. Gerçekten her birisi Foça tutkunu – aşığı ve sevdalısı olmuşlar. Hatta bunlardan bazıları yurtdışından gelmiş ve Foça’ya yerleşmişler.

Hele onların içinde birisi var ki; Foça için yaptıklarını saymakla bitiremem. O kişinin adı Willi Weber’dir.

Willi Weber, Berlin’de 1940’da doğan, evli ve üç çocuk babası olan; grafik eğitimi almış, sağlık araç ve gereçleri üreten fabrikanın bölüm şefidir ve aynı zamanda pul koleksiyoncusudur. Gençlik yıllarında pul koleksiyonu yaptığı sırada, koleksiyonu için Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti pulları üzerine duyduğu büyük ilgi sonucunda, başka koleksiyonerlerle 1986 yılında “Türk – Osmanlı Pul Derneği”ni kurarak başkanlığını bugüne kadar sürdürmüş olup, halen de devam etmektedir. Bugüne kadar topladığı ve biriktirdiği pullarla, çok geniş bir Osmanlı – Türk pul koleksiyonu sahibi olmuştur ve bu işte Avrupa çapında başarı elde etmiştir. Foça ve Yenifoça posta idarelerinin yıllara göre ilk kullandıkları posta damgalarını bulup arşivlemiş ve basınla paylaşmıştır.

1990 -1991 yıllarında Türkiye’de İstanbul ve Erdek’te tatil yapan çift, İstanbul’un tarihi, Erdek’in doğal dokusuna hayran kalmıştır. Türk insanının misafirperverliği, sıcakkanlılığı ve zengin mutfağı onları o kadar büyülemiştir ki sonunda Ege kıyılarında bir yerde ev sahibi olmak isterler. Türk arkadaşlarının desteği ile bir yıl sonra ev almak için Altınova’yı dolaşırlar. Akşam İzmir havaalanına giderken yol kenarında bulunan büyük panoda ‘’Come and see Foça‘’ yazısını görürler. Willi eşine seneye tatilimizi Foça’da yapacağız der.

Aralık 1992 yılında Foça’ya gelen çift, Foça’nın dokusundan - yaşamına her şeyi beğenir ve iki daire satın alarak Foçalı olurlar. Evlerini teslim alma aşamasında Hotel Karacam’da konaklayan çift, otelin sahipleri ile başlattıkları dostluklarını bugüne kadar sürdürmüşlerdir.

Foça’ya yerleştikten sonra,1994 yılında Willi Weber, Foça için Almanca broşür bastırarak Almanya’da acentalara dağıtmıştır. Bununla yetinmeyen Willi Weber, Almanya’da bazı gazetelere, Foça’nın tanıtımı için reklam, mülakat ve beyanat vermiştir.

Foça tarihi ile derinden ilgilenen Willi Weber, Almanya’da gittiği her kütüphaneden, Osmanlı İmparatorluğu ve Foça’nın geçmişi ile ilgili bilgi, belge, doküman, kitap toplamıştır. Osmanlı İmparatorluğu ve Foça’nın geçmişi ile ilgili öğrendiklerini Almanya’da basın yayın organları ile paylaşmıştır.

Foça ile ilgili yapmış olduğu bu çalışmaların yanı sıra Foça ve civarında birbirinden güzel ve rengarenk olan kır çiçekleri resimlerini çekerek, her biri hakkında yazılar yazmış ve arşivlemiştir. Arşivinde Foça ve civarında bulunan kır çiçeklerinin resimleri mevcuttur. Bugüne kadar resmini çekmiş olduğu kır çiçeklerinin sayısı 320 tür ve çeşide ulaşmıştır. Foça kır çiçekleri ile ilgili elindeki arşiv % 95 ölçeğinde kitap olacak kadar zengindir.

Sıkça çıkmış olduğu seyahatlerde, özellikle deniz kıyılarında, deniz ve salyangoz kabukları toplayarak dünya çapında büyük bir “Deniz Kabuğu koleksiyonu” yaratmıştır. En büyük arzusu bir gün koleksiyonlarını Foça’da sergilemektir.

Yıllardır Foça’da sessiz sedasız, huzur ve mutluluk içinde yaşayan Weber çifti, Foça’ya geldiği ilk günde, Foça’nın efsane Karataş’ına bastıklarına inanmaktadırlar.






















Sebahattin Karaca

sebahattinkaraca35@hotmail.com
www.sebahattinkaraca.com

2776











   |   Hakkımızda    |    İletişim    |    Yasal Uyarı    |


    © FocaFoca.com tüm hakları saklıdır.   (03/2005)